Ďalšia legendárna značka sklonila hlavu pred Bruselom. Alfa Romeo bude čoskoro vyrábať len elektromobily

Alfa Romeo bude čoskoro vyrábať len elektromobily.
Vydané  Text: 
Až 5 z 12 značiek koncernu Stellantis prestane v blízkej budúcnosti vyrábať spaľovacie autá. Konkrétne sa k Fiatu, DS, Lancii a Oplu pridáva aj Alfa Romeo. **Po zlúčení skupín PSA a FCA prichádza nový koncern s novým, ešte prísnejším plánom elektrifikácie modelového portfólia.** V rámci prezentácie výsledkov spoločnosti Stellantis bolo oznámené, že **Alfa Romeo v Európe, Severnej Amerike a Číne bude od roku 2027 predávať už iba plne elektrické vozidlá.** Ďalšie prémiové značky koncernu, DS Automobiles a Lancia, taktiež čaká postupné vylučovanie spaľovacích motorov z portfólia. Zatiaľ čo DS začne od roku 2024 uvádzať na trh výhradne elektrické vozidlá, staršie spaľovacie modely zostanú naďalej v ponuke do ukončenia štandardného životného cyklu. Podobnú politiku zavedie Lancia až v roku 2026. **Alfa Romeo, DS a Lancia sa tak pripájajú k značkám Opel a Fiat,** ktoré už pred časom oznámili ambíciu stať sa výlučne elektrickými producentmi vozidiel. Opel v júni uviedol, že do roku 2028 bude v Európe plne elektrickou značkou, rovnaký zámer zverejnil aj generálny riaditeľ Fiatu, Olivier Francois, pričom **modelový rad talianskej značky sa zbaví zostávajúcich spaľovacích motorov medzi rokmi 2025 až 2030.**
Elektrická budúcnosť prémiových značiek koncernu Stellantis
Výrobcovia automobilov sa usilujú o to, aby patrili k lídrom priemyslu v oblasti elektrifikácie portfólia. Ich cieľom je stihnúť obmenu modelovej ponuky ešte pred účinným nariadením Európskej únie, ktoré zakáže predaj spaľovacích motorov do roku 2035. **Medzi značky koncernu Volkswagen,** ktoré sa zaviazali naskočiť na elektrickú vlnu, patria napríklad aj Bentley (2030) a Audi (2033). To isté platí aj pre Cupru, ktorá však nateraz nemá presne stanovený dátum prechodu na bezemisné vozidlá. Samotný Volkswagen uviedol, že v rokoch 2033 až 2035 definitívne prestane používať spaľovacie motory. Okrem koncernov Stellantis a VW Group sa od roku 2025 stane čisto elektrickou značkou aj Jaguar. Od roku 2030 sa k nemu pridá Volvo aj európsky Ford. ### Preteky s časom Počas predstavenia výsledkov Stellantisu za prvý polrok generálny riaditeľ Carlos Tavares uviedol, že skupina je na „silnej ceste elektrifikácie“. „V priebehu nasledujúcich 24 mesiacov môžete očakávať najmenej 11 nových elektrifikovaných modelov,“ povedal Tavares. „Teraz bojujeme s časom, aby sme dodali to, čo sme sľúbili, teda 100-percentnú elektrifikáciu do roku 2025.“ To znamená, že dovtedy bude mať každý nový model Stellantis buď plug-in hybrid alebo plne elektrický pohon. Do konca roka Tavares a ďalší vrchní predstavitelia koncernu predstavia strategický plán skupiny, od ktorého sa očakáva, že objasní budúcnosť niekoľkých investične zanedbávaných značiek v skupine.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.