TEST Mazda CX-60 3,3l e-Skyactiv D254: Auto ktoré nemá existovať a predsa je tu. Ako sa Mazda postavila prísnym predpisom?

Na európske cesty dorazilo auto, ktoré ide proti prúdu. Namiesto elektrického pohonu má pod kapotou naftový motor. Aká je Mazda CX-60?

Naftový agregát pod kapotou ukazuje, že Mazda dokáže o budúcnosti premýšlať inak ako európske automobilky.
Čo všetko ponúka?
Vydané  Text: 

Otvoriť fotogalériu

Dnes, keď už je väčšina nových áut elektrických, alebo do značnej miery elektrifikovaných, je takmer nepredstaviteľné, aby niektorá z automobiliek uviedla nový spaľovací motor. O to väčšie kacírstvo proti EÚ to potom je vtedy, ak je nový motor naftový. No a mnoho aktivistov sa začne lepiť k diaľnici ak zistia, že nový motor je naftový radový šesťvalec s objemom 3 283 ccm. Ako je možné, že má Mazda CX-60 pod kapotou v roku 2023 úplne nový robustný diesel?

Ide vlastnou cestou

Dnes, keď už sa spaľovacie autá dostávajú do úzadia a naftový motor je čiernou mágiou, prichádza Mazda s novinkou. Jej model Mazda CX-60 má totiž pod kapotou naftu s minimom elektrifikácie. Napriek tomu spĺňa najprísnejšie emisné normy, takže tu ešte nejaký ten rok s nami bude. Samotné auto je pritom obrovským „americkým“ SUV. Celkom dobrý zoznam na to, aby to mnohých pobúrilo, čo myslíte? Avšak Japonci so svojim zmyslom pre detail dokázali, že cesta za čistejšou budúcnosťou vedie aj inými trasami.

Samotné SUV si asi nemusíme príliš predstavovať. Každý, kto sa o automobilku Mazda zaujíma určite vie, že ide o vlajkovú loď s cielením na prémiovú triedu. SUV sú dnes skrátka „IN“ a tak najluxusnejší, najsilnejší a najprémiovejší model značky je práve tohto typu. Nie je to na škodu. Samotné auto pôsobí veľmi bezpečne a vďaka mase materiálu, ktorý so sebou nosí sa v ňom cítite, ako v bezpečnostnom trezore. Za to musím Mazde udeliť veľkú pochvalu. Sú totiž automobilky, ktoré SUV postavia len preto, aby si mohli odškrtnúť položku na svojom „TO DO liste“. Mazda však do toho dala ducha a hneď sa to prejavilo.

Inzercia

Inzercia

Robustný naftový motor

No ale poďme k samotnej podstate recenzie. Pod dlhočiznou kapotou (kabína začína približne v strede auta) sa ukrýva nový radový šesťvalec s objemom 3 283 ccm. Jeho výkon je aj napriek tomu poskromnejších 187 kW a krútiaci moment dosahuje až 550 Nm. Prečo hovorím o poskromnejšom výkone? No ak sa pozrieme na tých zopár konkurenčných automobiliek, ktoré podobný agregát ponúkajú, zistíme, že normálne je ich výkon podstatne vyšší. Napríklad pri takom BMW hovoríme až o výkone 259 kW a Mercedes-Benz má vo svojom GLE 450d výkon 270 kW. Paradoxom ale je, že oba zmienené agregáty majú celkovo nižší objem, a to až o 0,3 litra.

Naftový radový šesťvalec je pod kapotou Mazdy úplná novinka. Automobilka tak ide proti prúdu.

V čom je teda problém? Prečo aj motor v novej Mazda CX-60 nedosahuje takéto hodnoty? Mazda bola vždy známa svojím rozdielnym prístupom k vývoju agregátov. Dokonalým príkladom je zatracovaný Wankel, ktorý sa po novom objavil v modeli MX-30. Aj tu Japonci skúsili inú cestu. Nakoľko samotný motor je absolútnou novinkou, bolo potreba zvoliť riešenie, ktoré prejde aj o pár rokov prísnymi emisnými normami. A tak sa do toho pustili. Výsledkom je mohutný diesel s dvoma EGR filtrami, elektromotorom, klasickým 12V štartérom a medzichladičom stlačeného vzduchu s vlastným vodným okruhom.

Benzínový prejav

Samotný motor 3,3 e-Skyactiv D vychádza zo zatracovaného naftového predchodcu 2,2 Skyactiv D. Ale pozor! Došlo k zásadnej zmene interného dizajnu, a tak by mali byť všetky jeho choroby zažehnané. Zaujímavosťou je prítomnosť už zmieneného separátneho medzichladiča stlačeného vzduchu s vlastným okruhom. Jeho účelom je eliminovanie nežiaduceho prejavu turbodúchadla v čase kick-downu aj pri vysokých teplotách. Prejavuje sa to v praxi tým, že Mazda CX-60 reaguje na plyn podobne, ako silný benzínový motor. Aj keď musím uznať, že v nižších otáčkach môže auto pôsobiť kvôli dvojici EGR filtrov mierne pridusene.

V úvode recenzie som spomenul, že kabína auta začína približne v jeho strede. Pod dlhou kapotou je totiž motor uložený pozdĺžne s primárnym pohonom zadnej nápravy. Aj to je dôkazom, že Mazda chce skutočne týmto autom útočiť na prémiovú triedu. Okrem toho je benefitom podobného riešenia lepšie rozloženie hmotnosti a viac priestoru pre jednotlivé komponenty. Samotné emisné normy by totiž v budúcnosti nedokázal splniť čistokrvný naftový agregát. Preto Mazda použila šikovné riešenie mild-hybridného 48-voltového systému. Ale pozor, opäť je to iný prístup ako má konkurencia.

Inzercia

Inzercia

Elektromotor v prevodovke

Samotný elektromotor je totiž umiestnený medzi motorom a prevodovkou. Dopuje ho batéria s kapacitou len 0,33 kWh a jeho výkon je skromných 12,4 kW s krútiacim momentom 153 Nm. Cieľom použitia elektromotoru je aj možnosť hladšieho štartu a plachtenia. Práve plachtenie znižuje celkovú spotrebu a má pozitívny dopad na emisie. No ale pozor. Mazda totiž elektromotor pri úvodnom štarte nepoužíva ako štartér. Miesto toho má motor vo svojich útrobách aj klasický štartér, ktorý je napojený na 12-voltovú batériu. Iné mild-hybridy sa vždy štartujú pomocou štartér-generátora čo môže byť problémom ak sa obe batérie na palube vybijú a vy potrebujete auto nahodiť starým dobrým spôsobom. Inak celková efektivita motora aj vďaka rôznym unikátnym technickým riešeniam predstavuje vo svojej špičke až 40%.

Hnacia sústava prepojená s 8-stupňovou prevodovkou, ktorá má jednotlivé stupne uložené tak, aby motor pracoval efektívne a účinne. Najviac to vnímam hlavne pri diaľničnej jazde, kedy motor na ôsmom stupni pri rýchlosti 130 km/h točí okolo 1 800 otáčok za minútu. Ak však pomocou podvolantových pádiel preradím na sedmičku, otáčky okamžite skočia na cca 2800 ot./min. Mazda prevodovku poskladala tak, aby motor nepracoval stále vo vysokých otáčkach, čo môže mať v konečnom dôsledku pozitívny dopad na jeho životnosť. Možno by som sa chvíľku mohol sťažovať na to, že samotná zmena jednotlivých stupňov je oproti prevodovkám od BMW alebo Mercedes-Benz výrazne citeľná, no to je len dôsledok absentujúceho hydrodynamického meniča, ktorý bol zastúpený už zmieneným elektromotorom. Nie je to pritom nič rušivé, len pozorný vodič si to z času na čas všimne.

A PREDSA SA TOČÍ! Predstavujeme Mazdu MX-30 e-Skyactiv R-EV

Aký je motor v praxi?

Toľko k technike. Aký je celkový prejav motoru? Prvá vec, ktorú si všímam už po úvodných kilometroch je jeho krásny plnotučný zvuk. Objem jednoducho cítiť a to sa prejavuje aj na sympatickej zvukovej kulise. Navyše pri kick-downe sa motor ihneď masívne nadýchne a do výfuku tak prúdi ukážková naftová symfónia. Pozitívom radového šesťvalca je aj eliminovanie vibrácií a nežiaducich zvukov pri nízkych otáčkach. Jednoducho, šesťvalec je proste šesťvalec. Vibrácie a zvuky skuvíňajúceho podtočeného motora necítiť ani v nízkych otáčkach, v ktorých obvykle tento agregát pracuje. Avšak ak porovnám jeho kultivovanosť napríklad s BMW, je to zásadný rozdiel. Krátko po recenzii Mazda CX-60 som sa totiž na moment zviezol s X5 s podobným motorom a rozdiel bol cítiť. Nie je to však žiadne pranierovanie, ide proste o fakt vychádzajúci z osobnej skúsenosti a z rozdielov v technike.

Výsledkom modernej techniky implementovanej do nového naftového motora sú nízke emisie na úrovni len 137 g/km a taktiež aj nízka spotreba. Tá počas testu dosahovala akcepotvateľné hodnoty a celkovo sa pri žiadnom scenáre nedostala cez 8 litrov. V meste som jazdil za 7,3, mimo mesta to bolo za 5,1 a napokon na diaľnici za slušných 6,8. Spočítané a podčiarknuté, dlhodobá spotreba sa po teste ustálila na čísle 5,9-litra na 100 kilometrov. V kombinácii s 58 litrovou nádržou tak máte teoretický dojazd cez 1000 kilometrov.

Útok na prémiu aj v interiéri

Poslednou zastávkou v recenzii bude samozrejme interiér, jeho spracovanie a použité materiály. Ak to Mazda myslí s útokom na prémiovú triedu skutočne, tak aj interiér treba posudzovať podľa najprísnejších kritérií. Už prvé dotyky s jednotlivými plochami napovedajú, že o spracovanie sa skutočne obávať nemusím. Všetky dielce do seba zapadajú a dokonca ani pri krížení náprav interiér nevydáva žiadne praskanie alebo vŕzganie. Použitie niektorých dielov na obloženie dverí alebo stredovej konzole s tvrdšou povrchovou úpravou možno predstavuje menšie negatívum, no nie je to nič závažné.

Interiér oceňujem aj z pohľadu vodiča, keďže sú jednotlivé ovládacie prvky umiestnené logicky a intuitívne. Jedinou nevýhodou môže byť príliš hlboké menu infotainmentu, kedy sa za niektorými položkami musím preklikať cez niekoľko položiek. Zaujímavým riešením je aj vypnutie dotykového ovládania centrálneho displeju v momente, kedy je auto v pohybe. Mazda týmto krokom predchádza interakcii vodiča s dotykovou plochou počas šoférovania, čo má pozitívny dopad na bezpečnosť. Avšak, každá minca má dve strany, a ak ste ako ja, zvyknutí na ovládanie CarPlay cez dotykovú obrazovku, Mazda vám to počas jazdy umožní len kruhovým voličom na stredovej konzole. Výsledkom tak môže byť paradoxne väčšia miera odvedenia pozornosti, ako pri interakcii prstom.

Mazda CX-60 patrí na európsky trh

Čo sa týka priestoru, tak na palube je ho presne toľko, koľko by ste od auta týchto rozmerov očakávali. Možno miernym obmedzením môže byť šírka stredovej konzoly. Inak je miesta pre cestujúcich vpredu dostatočne veľa a rovnaké tvrdenie platí aj pre cestujúcich vzadu. Benefitom je aj vyvýšená zadná lavica. Umožňuje tak jednoduchšiu manipuláciu s deťmi v sedačke a taktiež aj nastupovanie. Za zadnou lavicou je batožinový priestor s kapacitou až 570 litrov s dobrým tvarovaním a dvojitým dnom. Spodnú časť kufru zaberá elektronika audio systému Bose.

Japonská genialita

Aká teda Mazda CX-60 vo finále je? Dobrou správou je, že evolúcia samotného modelu dokázala odstrániť niektoré prvky nových áut: Napríklad odstránila vŕzgajúce plasty a podobné neduhy. Auto je inak veľmi pohodlné. Podvozkovo je zvládnuté, za mňa osobne, výborne a aj napriek vyššej hmotnosti až 2012 kilogramov nemám pocit, že s váhou bojujem. Príjemne tuhé riadenie navyše dodáva autu športový charakter s peknou zvukovou kulisou. Modrý lúč, ktorý zhora ohraničuje osvetlenú oblasť pred autom predstavuje isté negatívum. Tie sú inak solídne a majú dobré rozloženie intenzity. Mazda to podľa všetkého myslela s útokom na prémiu vážne. Do vôd patriacich prevažne Nemcom priniesla kus Japonskej kultúry obohatený o zatracovanú techniku. A to na konci dňa nie je vôbec na škodu.

Technické údaje Mazda CX-60 3,3l e-Skyactiv D254, Homura
Rozmery (dĺžka x šírka x výška) 4 745 x 2 134 x 1 686 mm
Rázvor  2 870 mm
Prevádzková hmotnosť 2 012 kg
Najväčšia celková hmotnosť 2 516 kg
Objem batožinového priestoru 570/1 726 dm³
Zdvihový objem motora 3 283 cm³
Výkon motora 187 kW / 254 koní pri 3750 ot./min
Krútiaci moment 550 Nm
Pohon AWD
Prevodovka 8 st. automat
Kapacita nádrže 58 litrov
Palivo nafta
Zrýchlenie 7,3 s
Maximálna rýchlosť 219 km/h
Emisie (WLTP) 137 g/km
Spotreba – test 5,9 l/100 km
Cena – test 67 050 eur

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.