Predaj auta na náhradné diely krok za krokom

Niekomu inému sa môžu diely z vášho auta hodiť a dokonca vám za ne zaplatí. Má to však niekoľko háčikov. Aké sú to?

Vydané  Text: 

Občas môže nastať situácia, keď so svojím autom havarujete tak, že už nie je schopné ďalšej jazdy ani po oprave. Alebo v inom prípade by oprava bola taká drahá, že sa to jednoducho neoplatí. Nezúfajte, existuje aj iný spôsob, ako sa úplne vyhnúť strate peňazí, a to predajom vášho auta na náhradné diely. Poradíme vám, ako to urobiť práve teraz, krok za krokom.

Ako je to s odhlásením vozidla?

Ak sa rozhodnete svoje auto predať na náhradné diely, nebudete ho môcť odhlásiť z evidencie vozidiel . Nezískate totiž doklad o ekologickej likvidácii vozidla, ktorý na jeho odhlásenie z evidencie potrebujete.

Čo to pre vás znamená?

Ak nedostanete doklad o ekologickej likvidácii, vozidlo zostane v evidencii a jeho majiteľ bude mať ďalšie povinnosti (napríklad platiť povinné zmluvné poistenie). V tomto prípade sa môže stať, že budete povinné zmluvné poistenie platiť navždy.

Ako sa z toho dostať?

Žiaľ, neexistuje žiadna zákonná možnosť, ako si ponechať vozidlo na náhradné diely. Existuje však niekoľko trikov, ako zákon obísť. Dôsledky vás však budú sprevádzať vždy.

Dočasné vyradenie vozidla z prevádzky je možné aj na viac ako 10 rokov, ale aj do 1 roka. Poplatky sú od 5€ do jedného roka, 20 € od 1 roka do 2 rokov, 35€ od 2 do 4 rokov, ďalej 70€ od 4 do 6 rokov, 170€ od 6 do 10 rokov a 350€ nad 10 rokov. Opätovné zaradenie vozidla do evidencie vozidiel pred ukončením lehoty dočasného vyradenia vozidla z evidencie vozidiel stojí 5 €.

Vývoz vozidla do zahraničia: Odhlásenie vozidla do cudziny je možné vykonať týmto spôsobom:

  • odhlásenie evidovaného vozidla s vydaním vývozných tabuliek s evidenčným číslom, papierového osvedčenia o evidencii časť II a čipovú kartu osvedčenie o evidencii časť I,
  • odhlásenie evidovaného vozidla bez vydania vývozných tabuliek s evidenčným číslom, pričom sa vydáva papierové osvedčenie o evidencii časť II a čipovú kartu osvedčenie o evidencii časť I.

Taktiež je možné vykonať odhlásenie doposiaľ neevidovaného vozidla do cudziny, t. j. novozakúpeného vozidla od autorizovaného predajcu nových vozidiel, ktoré ešte nebolo evidované v Slovenskej republike ani v inom štáte.

Orgán Policajného zboru však nevykoná odhlásenie vozidla do cudziny, ktoré bolo vyradené z evidencie vozidiel Slovenskej republiky alebo z evidencie vozidiel iného štátu. Odhlásenie vozidla do cudziny je možné vykonať na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Správny poplatok platí žiadateľ.

Inzercia

Inzercia

Predaj náhradných dielov

Svoje auto ste úspešne „ekologicky zlikvidovali“ a teraz je čas začať predávať náhradné diely. Najlepším spôsobom, ako to urobiť, je odfotiť náhradné diely a ponúknuť ich predajcovi ojazdených vozidiel, ktorý okrem iného ponúka autá na predaj. Bazár sa postará o rýchly predaj a potom už môžete len žať odmenu.









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.