Karavany potrebujú špeciálne navigácie, ako Garmin Camper 1090 a CamperVan

Karavany sa vydávajú inými cestami ako obytné automobily, na tento účel má značka Garmin špecializované navigácie.
Vydané  Text: 

Prečo kupovať jednoúčelovú navigáciu?

Nie je dobré odpisovať ich len preto, lebo niektoré ich funkcie zvládajú aj mobily. Také kvalitné jednoúčelové zariadenia sú na nezaplatenie aj vtedy, keď časť ich funkcií zvládajú smartfóny. Týka sa to aj navigačných zariadení, ktoré sa neustále vyvíjajú a nachádzajú uplatnenie všade tam, kde sa vyžaduje expertíza, spoľahlivosť a rokmi vývoja podmienená funkčnosť.

Takýmito zariadeniami sú produkty značky Garmin a jej produkty Camper 1090 a CamperVan. Tieto produkty sú vyhľadávané ľuďmi, ktorí trávia svoj voľný čas aktívne a vedia, že spoliehať sa na mobilný telefón nie je rozumné. Existuje na to hneď niekoľko pádnych dôvodov. Za prvé, smartfón je v prvom rade mobilný telefón, ktorý prijíma správy, telefonáty a zobrazuje notifikácie, vodiča preto obťažuje a vyrušuje. Za druhé, ich čipsety častokrát nedokážu zachytávať GPS signál s úplnou spoľahlivosťou a chýba im expertíza, no a tretím dôvodom je skutočnosť, že mobil môžete stratiť alebo poškodiť, pretože ho nosíte neustále so sebou. Toto všetko sa jednoúčelových navigácií netýka, preto sú stále dôležité a nezameniteľné.

V prípade navigácií určených pre vodičov karavanov je tu ešte ďalšia špecialita, a tou je pripravenosť navigovať práve na trasách, ktoré sú pre tieto typy vozidiel výhodnejšie. V systéme si dokonca môžete nastaviť rozmery a hmotnosť vlastného vozidla, pretože potom bude navigácia tieto reálie zohľadňovať – napríklad aj tým, že upozorňuje na zákruty, ktoré by pre takéto vozidlo mohli byť nebezpečné.

Camper 1090 s 10-palcovým displejom

„Straťte sa v skvelých okamihoch. Nie na ceste.“ To je slogan produktu Camper 1090, ktorý na prvý pohľad pripomína moderný tablet. Veľká dotyková obrazovka má uhlopriečku 10,1 palca a vysoké rozlíšenie, pričom dokáže pracovať ako v režime na šírku, tak na výšku. Meniť orientáciu môžete priamo počas navigovania. Zaujímavosťou produktu je, že berie do úvahy hmotnosť a rozmery karavanu a prispôsobuje k nej trasu, informuje o nadchádzajúcich zákrutách, stúpaniach, hmotnostných limitoch a ďalších faktoroch trasy.

Podrobné informácie o nadmorskej výške pomôžu pripraviť sa na prípadné strmé stúpania na trase a včas sa uistiť, že je v interiéri všetko na svojom mieste a upevnené pred pohybom.
Pre účely kempovania je Garmin Camper 1090 vybavený predinštalovaným adresárom kempingov pre obytné automobily z platforiem ACSI a Campercontact a voľnými miestami na zastavenie z Trailer’s PARK. Filtruje kempingy a zastavenia s preferovaným vybavením, ako sú elektrické prípojky, sprchy a prístup na internet. Plus prístup k obsahu z iOverlander, Foursquare a Tripadvisor – môžete zobraziť hodnotenia hotelov, reštaurácií a atrakcií na trase, ako aj uľahčiť si hľadanie cieľov. Aktuálnosť mapových podkladov je alfa a omega korektného navádzania do cieľa. Garmin Camper 1090 sa aktualizuje cez Wi-Fi a v cene je doživotná aktualizácia máp. Už nie je potrebný počítač, ako to bolo v minulosti. Garmin sa dodáva s predinštalovanými úplnými európskymi mapami, navyše budete mať prístup k bezplatnému sťahovaniu máp prostredníctvom služby Garmin Express pre Severnú Ameriku, Južnú Ameriku, Austráliu a Nový Zéland, Južnú Afriku, Blízky východ a severnú Afriku. V rámci týchto aktualizácií, ktoré prebiehajú fakticky ako na tabletoch, sú aj informácie o aktuálnej doprave a počasí a cenách paliva. Prostredie navigácie je v slovenčine a pre používateľov, ktorí rozumejú a hovoria anglicky, je tu aj podpora hlasového ovládania. Pre ešte náročnejších aj prepojenie s mobilom cez Bluetooth a tiež možnosť podrobne si plánovať trasy cez mobilnú aplikáciu Garmin Drive. S pripojeným mobilom vie navigácia fungovať aj ako hands-free a centrum notifikácií. Čo ešte stojí za zmienku, je podpora prepojenia s kamerami (s prednou kamerou Garmin Dash Cam a bezdrôtovými cúvacími kamerami BC 35) a vstavaná lítium-iónová batéria, ktorá umožňuje prevádzku navigácie aj vtedy, keď nie je pripojená k aktívnemu držiaku.

CamperVan s doživotnou aktualizáciou máp

Vyššie opísaný Garmin Camper 1090 je hi-end produkt s cenou nižšou ako sedemsto eur vrátane DPH, autorizovaný slovenský distribútor pritom ponúka aj cenovo dostupnejšie riešenie v podobe Garmin CamperVan so 7-palcovým displejom. Jeho cena vrátane DPH nepresahuje ani tristo eur a ponúka mimoriadnu paletu funkcií. **Špecializácia na navigovanie obytných automobilov** znamená, že CamperVan obsahuje rôzne prednahraté adresáre s kempingami a zastávkami.
Rovnako ako vyšší model je navigácia CamperVan vybavená vstavanou batériou s výdržou do jednej hodiny, ponúka kompletne slovenskú lokalizáciu systému, umožňuje používanie pamäťových kariet microSDHC do veľkosti 32 GB, dá sa prepojiť s mobilným telefónom, cez mobilnú aplikáciu Garmin Drive umožňuje vopred plánovať trasy. Aktualizácie mapových podkladov sú bezplatné a doživotné cez službu Garmin Express, počas navigovania informuje aj o správnom jazdnom pruhu, zobrazuje predpoveď počasia a aktuálne dopravné informácie i s cenami paliva. Špecializácia na navigovanie karavanov znamená, že CamperVan obsahuje rôzne prednahraté adresáre s kempingami a zastávkami. **Aký sú teda najpodstatnejšie rozdiely medzi Camper 1090 a CamperVan?** Najviac viditeľným rozdielom sú veľkosti displejov, z používateľského hľadiska je nárast z 6,95 (CamperVan) na 10,1 palca v Camper 1090 zásadný. Líšia sa aj rozlíšením, CamperVan pracuje s 1024×600 pixelmi, zatiaľ čo Camper 1090 s 1280×800 pixelmi. Podstatné rozdiely ďalej nachádzame vo funkčnej výbave. V prípade modelu CamperVan chýba vytváranie profilov „karavanovej súpravy“, čo je ale pochopiteľné, nakoľko cieľovou skupinou zákazníkov sú používatelia osobných obytných automobilov, ako je napríklad VW California. Naopak, benefitom modelu CamperVan sú **kempingové adresáre a filtrovateľné databázy** (ACSI, Campercontact, iOverlander a Trailer’s PARK), **cestovateľský sprievodcovia** (TripAdvisor, Foursquare, Michelin Green Guide) a **funkcie pre aktívne objavovanie krajiny** bez nutnosti vopred plánovania trasy a zastávok: * **Trendy Places** (Populárne miesta): Odporúča najlepšie zastávky na vašej trase, čo vám umožní vynechať časovo náročné plánovanie a namiesto toho stráviť viac času skúmaním. * **Roadtrip Route** (Plánovač trás): Nájde dobrodružnejšie trasy, aby ste si mohli užiť neplánovanú cestu. * **Local Spots** (Lokálne miesta): Ukáže miesta pre návštevu vrátane rôznych aktivít v okolí vašej aktuálnej polohy, aby mali cestujúci možnosť uložiť si odporúčania napr. na ďalší deň.
Garmin CamperVan Garmin Camper 1090
Displej 6,95″ 1024×600 pixelov 10,1″ 1280×800 pixelov
Typ držiaka Jednoduchý prísavný držiak Aktívny prísavný držiak s magnetom
Orientácia zobrazenia navigácie Horizontálne Horizontálne aj vertikálne
Hlasové ovládanie Áno, príkazom „Ok Garmin“ Áno, príkazom „Ok Garmin“
Podpora pripojenia kamier BC 30 a BC 40 BC 35 a ďalšie kompatibilné od ďalších výrobcov
Mapové podklady s možnosťou stiahnutia ďalších zadarmo Európa Celý svet
Profily pre rozmery a hmotnosť karavanu Nie Áno
Funkcie pre aktívne objavovanie krajiny (Trendy Places a pod.) Áno Nie
Cena 299,90 € vrátane DPH 699,90 € vrátane DPH




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.