TEST: Citroën e-C4 sa ponaučil z chýb predchádzajúcich modelov značky

Citroën konečne postavil auto, ktorého originalita neobmedzuje vodiča ani posádku.
Vydané  Text: 
Napriek tomu, že môj vzťah s poslednými modelmi od Citroënu by sme mohli označiť prinajmenšom za komplikovaný, **najnovší elektrický crossover som si nečakane rýchlo obľúbil.** Vidieť, že v mnohých ohľadoch sa dizajnéri poučili a pri kreslení tentokrát mysleli nielen na estetiku, ale aj funkčnosť. Už pri nastupovaní cez masívne prahy si môžete všimnúť ich pekne prekrytie dverami, takže si krátkonohí nezašpinia nohavice. Ešte väčšia radosť ma však čakala v interiéri pri pohľade na panel klimatizácie. Francúzi si takto potichu priznali chybu, keď motoristov donedávna nútili ovládať ventiláciu prostredníctvom pomalého a nepraktického displeja. Bolo to zdĺhavé, nepríjemné a v neposlednom rade aj nebezpečné.
Tak sa nám to páči!
Za návrat klasických fyzických ovládačov preto musím Citroën verejne pochváliť, aj keď **zopár drobností by v rámci budúcej modernizácie ešte mohli dotiahnuť.** Na paneli mi totiž chýba volič zmeny prúdenia vzduchu a rýchlosť ventilátora indikuje miniatúrna ikona na displeji, ktorú som objavil až po troch dňoch strávených za volantom. **Odčítať ju počas jazdy považujem za takmer nemožné, jej veľkosť totiž nepresahuje 0,5 centimetra.**
Maličký indikátor ventilácie sa nachádza v pravom dolnom rohu obrazovky. Odčítať jednotlivé stupne je prakticky nemožné
Tento problém sa týka predovšetkým grafiky multimediálneho systému, ktorá zbytočne plytvá priestorom a príbuzné funkcie umiestňuje do samostatných kategórií v menu. Tu sa však moja kritika ergonómie konči.
Dojem z výborných predných sedadiel kazia hlavové opierky, ktoré tlačia hlavu zbytočne dopredu
Zvyšok interiéru totiž poskytne aj niekoľko zaujímavých vychytávok ako napríklad zásuvku pred spolujazdcom či držiak na tablet s univerzálnym obalom kompatibilným so zariadeniami od Apple a Samsungu. **Vďaka špeciálnej fólii vidí na obrazovku len spolujazdec, a teda pri jazde neodpútava vodičovu pozornosť.** Uchytenie pre tablet pôsobí skutočne robustným a kvalitným dojmom, takže nehrozí jeho poškodenie.
Vďaka špeciálnej vrstve vidí na obrazovku len spolujazdec, vodiča tak displej neruší
To isté platí aj o zvyšku interiéru. Výplne dverí aj vrchná časť palubnej dosky boli zostavené z kvalitných mäkčených materiálov so zaujímavou povrchovou úpravou, ktorú si môžete pri konfigurácii farebne prispôsobiť. Najväčšiu radosť som však mal zo samotných sedadiel. Vyzerajú skvelo, sú mimoriadne pohodlné a zároveň podržia telo. Človek v nich bez problémov vydrží aj cestu z Bratislavy do Košíc. Pomerne dobre sú na tom aj cestujúci vzadu, zmieriť sa však musíte s vysokým stredovým tunelom a skutočnosťou, že chodidlá nezasuniete pod predné sedadlá – bráni vám v tom konštrukcia podlahy.
Chodidlá pod predné sedadlo nezasuniete, nachádza sa tam schod
Žeby boli na vine batérie? **Tie disponujú využiteľnou kapacitou 45 kWh, čo v kombinácii s úsporným elektromotorom s výkonom 100 kW** umožňuje vodičovi prejsť na jedno nabitie maximálne 350 kilometrov. V reálnej premávke táto hodnota klesne zhruba o 50 kilometrov, čo nám však zásadne neprekážalo. Citroën e-C4 je určený do mesta, alebo na dochádzanie z priľahlého okolia. Vďaka slušnému krútiacemu momentu 270 Nm je auto v rámci mestských rýchlosti dostatočne živé a pružné, pričom spotreba sa držala medzi 14 – 18 kWh/100 km. Navyše vďaka tlmičom s hydraulickými dorazmi vpredu aj vzadu bola eklektická C4ka na rozbitom asfalte alebo šotolinovej ceste mimoriadne komfortná. Akonáhle auto narazilo na nerovnosť, podvozok ju krásne utlmil a odfiltroval bez toho, aby sa karoséria rozhojdala. **To, ako Citroën zvláda absorbovať nerovnosti bez vedľajších sprievodných pohybov karosérie, ma skutočne milo prekvapilo.**
Za drobné vibrácie a občasné zabuchotanie môžu najskôr ťažké osemnásťpalcové kolesá, ktoré na niektorých typoch nerovností prenášajú do interiéru nežiadúce sprievodné javy. **Napriek tomu som bol z jazdných vlastností crossovera milo prekvapený a motoristov za volantom rozhodne nesklame.** [TECHNICKÉ ÚDAJE](https://ziadosti.citroen.sk/cenniky/e-c4)




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »