F1: Charles Leclerc pokračuje vo svojom prekliatí. Na domácej trati rozbil legendárne auto Nikiho Laudu

Veríte na športové prekliatie? Charles Leclerc vo svojej kariére ešte nikdy nedokončil domácu Monaco GP. Najnovšie na tomto okruhu rozbil legendárne auto Nikiho Laudu.
Vydané  Text: 
Mnoho športovcov neverí na prekliatia, no napriek tomu sa zdá, že športová mágia nie je ku každému rovnako spravodlivá. Svoje by o tom mohol hovoriť Charles Leclerc, ktorý má s domácou traťou v Monacu problémy od začiatku svojej kariéry vo Formula 1. Možno sa to môže zdať nemysliteľné, no jazdecká jednotka Ferrari ešte nikdy neprešla cieľovou čiarou žiadnej z veľkých cien na tomto legendárnom mestskom okruhu. Teraz však svoje prekliatie Leclerc povýšil na úplne inú úroveň. ### Zničený majstrovský monopost Nikiho Laudu Charles Leclerc má na svojom konte v oficiálnych zápisoch Veľkej ceny Monaca vo Formula 1 v kolónke TIME/RETIRED smutnú bilanciu. **Každá z jeho účastí na tejto trati si odniesla zápis [DNF](https://www.formula1.com/en/results.html/2019/races/1005/monaco/race-result.html) alebo [DNS](https://www.formula1.com/en/results.html/2021/races/1067/monaco/race-result.html)**. Či už za to mohla jazdecká chyba alebo zlyhanie techniky, pravdou je, že okruh v uliciach Monackého kniežatstva je pre neho zakliaty. Najnovšie sa to potvrdilo počas Monaco Historic Grand Prix. **Počas jeho jazdy s legendárnym monopostom Ferrari 312 B3 totiž došlo k technickému zlyhaniu ľavej prednej brzdy. To malo za následok nekontrolovateľné hodiny a následné tvrdé „zacúvanie“ do zvodidiel**. **Auto, s ktorým Niki Lauda vyhral titul majstra sveta v roku 1975 si z celého „inčidendu“ odnieslo zničenú zadnú časť** a Leclerc si predĺžil svoje športové prekliatie. Celú udalosť opísal aktuálne vedúci pilot poradia F1 pre sezónu 2022 slovami: „*Brzdil som, pedál bol príliš tvrdý a potom išiel až na podlahu. Mal som šťastie, že sa to stalo v tomto momente, pretože ak by to bolo niekde inde, nebolo by to dobré… Problém bol v tom, že som dostal strach.*“ Leclercove výsledky na Monaco GP si môžete pozrieť aj v priloženom tweete nižšie. ### Prelomí to už tento rok? **Našťastie sa incident odohral bez zranení**. Je to dôležitý fakt predovšetkým pri pomyslení na to, aké nehody sa stávali v sérii F1 v 70. rokoch. Každopádne táto udalosť určite nepomôže psychike jazdca, ktorý na domácej pôde nedokázal dokončiť ani jednu veľkú cenu. Tá tohtoročná je na programe už 29. mája. Do nej pôjde Charles Leclerc v pozícii jedného z favoritov, avšak ani prípadný zisk Pole Position v kvalifikácii mu nemusí zaručiť výhru. Videli sme to v sezóne 2021, kedy sa mal na štart postaviť z prvého miesta, avšak kvôli technickej chybe, na jeho monoposte SF21, sa do závodu vôbec nedostal.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.