AUTOVINY.sk otestovali: Pozor! Už 5 minút v uzavretom aute na slnku môže znamenať katastrofu. Po polhodine dochádza k zlyhaniu organizmu!

Letné horúčavy sú tu. S nimi prichádza aj obdobie, kedy ľudia začínajú v aute zabúdať rôzne veci a v horšom prípade aj svoje deti. Už 5 minut v aute, ktoré je postavené na priamom slnku môže spôsobiť vážne problémy!
Vydané  Text: 

Dnes máme oficiálne prvý letný deň, no už sme mali možnosť niekoľkokrát naplno pocítiť horúčavy 20. rokov 21. storočia. S nimi ruka v ruke prichádza aj nadmerné teplo v autách, ktoré najmä v posledných rokoch, viedlo k viacerým tragédiám. My sme sa rozhodli, že otestujeme, ako rýchlo sa auto dokáže v takomto teple na priamom slnku vyhriať na extrémne teploty. Už počas prvých piatich minút testu sme zostali šokovaní. Posledné roky nám bohužiaľ ukázali, že kombinácia uponáhľaného životného štýlu a veľké letné horúčavy môžu spôsobiť tragédie. Možno si poviete, že: „Odbehnem si na 5 minút…,“ a na tento čas necháte v zamknutom aute svoje dieťa. Avšak pozor! Podľa testu, ktorý sme vykonali na vlastnej koži, je už 5-minútová zastávka v aute s vypnutou klimatizáciou riskantná. Prečo? **Test sme robili počas slnečného dňa, kedy okolitá teplota bola 33 stupňov. V aute sme na začiatku experimentu mali teplotu 24,2 stupňa, čiže relatívne príjemne.** Na meranie teploty sme využili teplomer, ktorého senzor bol zavesený uprostred kabíny auta. Aby nedochádzalo k zmenám teploty počas testu, rozhodli sme sa, že displej teplomeru zatvoríme do dverí. Tým sme predišli narúšaniu teploty v aute a mohli sme tak nechať všetko poriadne zohriať.
### Prvých 5 minút **Už po piatich minútach na priamom slnku a s vypnutou klimatizáciou sa interiér auta zohrial o 12,7 stupňa.** Za tento krátky čas sa **teplota na palube vyšplhala až na 36,9 stupňa**, čo už určite nemôžeme hodnotiť ako príjemné. Navyše v aute necirkuluje vzduch tak ako vonku, takže pocitová teplota je podstatne vyššia.
### Po 10 minútach ohrozenie na živote **Len 10 minút stačilo na to, aby sa interiér auta zohrial až na 40,6 stupňa.** Pri dlhšom vystavení takto vysokej teplote už môže dôjsť k viacerým zdravotným komplikáciám. Postupne sa začne zvyšovať aj telesná teplota a dochádza k tzv. úpalu. Okrem nežiaducich vplyvov na organizmus človeka, môže takáto teplota prekážať aj zvieratám či dokonca poškodiť modernú osobnú elektroniku.
### Za pol hodinu sme prekročili 45 stupňov **30 minút od začiatku testu sme sa dostali na teplotu 46,4 stupňa.** Pri telesných teplotách nad 41 stupňov dochádza k zlyhaniu organizmu. Telo sa už pri takejto okolitej teplote nemusí stíhať dostatočne rýchlo ochladzovať a môže dôjsť k vážnym zdravotným komplikáciám. Niektoré súčasti buniek, a to najmä bielkoviny, začínajú postupne tuhnúť a tým pádom začnú bunky pomaly odumierať. Myslite na to hlavne vtedy, keď svoje dieťa nechcete brať so sebou do obchodu a rozhodnete sa ho nechať v aute.
### Za hodinu viac ako 50 stupňov **Po hodine testu sme sa dostali už na teplotu 50,4 stupňa.** Takáto teplota môže spôsobiť smrť. Dochádza totiž k nadmernému rozširovaniu ciev, k zníženiu krvného tlaku a tým pádom k zlyhávaniu krvného obehu. V tomto prípade teda najviac trpia časti tela, ktoré musia byť neustále hojne prekrvované. Ide najmä o mozog a pečeň. Ak je telo takejto teplote vystavené po dlhšiu dobu, tieto orgány začnú pomaly odchádzať. Počas testu, ktorý sme robili 1 hodinu a 15 minút sme sa dostali až na teplotu 51,4 stupňa. V tomto bode sme sa rozhodli test prerušiť, pretože sme hodnoty, ktoré sa len ťažko dajú zlúčiť zo životom dostali už po pár minútach. **Je potreba však brať do úvahy, že v niektorých autách môže teplota v interiéri vystúpiť aj vysoko nad nami namerané hodnoty**. Nie je problém sa dostať na 60 a viac stupňov.
### Netrpí len organizmus Jedným dychom treba dodať, že vysokými teplotami v aute netrpí len organizmus. Viacerí výrobcovia elektroniky upozorňujú na letné horúčavy. **Drvivá väčšina elektronických prístrojov, ktoré so sebou bežne nosíme má optimálnu prevádzkovú teplotu okolo 20 až 25 stupňov. Vystavenie teplotám, ktoré môžu v interiéri auta kľudne vystúpiť až na hranicu 70 stupňov môže viesť k poškodeniu niektorých komponentov a to predovšetkým batérie alebo displeja.** V najhoršom prípade sa môže stať, že vám v dôsledku vysokej teploty exploduje batéria a tým pádom zničí celý interiér auta – v tom lepšom prípade. Nemusí ísť pritom len o elektroniku. Pri ceste na dovolenku sa veľa ľudí zastavuje na rôznych prestávkach pričom v aute, ktoré je na slnku nechávajú napríklad rôzne **deodoranty** alebo **opaľovacie krémy v tlakových nádobách**. Tie taktiež môžu pri vystavení vysokým teplotám **explodovať**. V lepšom prípade vám vybuchnú v batožine a zašpinia okolité veci. V tom horšom vám to vybuchne priamo v aute a zničí interiér. Treba si preto dávať obrovský pozor najmä teraz v lete. > ### Za žiadnych okolností nenechávajte deti alebo zvieratá v aute čo i len na 5 minút bez zapnutej klimatizácie. Už týchto 5 minút dokáže z auta urobiť pec a vy to potom môžete ľutovať.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé