Recenzia Samsung Galaxy Z Flip 4: Moderné véčko je extrémne zaujímavým telefónom. Dostane takmer každého

Vyskúšali sme si jeden z najzaujímavejších skladacích telefónov na trhu. Samsung Galaxy Z Flip 4 je skutočným unikátom a definuje svoju vlastnú kategóriu.
Vydané  Text: 

✅ **Recenzie elektroniky zverejňujeme v rámci našej off-topic kategórie EXTRA. V časopise auto motor a šport je rovnomenná príloha každý mesiac zameraná na inú tému, ktorá nemusí nutne súvisieť s motorizmom. V denníku AUTOVINY.sk sa kategória EXTRA sústreďuje práve na technológie, inovácie a recenzie elektroniky. Toto je prvý príspevok z rubriky, recenzia Samsung Galaxy Z Flip 4**. ### Už viac nie je krehký Už dlhšie som si chcel otestovať nejaký ten smartfón, notebook či iný kúsok techniky. Moje novinárske začiatky totiž siahajú práve k moderným IT technológiám. Takže keď som dostal možnosť skúsiť si Flip 4, neváhal som ani minútku. Sám som bol zvedavý, či už moderné skladacie telefóny dospeli do štádia, kedy sa z nich stali plnohodnotné alternatívy ku klasickým smartfónom. Mal som totiž v sebe stále nejaký pud, ktorý mi hovoril, že ohybný telefón má najväčšiu slabinu práve v mieste, kde sa nachádza jeho pánt.
Pánt Galaxy Z Flip 4 je robustný a zariadenie nijako neoslabuje. Dokonca ani pri pokuse otvoriť telefón do druhej strany som nenarazil na žiadne nežiaduce správanie.
Samsung Galaxy Z Flip 4 patrí už štvrtý rok po sebe medzi najzaujímavejšie telefóny na trhu. Cenou sa vyrovnáva špičkovým zariadeniam, ako Apple iPhone 14 Pro, Samsung Galaxy S22 Ultra či Xiaomi 12S Ultra. Vzhľadom ku svojej konštrukcii však ponúka veľký displej v malom tele. Práve tento aspekt môže byť pre mnohých ľudí kľúčovým faktorom, prečo sa pre Flip 4 rozhodnú. ### Evolučná zmena najpotrebnejšieho Samotný Galaxy Z Flip 4 prešiel v porovnaní s predchádzajúcou generáciou len malou dizajnovou zmenou. Bežný používateľ by rozdiely medzi Galaxy Z Flip 3 a Galaxy Z Flip 4 hľadal dlho, no zopár sa ich nájde. Ide napríklad o tenšie okraje okolo displeja alebo nepatrne menšie fyzické rozmery zariadenia. Ak by som mal byť poriadny detailista, poviem, že novinka je hmotnosťou 187 gramov o tri gramy ťažšia ako predchádzajúca generácia. To sú však všetko zmeny, ktoré sú skôr evolučného charakteru.
Charakteristický V-čkový tvar bol pred rokmi veľmi obľúbený. Aj vďaka Samsungu sa dostáva opäť do popredia.
Niekomu možno môže prekážať, že pri zatvorenom stave je tvar smartfónu postupne sa zužujúci smerom od pántu k jeho okrajom. Vytvára to tak klasický V-čkový tvar. Okraje zariadenia v sklopenom stave sú na seba tesne priložené, no v oblasti pántu je medzi nimi menšia medzera. Spočiatku som si myslel, že na tomto mieste bude Flip 4 neustále zaprášený. Tým pádom by sa na displej dostávali nečistoty a mohol by sa poškodiť. Našťastie to tak nebolo. Pravdupovediac, počas testu som to nebral ako negatívum, skôr ako pozitívum. Táto medzera totiž uľahčovala jednoručné otváranie telefónu a tým aj samotný používateľský zážitok. ### Neviditeľné vylepšenia Pri popise evolučných zmien ešte na chvíľu zostanem. Telefón má na vonkajšej strane rozmerovo totožný 1,9-palcový displej s rozlíšením 260 na 512 pixelov a s rovnakým usporiadaním kamier vedľa neho. Vonkajší displej je po novom krytý ochranným sklom Gorilla Glass Victus+, ktoré by malo byť ešte odolnejšie ako minulý rok. Niekto môže za nevýhodu považovať aj to, že tento displej je stále malý a jeho používanie je značne obmedzené len na preddefinované vidgety, ktoré Samsung ponúka v nastaveniach. Okrem toho sa dá pri fotení využiť ako zrkadlo a dokáže taktiež zobraziť všetky notifikácie. Telefón teda nemusíte neustále otvárať, keď chcete vidieť kto vám píše alebo koľko je hodín.
Vonkajší displej je možné využiť napríklad aj ako zrkadlo pri fotení. Okrem toho si tu môžete zobraziť viaceré vidgety či notifikácie, Jeho neváhodou je slabšie rozlíšenie a veľkosť len 1,9-palca.
Hlavným displejom je 6,7-palcový zobrazovací panel Dynamic AMOLED s FHD+ rozlíšením a s obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Ten je natiahnutý na pomer strán až 22:9, čo však paradoxne bežnému používaniu skôr prospieva, ako vadí. Menšou nevýhodou, pre mňa ako používateľa Apple produktov, bola prílišná saturácia farieb displeja. Citeľné to bolo predovšetkým na fotografiách. Niekomu to môže vyhovovať, no osobne by som volil neutrálnejší farbený profil.
Vonkajšie osvetlenie displeju telefónu vôbec nevadí. maximálna svietivosť na úrovni až 1200 nitov je viac než dostatočná aj pri používaní na priamom slnku.
### Rovnaký displej Skladacie telefóny od tých bežných okrem typického tvaru a pántu dokážete rozoznať napríklad aj vďaka displeju. Ten je vyrobený zo špeciálneho materiálu, ktorý pred časom Samsung nazýval pojmom ako ohybné sklo. Ide však skôr o plastovú povrchovú úpravu, ktorá je bohužiaľ extrémne náchylná na škrabance. V strede sa potom nachádza typická priehlbina. Tá však nijako nevadí „scrollovaniu“ kontentu a pri bežnej práci si ju takmer nevšimnete. Dalo by sa teda povedať, že Samsung dva roky po sebe predstavil rovnaký telefón len zmenil jeho názov. Je to ale skutočne tak?
V strede displeja sa nachádza menšia priehlbina. Ide o časť zobrazovacej jednotky, ktorá sa pri zložení zasúva do tela zariadenia. Pri používaní ju však nijako nevnímam.
### Špičkový procesor a väčšia batéria Nie je. Z hľadiska interných špecifikácií mám pred sebou procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Ide o špičkový čipset postavený na 4 nm výrobnom procese s ôsmymi jadrami. Jadrá sú usporiadané do troch clusterov s rôznym využitím. Samotný procesor je až o 30% úspornejší, ako ten použitý v línii Galaxy S22. Vynovenému procesoru sekunduje 8 GB RAM, čo bez problémov postačuje na všetky úkony, ktoré bežný užívateľ potrebuje.
Výhodou Flip 4 sú malé rozmery pri zloženom stave. Vo vrecku nezavadzia a ani neobmedzuje pri pohybe.
Procesor novej generácie má aj výrazný dopad na výdrž telefónu na jedno nabitie. Okrem neho je však príjemnou zmenou aj zvýšená kapacita batérie. Oproti minulej generácii si Z Flip 4 polepšil o 400 mAh, na celkovú kapacitu 3700 mAh. V končenom zúčtovaní sa zmeny na procesore a batérii podpísali pod to, že telefón bez problémov vydrží deň bežnej práce. Ani pri väčšom zaťažení mu „šťava“ nedochádzala tak rýchlo, ako v minulých rokoch. Po viac ako piatich hodinách „On screen“ času som ho večer dával na nabíjačku s viac ako 20% batérie. Bolo to ale s maximálnou obnovovacou frekvenciou displeja. Pri jej znížení viete dosiahnuť bez problémov čas používania atakujúci 8 hodín. Je to skutočne dobrý výsledok, hlavne ak zoberieme do úvahy pomerne tenké telo zariadenia a relatívne malú betériu.
Hon na čarodejnice v podaní bodov v benchmarkoch už dávno skončil. Aj keď je výsledkovo v multicore teste Flip 4 na tom horšie ako iPhone 13 Pro Max, pri bežnom používaní si rozdiel všimnete len ťažko.
Pokiaľ by vám ale výdrž na jedno nabitie nepostačovala, jej dobitie nezaberie veľa času. Samsung použil o 10 wattov rýchlejšie nabíjanie v porovnaní s predchodcom (z 15 na 25W), no v dôsledku väčšej batérie sa čas takmer nemenil. Pri použití vhodného adaptéru dokážete Flip 4 z 20 % na 100% nabiť za nejakých 65 -75 minút. Nie je to zlý parameter, no napríklad Galaxy S22 Ultra má maximálnu rýchlosť nabíjania až 45 wattov, čo by dokázalo celkový čas nabíjania výrazne znížiť. ### Nová kamera Zaujímavou novinkou je aj kamerová sústava telefónu. Samsung Galaxy Z Flip 4 má nový hlavný snímač s veľkosťou pixelov až 1.8 μm. Má pritom o rovnaké rozlíšenie 12 MPX ako v minulosti. Svetelnosť hlavnej kamery zostala nezmenená. Fotky sú tak pomerne ostré a v horších podmienkach, no jedným dychom treba dodať, že nepatria medzi to najlepšie, čo má Samsung k dispozícii. Podobne je to aj pri ultra-širokohlom objektíve, kde došlo paradoxne k miernemu zhoršeniu svetelnosti. Samotnú sústavu kamier som porovnával s Apple iPhone 13 Pro Max, ktorý patril svojho času medzi najlepšie foto-telefóny na svete. Porovnanie fotografií z oboch telefónov (Samsung nepárne čísla, iPhone párne čísla v názve fotografie) si môžete pozrieť v galérii nižšie.
Porovnanie fotoaparátov Samsungu Galaxy Z Flip 4 a iPhone 13 Pro Max odhalilo, že FLip 4 je ťažká konkurencia. Jeho snímače v určitých podmienkach excelovali, no našli sa aj nejaké slabiny.
Vnútorná kamera patrí k lepšiemu priemeru. Jej rozlíšenie je 10 MPX a výhodou je, že nie je umiestnená pod displejom. Tým pádom nemuseli byť použité rôzne algoritmy na dodatočné odstránenie zahmlenia, ako to môžeme vidieť pri vnútornom snímači Samsungu Galaxy Z Fold 4. Samotnú kameru môžete navyše využiť aj ako jednu z metód autentifikácie používateľa.

Galéria fotografií Samsung Galaxy Z Flip 4 vs. Apple iPhone 13 Pro Max

### Čo ponúka? Keď už sme pri samotnom zabezpečení, okrem kamery je možné využiť aj kód, symbol či čítačku odtlačkov prstov nachádzajúcu sa v hlavnom tlačidle. Čítačka je natoľko rýchla, že len krátky dotyk prstu s jej povrchom zariadenie okamžite odomkne. K samotnej autentifikácii by som mal ale jednu výhradu. Telefón po zatvorení automaticky uzamknete. Keď ho ale otvoríte, na jeho odomknutie musíte využiť jeden z autentifikačných prvkov. Uvítal by som, ak by odomknutie prebehlo okamžite bez nutnosti prechytávať telefón alebo ho otáčať smerom k sebe. Nejde o nevýhodu, skôr o používateľský poznatok.
Samung Galaxy Z Flip 4 je naozaj štýlovou ukážkou modernej techniky. Jeho prevedenie s matným “frost” sklom na vonkajšej strane je skvelé pretože odpudzuje odtlačky. Spracovanie telefónu je solídne a pánt vôbec nevŕzga.
Ak sa ale pozriem na telefón ako celok, som príjemne prekvapený. Napríklad aj možnosťou postavenia zariadenia do Flex módu, kedy je možné spodnú časť obrazovky využiť ako kurzor a vrhnú ako hlavný displej. Telefón navyše automaticky reaguje na základné možnosti prepojenia displejov. Ak teda napríklad chcete z vonkajšieho displeju vidieť detailnejšie informácie o počasí, zariadení vás vyzve, aby ste ho otvorili a v práci môžete pokračovať.
Základné parametre Samsung Galaxy Z Flip 4




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.