Fotogaléria:Mini šité na mieru

Incheba čoskoro otvorí svoje brány motoristom, na ktorých budú čakať všetky dôležité novinky zo ženevského autosalónu.


Aj tento rok sa v Inchebe uskutoční jedna z najdôležitejších automobilových udalostí na Slovensku. Od 25. do 30. apríla budú môcť návštevníci vidieť nielen obyčajné, ale aj luxusné a športové vozidlá v sekcii Exclusive Salon. My sme sa rozhodli vybrať tie najzaujímavejšie novinky, ktoré na výstavisku budete môcť vidieť.

**Ford Fiesta**

Automobilka prináša na autosalón novú generáciu svojho kľúčového modelu. Tento rok Fiesta oslávila 40. narodeniny a celkovo bolo vyrobených viac ako sedemnásť miliónov exemplárov. Po deviatich rokoch sme sa dočkali pokroku v oblasti dizajnu, technológií a bezpečnosti. S dĺžkou 4040 mm, šírkou 1734 mm a výškou 1483 mm sa stále drží v kategórii malých vozidiel, čo je dobrou správou. Najnovšie verzie motorov EcoBoost prinášajú zaujímavú novinku v šetrení paliva. Pri nízkom zaťažení systém deaktivuje jeden valec, a tak sa z novej Fiesty na krátku dobu môže stať dvojvalec.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

**Honda NSX a Civic Sedan**

Po 25 rokoch sa fanúšikovia dočkali novej generácie modelu NSX. Toto auto otáča hlavy, zaujme však aj hybridnou technikou a jazdnými vlastnosťami. Aj vďaka tomu dostala Honda NSX prívlastok japonské Ferrari. V útrobách sa ukrýva tradičný motor V6 o objeme 3.5 litra, ktorý spolupracuje s elektromotormi. Dokopy tak auto vyprodukuje takmer 600 koní.

Ľudovejším modelom bude Civic v novej karosárskej verzii sedan. Po rokoch sa Honda rozhodla odkloniť od UFO vzhľadu a opäť prináša tradičné proporcie, ale v netradičnom šate. Obzvlášť karoséria sedan spája eleganciu limuzíny a športový vzhľad, vďaka ktorému patrí nová generácia Hondy Civic k najzaujímavejším autám vo svojej kategórii.

**Hyundai i30 Combi**

Máme vôbec ešte Hyundai považovať za kórejskú automobilku? Väčšina modelov je totiž navrhnutá, skonštruovaná a vyrobená práve v Európe. V podobnom duchu sa nesie aj najnovší zástupca značky v nižšej strednej triede, kde už nejaký ten piatok útočí na konkurenciou z Mladej Boleslavi. Hyundai i30 prináša umiernený dizajn so zameraním na precíznosť a kvalitu. Konkurenciu chce rozdrviť hlavne verziou combi, ktorá so sebou prináša viac ako 600 litrov v batožinovom priestore.

**Lada Vesta**

Nič vám to nehovorí? Ruská automobilka Lada chce opäť zabojovať aj v Európe a jej hlavným lákadlom má byť práve lacný sedan Vesta. V skutočnosti však o veľmi lacné auto nepôjde, pretože ho cestou k nám predražilo clo a rôzne iné poplatky, vďaka ktorým sa cena auta prehupla cez 10 000 eur. Konkurencia je tvrdá, Vesta však ponúka príjemný vzhľad a spoľahlivý motor bez turba s dobrým výkonom. Auto zaostáva v bezpečnostnej výbave, na hlavové airbagy či asistentov musíte pri Veste zabudnúť.

**Lexus LS**

Ticho, luxus a jedinečnosť – Tri základné prvky, ktoré ponúka každý model tejto značky, no najnovšie LS chce ísť ešte vyššie. Len pre predstavu, predné sedadlá možno nastavovať až v 28 parametroch. Okrem toho sú vyhrievané, ventilované a ponúkajú aj masážnu funkciu. Samotná audiosústava tiež napomáha, prehrávaním rôznych tónov, znížiť hluk vozidla v pohybe.

**Range Rover Velar**

Štvrtý člen aristokratickej rodiny vyplní medzeru medzi malým Evoque a Range Roverom Sport. Zaujímavým prvkom budú svetlomety s adaptívnou laserovou technológiou a dosahom až 550 metrov. V interiéri došlo k redukcii klasických ovládacích prvkov, ktoré nahradili displeje. Aj napriek luxusnému vzhľadu, ponúkne Velar slušné terénne vlastnosti a systém Terrain Response, ktorý upravuje všetky parametre vozidla v režimoch Eco, Commfort, Grass-Gravel-Snow, Mud a Sand.

**Renault ZOE**

Po rokoch sa automobilka Renault rozhodla priniesť na Slovensko svoj najpopulárnejší elektromobil – ZOE. V Európe ide o najpredávanejší elektromobil, prekonal aj doterajší bestseller Nissan Leaf. U nás sa objaví vo verzii ZE 40, vďaka ktorej poskytne dojazd až 400 kilometrov. Zaujímavosťou je, že priestorová veľkosť batérie ostala zachovaná. Zmenila sa iba energetická hustota akumulátora, a to takmer dvojnásobne.

**Renault Koleos**

Renault si od svojho japonského partnera vypožičal techniku a umiestnil ju na aliančnú platformu CMF-C/D, ktorú využíva aj Nissan X-Trail. Exteriér nesie charakteristické znaky nových modelov Renaultu. Prednej maske dominuje výrazné LED denné svietenie v tvare C a veľké logo zapustené do prednej mriežky chladiča. Dizajn stredového panelu je, s výnimkou tvarovania niektorých plastov a výplní, takmer totožný s modelmi Mégane a Talisman. Dominuje mu veľká dotyková obrazovka s multimediálnym systémom R-Link 2. Nebude chýbať ani pohon všetkých štyroch kolies, ktorý ponúkne možnosť prepínania medzi režimami 2WD, 4WD Auto a 4WD Lock.

**Toyota Mirai**

Aj keď sa o tom zatiaľ veľmi nehovorí, Toyota sa začala sústrediť na vývoj vodíkových palivových článkov. Tento ekologický spôsob vytvárania elektrickej energie, ktorého vedľajším prvkom je čistá voda, sa Toyota rozhodla zasadiť do modelu Mirai. Jedná sa pritom o prvé dostupné vodíkové vozidlo, určené pre širokú verejnosť.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.