Je vaše auto pripravené na výlet do hôr rovnako dobre ako vy?

Nielen leto je vhodné na dovolenku, odpočinok a relax. Aj zimná krajina dokáže vytvoriť ľuďom na príjemný oddych ideálne podmienky a úsmev na tvári. Avšak, cesta autom alebo dokonca dovolenka do zasnežených oblastí môže byť aj nebezpečná, ak nielen seba, ale aj motorové vozidlo dostatočne a dobre na tento výlet a náročnú vozovku nepripravíte. Čo všetko si pod takouto prípravou treba predstaviť,… Prečítať celé
Vydané  Text: 

Nielen leto je vhodné na dovolenku, odpočinok a relax. Aj zimná krajina dokáže vytvoriť ľuďom na príjemný oddych ideálne podmienky a úsmev na tvári. Avšak, cesta autom alebo dokonca dovolenka do zasnežených oblastí môže byť aj nebezpečná, ak nielen seba, ale aj motorové vozidlo dostatočne a dobre na tento výlet a náročnú vozovku nepripravíte.

Čo všetko si pod takouto prípravou treba predstaviť, aby ste si pobyt v krásnej chate na víkend užili naplno, zistíte v našom článku.

Prekontrolujte stav motora

Najdôležitejšou časťou každého vozidla je motor. Len od neho závisí, či budete schopní prepravy, plynulej a dostatočne rýchlej i bezpečnej jazdy. Preto, skôr, ako sa vyberiete na cestu autom do obľúbených hôr, dobre všetko prekontrolujte.

Ak zistíte poruchu, opravu nefunkčného motora nechajte komplet na odborný autoservis. Nemilé prekvapenie na zasneženej vozovke asi zažiť nechcete. Výsledok včasnej opravy naopak bude stáť za to a s vozidlom si užijete veľa krásnych výletov.

Nezabudnite na správne pneumatiky a snehové reťaze

Okrem bezchybného motora sú v zime dôležité aj pneumatiky, pretože sú spojnicou medzi autom a cestou. Samozrejmosťou preto je, že máte pred takýmto výletom zimné pneumatiky alebo aspoň celoročné pneumatiky so symbolom snehu, pretože po hladkej, klzkej alebo blatistej vozovke sa asi ďaleko s letnými pneumatikami nedostanete.

Vymeňte si ich najlepšie v servise alebo doma s pomocou svojich šikovných rúk a výkonného aku skrutkovača. Auto sa na letných pneumatikách v zime rýchlejšie šmýka, je nestabilné a predovšetkým má výrazne dlhšiu brzdnú dráhu. Výmenou tomu môžete zabrániť.

Zaobstarajte si aj kvalitné snehové reťaze na pneumatiky, pretože v niektorých oblastiach je dovolené jazdiť len s nimi. A ak by došlo k najhoršiemu, je lepšie ich mať na palube v kufri – nikdy predsa neviete, kedy ich budete potrebovať. Navyše, v dnešnej dobe je nasadenie snehových reťazí veľmi jednoduché. Dávajú autu väčšiu trakciu na snehu a ľade a sú nielen povinné, ale aj užitočné na strmých horských cestách.

Poloplná nádrž je poloprázdna

Pozor aj na nedostatok paliva. Zájdite radšej opäť na najbližšiu čerpaciu stanicu a zimnú cestu začnite autom s plnou nádržou. Ak uviaznete v zime, či už v dopravnej zápche alebo kvôli snehu, plná nádrž je skutočným záchrancom. V núdzi vám predsa môže pomôcť naštartovať a uviesť do chodu auto nielen profesionálna nabíječka autobatérií, ale aj plná nádrž.

Mali by ste vidieť a byť videní

Viditeľnosť na vozovke je v zime často veľmi zlá. Zakaždým, keď si urobíte prestávku a zastavíte, mali by ste preto skontrolovať predné a zadné svetlá auta a odstrániť z nich nahromadený sneh alebo blato. A samozrejme aj vtedy, ak si počas jazdy všimnete, že svetlá už nesvietia tak jasne alebo vám ostatní účastníci cestnej premávky dokonca dávajú znamenia.

Ak si dáte na všetko pozor, potom bude vaša zimná cesta autom úspešná a určite si na dovolenke v horách užijete veľa zábavy!




, ,

Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!