POZOR: Nový policajný tester odhalí prítomnosť marihuany v dychu!

Ak ste sa pred jazdou posilnili a cestou vás zastaví policajt s prístrojom na meranie hladiny alkoholu, môžete veľmi rýchlo prísť o papiere a skončiť vo väzení. Čo ale ak ste pod vplyvom iných drog, akou je napríklad marihuana? **V súčasnosti nemajú policajti vo výbave prístroj, ktorý by dokázal na mieste potvrdiť prítomnosť THC v tele.** To sa… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Ak ste sa pred jazdou posilnili a cestou vás zastaví policajt s prístrojom na meranie hladiny alkoholu, môžete veľmi rýchlo prísť o papiere a skončiť vo väzení. Čo ale ak ste pod vplyvom iných drog, akou je napríklad marihuana? **V súčasnosti nemajú policajti vo výbave prístroj, ktorý by dokázal na mieste potvrdiť prítomnosť THC v tele.** To sa však podľa najnovších správ čoskoro zmení! Zahraničná startupová firma SannTek Labs vyvíja nový „dreger“ určený priamo pre policajné zložky. Ten dokáže na mieste zistiť a odmerať prítomnosť látky Delta-9 THC, ktorá sa do tela dostáva po vyfajčení marihuany. **Samotný prístroj má pritom vyzerať úplne rovnako ako bežný alkoholtester, pričom prítomnosť psychotropných a omamných látok zistí priamo z dychu podozrivého bez nutnosti odobratia akýchkoľvek vzoriek.** Spoločnosť uvádza, že zariadenie zaznamená látku aj 4 hodiny po vyfajčení „jointa“. Podľa vedeckých štúdií ide o dobu, počas ktorej má droga najväčší vyplyv na reakcie človeka a dvojnásobne zvyšuje riziko nehody. **Cena prístroja by sa mala pohybovať od 800 do 1000 dolárov,** pričom túto novinku si ako prví vyskúšajú americkí policajti. Veľký záujem o nové zariadenie však majú viaceré policajné zbory po celom svete a v budúcnosti sa môže objaviť aj na Slovensku.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »