Na moto k susedom / Královohradecký kraj na motocykli

V našich netradičných cestovateľských tipoch pokračujeme v Královohradeckom kraji na severovýchode Čiech.

Podľa toho, odkiaľ pôjdete, to máte zo slovenských hraníc do Hradca Králové 220 až 260 km.
To je príjemná prvá etapa, aby ste mohli spoznávať jeho taje a zákutia.
Vydané  Text:  Martin Šebesta

Región v okolí Hradca Králové ponúka vynikajúce možnosti na jazdenie. Regionálna centrála cestovného ruchu pripravila skvostného Motosprievodcu po východných Čechách, ktorý vám podrobne predstaví zaujímavé trasy vrátane miest, ktoré treba vidieť, časovej náročnosti a vzdialenosti.

Prinášame malú ochutnávku, viac nájdete na www.moto-vychodnicechy.cz.

 

1. Pozdĺž Labe krajom kráľovien

Priehrada Les Království

Región začnite spoznávať z Hradca Králové. Jozefov vás očarí pevnosťou z konca 18. storočia so 45 km sieťou podzemných chodieb. Milovníci vlakov ocenia železničné múzeum Výtopna v meste Jaroměř. O kúsok ďalej vás v obci Kuks očarí zrekonštruovaný hospitál, ale aj rodinné múzeum historických vozidiel a motocyklov v bývalej továrni. Miesto na selfíčka nájdete pri vodnej priehrade Les Království. Priehradný múr zdobia vežičky, akoby ste vchádzali na hrad a nie na priehradu, ktorá na začiatku 20. storočia zadržiavala najviac vody v Československu. A Hradec Králové? Pre jeho usporiadanie sa mu hovorilo Salón republiky. To chcete spoznať!

 

2. Po stopách cestovných pretekov Hořice

Hořice, Okruh 300 zákrut Gustáva Havla

Pre niekoho trubičky, pre milovníkov motocyklových pretekov na cestách miesto zasnúbené. Tu to motocyklovými pretekmi žije. Nielen, keď prídete v termíne niektorého z preslávených podujatí. Napríklad v Múzeu Czech Road Racingu, ktoré túto tému rozoberá dopodrobna. Pri dodržiavaní predpisov si môžete trať pretekov prejsť aj za bežných podmienok. Ak tu chcete zostať dlhšie, zložte sa na kúpalisku s kempom Dachova. A keď sa vám zachce kultúry, tak približne 35 kilometrov odtiaľ, v Chlumci nad Cidlinou, nájdete barokový skvost – zámok Karlova Koruna. Okrem vynikajúcej architektúry vás očarí aj park v štýle anglickej záhrady.

 

3. Český raj

Pekárova brána

Tvoria ho malebné prírodné útvary a skalné mestá. Nechýbajú historické pamiatky pospájané kľukatými cestami. Cestou sa zastavte v obci Sobotka a pozrite si zámok Humprecht, ďalej pokračujte k Pekárovej bráne, ktorú cestári vytesali do skaly a vraj ide o najkratší tunel v Európe. V obci Borek si pozrite Múzeum motocyklov, ktorému dominujú české značky – Jawa Čechie a Praga. Ak si pamätáte rozprávku o Rumcajsovi, zamierte ďalej do nádherného Jičína. A keď si chcete užiť stredovek naplno aj s jeho chuťami a atmosférou, zakončite deň v obci Dětenice a v jej Stredovekej krčme.

 

4. Historické a skalné mestá

Náchod

Adršpašsko-teplické skaly na Slovensku asi najviac preslávila reklama na minerálku, no turisti sem chodia už od začiatku 19. storočia. Zastaviť sa tu je priam povinnosť. Platí to aj o meste Náchod so zámockým komplexom s piatimi nádvoriami. Zájdite aj do Podorlického skanzenu v obci Krňovice a pozrite si aj múzeum betlehemov v obci Třebechovice pod Orebem.

 

5. Krkonoše

Najvyššie hory v Čechách. To znamená krásne zakrútené cesty. A čo cestou? Banícky skanzen v obci Žacléř, kde sa zoznámite s históriou dobývania uhlia siahajúcou do 16. storočia. Spod zeme zamierte do korún stromov – doslova. Na Chodník korunami stromov vo výške 45 m v obci Janské Lázně. Cestou absolvujete aj horskú prémiu vo výške 1 050 m.n.m.


Zdroje:  auto motor a šport č. 7/2023




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »