Fotogaléria:UŽ LEN 2 DNI!!! Hlasujte a vyhrajte Mercedes

Vízia malého, dostupného a ekologického auta nedopadla podľa očakávaní.


Európskej únii na občanoch členských krajín veľmi záleží. V hypnotizujúcich reklamách môžeme každý deň vidieť výsledky projektov realizovaných z eurofondov. Nie sme však jedinou krajinou, v ktorej sa EÚ snaží myslieť na obyvateľov a ich budúcnosť. Vo Veľkej Británii sa napríklad rozhodla podporiť partičku „startupistov“, ktorej cieľom bolo postaviť auto budúcnosti, niekoľkými miliónmi eur.

A toto je ich výsledok. Malé vozidielko, ktoré váži len niečo cez 580 kilogramov má miesto tak akurát pre dve osoby, palivový článok a vodíkovú nádrž. Áno, správne. Vodík. Použitie látky v aute, ktorá v roku 1937 premenila vzducholoď Zeppelin na jednu z najväčších pyromanských akcií tej doby nevyvoláva veľký pocit istoty a bezpečia. Látka je umiestnená v kufri za sedadlom vodiča a musíme veriť, že bezpečnostná tlaková nádrž v prípade nehody splní svoj účel.

Na 1,5 kg vodíka dokáže Rasa prejsť, takmer neuveriteľných, 480 kilometrov. Tie by ste pri hľadaní vodíkovej čerpacej stanice u nás určite využili. Pravdepodobne by ste však museli svoje „euroauto“ k verejnej vodíkovej stanici dotlačiť. Najbližšia sa totiž nachádza až v Českej republike. Ak by ste to predsa len riskli, tak cesta do Neratovic by vám trvala o niečo dlhšie ako zvyčajne. Aj napriek obdivuhodnému zrýchleniu do desiatich sekúnd, ktoré dokáže palivový článok s výkonom 8,5 kW (11 koní) spriahnutý s elektromotormi vyvinúť, totiž nebudete schopný presiahnuť maximálnu rýchlosť 97km/h.

Samozrejme, technológia palivových článkov nie je lacnou záležitosťou a do normálneho predaja sa Rasa nedostane. V roku 2018 má firma Riversimple ambíciu niekoľko kusov prenajímať za približne 640€ mesačne.

Vízia malého, dostupného a ekologického auta, ktoré by dokázalo vyriešiť problémy ako globálne otepľovanie či smogom zamorený vzduch v mestách nedopadla podľa očakávaní a peniaze daňových poplatníkov opäť vyleteli do vzduchu ako chybná tlaková nádrž. Keby som bol Európskou úniou, určite by som žiadal o reklamáciu.

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.