Na jednosmernej ceste môžete cúvať! Je to však len v jednom prípade, inak vám za to hrozí pokuta…

Poznáme to asi všetci. Idete v jednosmernej ceste a zrazu sa oproti vám objaví auto idúce v protismere. Niektorí vodiči majú ešte toľko drzosti, že vás bez problémov vyblikajú či vám vynadajú. Jazda v protismere však v zákone nemá pochopenie.
Vydané  Text: 

* **Môžem cúvať do jednosmerky?** * **Môže mi policajt dať pokutu za jazdu v protismere?** * **Aké výnimky zákon pripúšťa a prečo?** Stretávame sa s tým najmä na sídliskách a v mestách. **Lenivosť a arogantnosť niektorých vodičov** nepozná hranice a preto je bežným javom, že vám na jednosmernej ceste v meste niekto ide do protismeru len preto, aby si skrátil cestu o pár metrov. Takéto počínanie je v rozpore so zákonom a trestá sa. Existuje však aj výnimka, ktorá predsa len umožňuje cúvanie v jednosmerke. V posledných týždňoch sa mi stalo hneď niekoľkokrát, že pri prejazde jednosmerkou v správnom smere som bol **vyblikaný protiidúcim vozidlom** alebo som narazil na vodiča, ktorý si **cúvaním na jednosmernej ceste chcel skrátiť cestu**. Takéto konanie pritom zákon zakazuje a každý vodič, ktorý sa ho dopustí, si koleduje o problém. ### Zákon hovorí jasnou rečou **Celá záležitosť okolo jazdenia a cúvania v protismere je jasne popísaná v [Zákone č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke](https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/8/20220331), konkrétne sa jedná o §22, odst. 4, písm f)**: „*Vodič sa nesmie otáčať a nesmie cúvať na jednosmernej ceste; vodič však smie cúvať, ak je to nevyhnutne potrebné najmä na zaradenie do radu stojacich vozidiel alebo na vyjdenie z neho.*“ Z tohto textu jasne vyplýva, že **otáčanie sa do protismeru a následná jazda v protismere sú zakázané**. ### Výnimka Podobne je to aj s cúvaním, avšak tu zákon ukladá jednu výnimku. Ňou je parkovanie. **Vodič smie na jednosmernej ceste cúvať** len vtedy, ak potrebuje zaparkovať alebo vyparkovať auto z parkovacieho miesta. Nejde však o cúvanie na miesto, ktoré sme videli voľné 100 metrov nazad. Ide o samotný parkovací manéver, ktorý si vyžaduje zacúvanie na parkovacie miesto.
VĽAVO: Dopravná značka č.321 označuje cestu s jednosmernou premávkou a vyznačuje dovolený smer jazdy. VPRAVO: Dopravná značka č. 230 zakazuje vjazd všetkými vozidlami. Značky o zákaze vjazdu neplatia pre električku a trolejbus.
### Pokuty za cúvanie alebo protismernú jazdu jednosmerke Nerešpektovanie tohto zákona a dopravného značenia Jednosmerná cesta, respektíve dopravného značenia Zákaz vjazdu, ktoré sa používa v spojitosti s jednosmernou cestou, vás môže stáť nemálo peňazí. **Policajt vám pri jazde v protismere môže udeliť pokutu za jazdu v protismernej časti cesty. Táto pokuta môže dosahovať výšku 60 € v prípade, že nedôjde k bezprostrednému ohrozeniu bezpečnosti alebo plynulosti cestnej premávky. Ak k nemu dôjde, pokuta sa môže vyšplhať až na 150 €**. Výšku ostatných pokút nájdete v [sadzobníku pokút](https://www.autoviny.sk/reportaze/122251/na-stiahnutie-aktualny-sadzobnik-pokut-ukladanych-policiou-v-blokovom-konani-2021). ### Názor autora Je na každom z nás, ako sa budeme správať. Ale pravdepodobne aj doma máte nastavené určité pravidlá, ktoré rešpektujete. Preto by ste sa nemali za každú cenu snažiť si skracovať cestu tým, že sa rozhodnete cúvať na jednosmernej ceste alebo sa na nej otočiť a ísť arogantne do protismeru. Ušetríte tým svoju peňaženku a nervy ostatných vodičov. Doslova „ideálnou“ kombináciou je, ak v jednosmerke vidíte cúvať človeka s prívesným vozíkom. Potom môže vaše auto, ktoré je zaparkované na vyhradenom platenom parkovisku, dopadnúť tak, ako pred časom to moje.
Takto môže dopadnúť vaše auto, keď sa arogantný vodič rozhodne na jednosmernej ceste cúvať s prívesným vozíkom.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.