VIDEO: Tento šialený Ford má pod kapotou motor z tanku! Jeho majiteľ s ním chce prekonať extrémnu rýchlosť.

V dobe keď väčšina automobiliek priškrcuje emisie kde sa len dá, existuje jeden konštruktér, ktorý sa rozhodol do obyčajného sedanu Ford umiestniť motor z tanku. Výsledok stojí za to!
Vydané  Text: 
Kreativita nepozná hranice. Dokazuje to aj počin jedného Švéda, ktorý sa rozhodol do klasického amerického policajného sedanu Ford „napchať“ motor z tanku, ktorý bojoval v Druhej svetovej vojne. Vzniklo z toho absolútne šialenstvo, ktoré pravdepodobne na ceste nikdy nestretnete. ### Obyčajný policajný Ford **Ford Crown Victoria** je v našich končinách známy predovšetkým vďaka starším americkým filmom. Vo veľkej väčšine z nich je práve toto auto využívané „tajnými“ agentmi FBI. Každopádne **za veľkou mlákou išlo o veľmi obľúbený a rozšírený sedan**. Model, ktorý sa rozhodol tento nadšenec vylepšiť bol vyrábaný vo svojej siedmej generácii v rokoch 1998 až 2012. Začiatky tejto legendy pritom siahajú hlboko do polovice 20. storočia.

Liter benzínu až o takmer 40 centov lacnejšie? Kúsok od Bratislavy to nie je problém!

Vysoké ceny pohonných hmôt prinútili viacero Slovákov tankovať v zahraničí. My sme sa boli pozrieť v Rajke. Koľko našincov tam tankuje?

**Absolútny unikát dostal pomenovanie [The Meteor Interceptor](https://www.facebook.com/themeteorinterceptor/photos)**. Už z názvu vyplýva aj druh motoru, ktorý bol do tohto sedanu namontovaný. **Ide konkrétne o benzínový agregát V12 Rolls-Royce Meteor, ktorý má objem 27 litov a maximálny výkon 550-650 koní pri 3000 otáčkach za minútu**. Pre tých, ktorí sa trošku vyznajú, tento motor bol počas Druhej svetovej vojny používaný v tankoch ako Cromwell, Tortoise, Comet. V povojnových rokoch sa s miernymi úpravami dostal do tankov ako Centurion alebo Conqueror. **Nejde však o len tak obyčajný motor**. Konštruktér tohto šialeného auta sa rozhodol, že jeho výkon ešte o niečo vylepší. **Pomocou dvoch mohutných turbodúchadiel sa mu podarilo celkový výkon zdvihnúť na 2 500 koní pri 4000 otáčkach za minútu**. Nezaobišlo sa to bez konštrukčných zmien na aute. **Samotný motor síce nie je nejaká ťažká váha, váži len 295 kilogramov, no oproti originálnemu motoru, ktorý bol do auta dodávaný je to rozdiel**. **Muselo teda dôjsť k zmene prednej nápravy, ktorá by túto váhu uniesla**. Preto bola použitá náprava z amerického trucku Chevrolet C10. **Okrem toho musela byť pozmenená aj kabína.** Ford Crown Victoria má síce dosť dlhú prednú časť, no samotný motor je ešte o niečo väčší. Jeho časť preto zasahuje priamo do priestoru pre posádku, ktorý musel byť v dôsledku toho mierne modifikovaný. Vzhľadom na svoju konštrukciu sa pochopiteľne nevojde pod kapotu, no s takými vecami si konštruktér nelámal hlavu. Miesto prístrojovej dosky preto zaujala oceľová konštrukcia, ktorá ukrýva časť motora a chráni posádku. **Celý príbeh The Meteor Interceptor by mal byť zavŕšený dosiahnutím rýchlosti 320 km/h**. Ak si myslíte, že ide o poriadne uletený projekt, máme pre vás ešte jednu chuťovku na záver. **Pôvodným plánom bolo využitie motoru Rolls-Royce Griffon. Taktiež dvanásť-valec do V s objemom až 37 litrov bol v minulosti používaný predovšetkým v bojových lietadlách Kráľovského letectva**.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!