Liter benzínu len za 2 centy? V tejto krajine je to možné!

Slovensko ani zďaleka nemá najdrahší benzín na svete. Rekord v tejto oblasti putuje do ďalekej Ázie. Avšak ocenenie za najlacnejší benzín na svete získava krajina, ktorá už roky zápasí s obrovskou mierou inflácie. Za takú cenu by bola pre Slováka radosť tankovať.
Vydané  Text: 
  • Najlacnejší benzín natankujete v Južnej Amerike
  • V Hong Kongu sa okrem drahého bývania môžu pochváliť aj najdrahším benzínom na svete
  • Na Slovensku spadáme do vrchnej polovice nad európskym priemerom
Zdá sa vám, že aktuálne ceny benzínu **na Slovensku** sú príliš vysoké? Možno je to pravda, no jedným dychom treba dodať, že priemerná cena **za liter klasického benzínu 1,41 €** je len zlomkom ceny, za ktorú si rovnaké množstvo pohonných hmôt kúpite V Hong Kongu. Naopak vedeli ste, že najlacnejší benzín na svete je v juhoamerickej krajine výrazne poznačenej infláciou? ### Najdrahšie sa tankuje v Hong Kongu **2,10 €**. Presne to je cena, za ktorú si môžete kúpiť **liter benzínu v Hong Kongu**. Zároveň ide o aktuálne najvyššiu cenu za liter pohonných hmôt v Ázii a zároveň aj na svete. V Afrike si najdrahšie pohonné hmoty kupujú **v Stredoafrickej republike**. Cena za liter benzínu je tu **1,83 €**, čo je zároveň aj druhá najvyššia suma na svete. Naopak na našom kontinente je najvyššia cena za liter benzínu **v Holandsku**. Tu totiž liter natankujete až **1,79 €**, čo je tretia najvyššia suma spomedzi všetkých svetových krajín.
Je však dobré poznamenať, že tieto krajiny majú aj úplne inú priemernú mesačnú mzdu, ako je tomu u nás. Zatiaľ čo priemerný Slovák zarobí za mesiac odhadom 1171 €, u obyvateľa Hong Kongu je to približne 2652 €. V Holandsku je to potom 1684 €. Takže dané ceny sú adekvátne k tým našim. V Stredoafrickej republike, aj napriek tomu, že majú druhý najdrahší benzín na svete, zarobí priemerný človek len 660 € mesačne. ### Najlacnejší liter patrí Venezuele Na druhú stranu najlacnejší benzín aj po „extrémnom“ zdražení spred niekoľkých rokov je v juhoamerickom štáte **Venezuela**. Tamojšia ekonomika sa už dlhé roky trápi s extrémnou mierou inflácie. Cena benzínu je tam aj práve preto na úrovni len **2 centov za liter**. Bohužiaľ, podobne nízka je tam aj priemerná mzda. Dosahuje len 164 € mesačne. Nie je prekvapením, že bežný robotník nezarobí viac, ako 54 € za mesiac.
V tesnom závese za Venezuelou sa nachádza **Irán**, kde liter benzínu kúpite už za** 6 centov**. Priemerná mesačná mzda v tejto krajine z Ázie sa pritom pohybuje na úrovni 219 €. Na tretej priečke z pohľadu najnižšej ceny benzínu sa nachádza africký štát **Angola**. Cena za liter benzínu je tu aktuálne **21 centov**. Priemerný človek za mesiac v tomto štáte uprostred Afriky zarobí približne 346 €.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »