Na Islande jazdí extrémny autobus, ktorý dostane ľudí takmer kamkoľvek

Sleipnir je autobus, ktorý preváža turistov po islandských ľadovcoch. Ponúka extrémny zážitok
Vydané  Text: 
Sleipnir. Mytologické označenie osemnohého koňa, ktorý poslušne slúžil hlavnému bohovi severskej mytológie, Odinovi. V novodobom ponímaní sa za týmto menom skrýva azda jeden z najextrémnejších autobusov aký na svete existuje. Nielenže vyzerá drsne, ale taktiež zvláda terén, kde by aj surové SUV nemalo žiadnu šancu. Islandská príroda je natoľko výnimočná, že si vyžaduje aj výnimočné stroje. Jedným z nich je aj osemkolesový autobusový špeciál Sleipnir, ktorý má za úlohu dostať ľudí do málo obývaných oblastí. Konkrétne by ste toto monštrum mohli stretnúť na islandských ľadovcoch, kde slúži ako turistická atrakcia. Vďaka takémuto autobusu je možné turistov vyviesť do oblastí, kde by sa bežný človek dostal asi len ťažko. **Obrovskou výhodou Sleipniru je možnosť prekonávania ľadovcových trhlín o veľkosti až 3 metre.**
To všetko je vďaka použitiu extrémnych špecifikácií. Už na prvý pohľad je zrejmé, že sa nejedná o bežný mestský autobus. Jeho obrovské terénne kolesá sa nachádzajú na štyroch samostatných nápravách. Na ich rozhýbanie je potrebný obrovský výkon. Ten je zabezpečený vďaka motoru o sile až 850 koní. Motor je schopný tohto 15 metrov dlhého mamuta poháňať vpred rýchlosťou až 60 kilometrov za hodinu. Bohužiaľ, takýto autobus má nie príliš priaznivý vplyv na tamojšie prostredie. **Jeho spotreba totiž činí až 45 litrov nafty na 100 kilometrov. ** Napriek tomu je o cestovanie takýmto autobusom pomerne veľký záujem. Jeho interiér je vybavený luxusnými sedadlami a takmer kompletne presklenou strechou. Okrem toho sa na palube nachádza aj miesto na občerstvenie. Pohodlie, komfort a neskutočné zážitky z panenskej prírody pritom tento autobus poskytuje za pomerne priaznivú cenu. Jedna cesta na ľadovec v tomto obrovi stojí v prepočte len niečo okolo 64 eur. Cena samotného autobusu je slušných 450 tisíc eur. Ak teda chcete zažiť takýto extrémny výlet, mali by ste sa poponáhľať. Vedci totiž predpokladajú, že v dôsledku globálneho otepľovania bude islandská krajina už koncom tohto storočia bez ľadu. Zdroj: [Sleipnir](https://en.sleipnirtours.is/myndir)




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!