Fotogaléria:Bude to nástupca Suzuki SX4?

Štvorminútové video prezentuje najdôležitejšie automobilové míľniky značky a nechýba ani model XC60, ktorého výroba sa začína práve dnes.


Video sa končí nápisom 90 YEARS OF REFINEMENT, pričom posledné slovíčko má v angličtine hneď niekoľko významov. Či už ho preložíte ako zdokonalenie, rafinovanosť, vycibrenosť či kultivovanosť, všetky výrazy s Volvom nepochybne súvisia. Ide o značku, ktorá sa vždy snažila robiť autá v prvom rade pre ľudí a ich rodiny.

Skutočný odkaz tejto značky dnes nájdeme v každom modernom aute na svete. Volvo ako prvé predstavilo trojbodový bezpečnostný pás, bočné a hlavové airbagy, monitoring mŕtveho uhla či automatické brzdenie pred prekážkou.

Prvý automobil opustil továreň presne 14. apríla 1927. Zakladateľ spoločnosti, Assar Gabrielsson, sa chopil príležitosti a využil vtedajší vzostup automobilového priemyslu v USA a Európe. Švédsko disponovalo lacnou pracovnou silou, potrebnými materiálmi a kvalifikovanými ľuďmi, ktorých Assar potreboval. Výsledkom mladého projektu bol model ÖV4. Dizajnéri sa viditeľne inšpirovali americkou konkurenciou a k pohonu mu slúžil motor s objemom 1.9 litra. O individualizácii sa hovoriť nedalo, pretože karoséria bola dostupná len v jedinom farebnom vyhotovení – tmavomodrá s čiernymi blatníkmi.

Dnes sa symbolicky spúšťa výroba nového najdôležitejšieho modelu súčasnosti – XC60. Predchádzajúca generácia tvorila asi 30% z celosvetových predajov a tento mesiac by navyše mala byť prelomená hranica jedného milióna vyrobených kusov.

**VIDEO:**

**![afvP1e-qT0U](http://img.youtube.com/vi/afvP1e-qT0U/0.jpg)**

Pokračujte na ďalší príspevok »