FORD TOURNEO CONNECT: Technológie na palube, ktoré využijete každý deň / Poradca pri kúpe

Pokračujeme treťou časťou nášho seriálu o novom Ford Tourneo Connect, tentokrát o ponuke techniky, bezpečnosti a úžitkovosti.
Vydané  Text: 
V našom trojdielnom seriáli o novom Forde Tourneo Connect sa postupne venujeme nasledovným témam: Už vieme, že Ford našiel v modeli Tourneo Connect recept na ideálne všestranné auto. Rovnako dobre poslúži mladej početnej rodine aj remeselníkovi, údržbárovi, či kuriérovi. Za toto skvelé hodnotenie vďačí ako priestorovým pomerom a férovým cenovým reláciám, tak aj samotnej platforme, ktorá umožňuje vnútornú variabilitu typickú pre úžitkové vozidlá a vysokú bezpečnosť s technologickým zázemím, čo je zasa dominantou osobných vozidiel. Keď sa pred niekoľkými rokmi hovorilo o praktických autách, častokrát sa tým malo na mysli aj to, že bolo technologicky jednoduchšie. Táto doba je dávno preč a moderné automobily ponúkajú funkcie, aké boli zopár rokov dozadu záležitosťou sedanov vyšších tried. Kamery, senzory, výkonný audiosystém, aktívne navádzanie v pruhu, inteligentné svetlomety a komfortné funkcie si dnes môže dopriať aj ten, kto zvažuje kúpu Tourneo Connect. Technologické funkcie nového Fordu Tourneo Connect môžeme rozdeliť do troch kategórií: komfort a zábava, úžitkovosť a bezpečnosť. Prejdite si ich s nami:  

Komfort a zábava:

Ford spravil rozumné rozhodnutie. Pre výbavu Titanium zabezpečil rovnakú vybavenosť ako v Active, takže v každom prípade zákazník dostane pestrý technologický balíček. Začnime tým, že každé Tourneo Connect je vybavené manuálnou klimatizáciou, elektrickou parkovacou brzdou s funkciou AUTOHOLD, 8-palcovým infotainmentom s podporou Android Auto a Apple CarPlay a tiež funkciou FordPass Connect (ovládanie vybraných funkcií a informácie o stave vozidla cez aplikáciu). Stredový displej možno konfigurovať, na výber je 10″ displej s navigáciou za 690 € a tiež je tu opcia za 990 € pre kombináciu tohto displeja s digitálnym prístrojovým panelom, ktorý má rovnakú uhlopriečku 10″. V oboch týchto príplatkových možnostiach je 6-reproduktorový audiosystém.
K dispozícii za doplatok je tiež automatická dvojzónová klimatizácia (290 €), servodovieranie bočných posuvných dverí (250 €) a komfortné sedadlá s certifikáciou AGR za 450 €. Na dlhých cestách sú takéto ergonomické sedadlá na nezaplatenie! Ford nezabudol ani na to, že počas ciest často nabíjame svoje mobily, tablety, powerbanky a počítače, pre ne sú pripravené 12 V zásuvka, dva USB konektory vpredu, jeden vzadu a za 170 € môžete mať v aute aj 230 V elektrickú zásuvku. Pre vodiča a spolujazdca je tiež pripravená možnosť bezdrôtového nabíjania mobilu.
Poteší, že všetky verzie Tourneo Connect majú posuvné bočné dvere. Výrobca ponúka aj servodovieranie bočných posuvných dverí za 250 € bez DPH.
Nejedného zákazníka poteší, že Tourneo Connect ponúka aj značkovú fajčiarsku sadu – 12 V zapaľovač a popolník, dovedna za 70 €. No a čerešničkou na torte môže byť úchvatná presklená strecha, za ňu si doplatíte 690 €, ale priestranný interiér spraví oveľa svetlejším a pocitovo vzdušnejším.

Bezpečnosť:

Keď sa pozriete do cenníka nového Fordu Tourneo Connect, môže vás celkom prekvapiť, koľko bezpečnostných funkcií obsahuje už v základnom balení. Spomeňme napríklad 6 airbagov, parkovací asistent so snímačmi vpredu aj vzadu, systém pre udržiavanie v pruhu LKA, automatické svetlomety, dažďový senzor, kontrolu bdelosti vodiča, asistent vyhýbacieho manévra ESA, ďalej stabilizačný systém pre príves TSC, tempomat či technologicky fantastický Pre-Collision Assist (znižuje riziko nehody s chodcom, cyklistom do 80 km/h alebo iným vozidlom do 160 km/h, autonómne núdzové brzdenie). Kto by chcel ale využívať potenciál Tourneo Connect naplno, ten si môže zadovážiť aj funkcie ako inteligentný adaptívny tempomat, sledovanie mŕtveho uhla, rozpoznávanie dopravných značiek, asistent cúvacia s prívesom, udržiavanie presne v strede jazdného pruhu, aktívny parkovací asistent či systém systém BLIS + KeyFree. Tieto funkcie sú ponúkané v balíkoch „Sada Assist“ s cenami od 390 do 1 390 €. Azda jedinou nevýhodou v ponuke Fordu je cúvacia kamera, ktorá nie je štandardom, ale príplatkovou možnosťou za 290 €, prípadne menej v rámci paketu Sada Technology. Za zmienku stojí informácia, že Tourneo Connect sa štandardne dodáva s halogénovými svetlometmi, tie LED sú k dispozícii ako samostatná položka alebo v rámci paketu Sada Technology.  

Úžitkovosť:

O tom, že Ford Tourneo Connect obstojí aj ako pracovné auto, sme písali v samostatnom príspevku. Zhrňme si teda, prečo je to tak. Silným argumentom je už samotná základná výbava: strešné lyžiny, variabilný interiér s možnosťou vyberania sedadiel, zadné zvislé výklopné dvere s presklením, bočné posuvné dvere na oboch stranách či kryt batožinového priestoru. Za príplatok 440 € dostane fixné ťažné zariadenie, za 590 € odnímateľné a kto viac dôveruje rezervnému kolesu namiesto sady na opravu defektu, ten si môže zvoliť aj takúto opciu za 220 €. Pridanou hodnotou modelu Tourneo Connect je, že sa predáva v dvoch veľkostiach a obe sa dajú vybaviť 2 až 7 sedadlami. Zatiaľ čo základná verzia má dĺžku 4,5 metra, predĺžený variant Grand viac ako 4,8 metra – to sa premieta do rázvoru (2755 vs 2 970 mm) a tiež do nákladného priestoru, ktorý môže v prípade vybratia zadných sedadiel dosiahnuť až 3105, respektíve 2556 dm3! Vnútri pritom možno prepravovať predmety s celkovou dĺžkou až 2265 mm.
Takto veľa priestoru nájdete za druhým radom sedadiel. Splnený sen všetkých aktívnych rodičov.
 

Zvážte aj sady

Pri výbere tej správnej konfigurácie výbavy odporúčame pozrieť sa na pakety, ktoré výrobca predáva ako Sady. Napríklad Sada Plus za 290 € obsahuje vyhrievané čelné sklo, väčšiu nádrž kvapaliny do ostrekovačov a vyhrievaný volant, zatiaľ čo už zmienená Sada Technology za 990 € doplní funkcie auta o dvojzónovú automatickú klimatizáciu, LED predné svetlomety a zadnú parkovaciu kameru. Sady Assist zasa obsahujú praktické bezpečnostné funkcie, ako adaptívny tempomat či sledovanie mŕtveho uhla. Predĺžená továrenská záruka Ford Protect 5 rokov / 150 000 km a Grátis servis 5 rokov / 100 000 km / 4 prehliadky sú pritom už v základnej cene. Všetky uvádzané ceny sú bez DPH




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.