Test Renault Espace 2.0 Blue dCi 200 EDC: Dynamický priestor

Renault Espace. Kedysi etalón triedy veľkopriestorových vozidiel, zakladateľ segmentu a vozidlo, ktoré sa futuristickou technikou blížilo k vesmírnym lodiam. Jeho dnešné schopnosti sme spoznávali vo verzii s dvojlitrovým naftovým motorom.
Vydané  Text: 
Myslíte si, že má zmysel odvolávať sa na minulosť a snívať o tom, že kedysi som vnímal Renault Espace ako vozidlo, v ktorom chcem na jeden nádych precestovať z Bratislavy do Paríža, sadnúť si na tatarák pod Eiffelovkou, nasať atmosféru a vydať sa na cestu naspäť. Asi by to bol najdrahší tatarák v mojom živote, no na prelome milénií som Espace vnímal ako neprekonateľný cestovateľský krížnik.
Časy sa však menia a s nimi aj Renault Espace. Jeho aktuálne tvary sa najlepšie dajú označiť slovom crossover. Už to nie je veľké MPV, možno, s prižmúrením aj všetkých očí v nedeľnej polievke, riadne prerastené kombi, čosi pod SUV. Zjednodušene – veľké, moderné, dynamicky vyzerajúce, rodinné.
Avšak stále s potenciálom, aby ma Espace presvedčil, že vyraziť cez víkend naprieč polovicou kontinentu je najlepší nápad? Z pohľadu jeho spotreby, ktorá aj po prejdení cez pol Slovenska len jemne prekročila 6,5 l/100 km, jednoznačne áno. Z pohľadu dynamiky, pohodlného podvozka a veľkého batožinového priestoru tiež áno. Ešte aj to pohodlné sedadlo vodiča by ma presvedčilo. Sú tu však drobnosti, ktoré by ma vedeli vyrušovať.
Vnútorný priestor nie je pre ľudí s výškou okolo 190 cm úplne ideálny. Prispieva k tomu aj veľké strešné okno, ktorého rám znižuje vnútornú výšku. Celkovo je vnútorná výška relatívne malá. Za cenu nižšej celkovej stavby má Espace vysoko umiestnenú podlahu. Takže vzadu sedíte celkom nízko nad zemou a kolená zvierajú celkom ostrý uhol. Musím však uznať, že je to špecifikum vysokých. V pozdĺžnom smere je na kolená miesta dosť, dovolím si povedať, že až komfortne veľa.
Cestovateľské chúťky mierne brzdia aj držiaky na poháre. Nachádzajú sa pod stredovou konzolou a na to, aby spoľahlivo udržali 0,5-litrové fľaše, majú nízke boky. Alebo sa vy musíte vyhnúť zákrutám. Na druhej strane, cestovanie priam zbožňuje batožinový priestor. Aj do základného usporiadania 7-miestnej verzie naložíte azda všetko, na čo si zmyslíte. A po sklopení operadiel zadných sedadiel premyslenými tlačidlami získate plochu, na ktorú núdzovo pristane vetroň. Alebo sa na nej vyspíte. ### Technické údaje Renault Espace 2.0 Blue dCi 200 EDC
**Motor** Preplň. naftový R4, 1 997 cm3
**Výkon** 147 kW (200 k) pri 3 000 ot./min.
**Krútiaci moment** 400 Nm pri 1 750 ot./min.
**Pohon a podvozok**: 6-st. automat. Dvojsp. prevodovka, pohon predných kolies, vpredu McPherson, vzadu náprava s torznou priečkou.
**Brzdy** kotúčové, vpredu s vnútorným chladením.
**Pneu**. 235/55 R19.
**Batožinový priestor** 247/614/2 035 dm³
**Rozmery**: 4 857 × 1 888 × 1 677 mm, rázvor 2 884 mm
**Prevádzková/celková hmotnosť** 1 840/2 542 kg.
**Najvyššia rýchlosť** 215 km/h
**Zrýchlenie** 0 – 100 km/h 9,1 s 
**Spotreba** (WLTP) 6,4 – 6,6 l/100 km
**Emisie CO₂** 169 – 173
**Cena/testované auto** 44 690/48 790 €
**Konkurenti**: SEAT Alhambra, Ford S-Max, Opel Zafira Tourer




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.