10 vecí, ktoré by ste mali počas zimy nosiť v aute!

Zlé počasie vás zastihne presne vtedy, keď to najmenej čakáte. A preto sme dali dokopy zoznam vecí, ktoré by vo vašom aute počas zimy nemali chýbať! Väčšinu z nich navyše dostanete priamo na čerpacích staniciach.
Vydané  Text: 
### 1. Metlička so škrabkou Skutočný základ, bez ktorého sa v zime jednoducho nezaobídete. Škrabka by mala byť dostatočne pevná a ostrá, aby ste zo skla dokázali odstrániť aj silnejšiu námrazu. Do SUV alebo MPV sa hodí metlička s dlhšou rúčkou, ktorá vám pomôže jednoduchšie odpratať sneh aj z vyššie položenej strechy.
### 2. Kvapalina do ostrekovačov Mnohí vodiči na túto podstatnú vec zabúdajú. Ešte pred mínusovými teplotami **odporúčame vystriekať vodu alebo letnú zmes z nádržky,** aby vám počas prvej chladnej noci náhodou nezamrzla. Následne dolejte kvalitnú zimnú kvapalinu do ostrekovačov až po okraj. V zime budete ostrekovanie čelného skla využívať na dennom poriadku, a preto je dobré nosiť malé balenie vždy so sebou. Z produktov jednoznačne odporúčame OMV Caristal, ktorá v odborných testoch získala ocenenie najvyššej kvality. dostanete ju na čerpacích staniciach OMV ako 3L hotovú zmes (do -25°C) alebo ako 2L koncentrát (do -60°C). OMV Caristal je navrhnutý tak, aby bez námahy odstraňoval ľadové pruhy, prach a hmyz, ako aj zvyšky oleja a silikónu. Špeciálne prísady spomaľujú tvorbu nového ľadu a zabezpečujú, aby ostrekovacie trysky zostali funkčné aj za drsných zimných podmienok. **Zimná kvapalina do ostrekovačov OMV neobsahuje toxický metylalkohol** a je neškodný pre lak a farbu, chrómované časti, gumené časti a plastové diely.
### 3. Štartovacie káble Chladné počasie komplikuje život najmä akumulátorom, ktoré môžu počas zimy vypovedať službu. Aj preto je rozumné nosiť v aute štartovacie káble. **Ide o pomerne malú investíciu a v aute nezaberajú veľa miesta.** Verte, že nám už veľakrát pomohli. Pokiaľ máte vo vozidle viac než 6 rokov starú batériu, odporúčame vám ju pred zimou vymeniť za novú. Takto budete mať istotu, že ráno spoľahlivo naštartujete.
### 4. Snehové reťaze Vyberajte podľa aktuálneho obutia. V príručke od vozidla si pred kúpou naštudujte, či ich môžete na daný rozmer nasadiť. **Pri kúpe odporúčame uprednostniť samonapínacie reťaze,** ktoré nemusíte počas jazdy priebežne kontrolovať. Pri textilných snehových náhradách si dávajte pozor, pretože väčšina nie je schválená ako plnohodnotná alternatíva k tým klasickým. Na cesty, kde sú prikázané reťaze, s nimi navyše nemôžete.
### 5. Náhradné žiarovky Pokiaľ vlastníte staršie auto, odporúčame mať vždy poruke základnú sadu s náhradnými žiarovkami. **V zimnom období si len s denným svietením nevystačíte,** pri snežení alebo zhoršenej viditeľnosti ste povinní využívať plnohodnotné stretávacie svetlomety. Pokiaľ máte problémy s komplikovanejšími xenónovými svetlometmi, odporúčame vám navštíviť servis ešte pred zimou.
### 6. Ťažné lano Ťažné lano síce nepatrí do povinnej výbavy, no v zime dokáže byť skutočne spásonosné. **Vďaka nemu bude možné vaše vozidlo pri poruche odtiahnuť** alebo v prípade zapadnutia v hlbokom snehu vás pomocou druhého automobilu bez problémov vytiahnu. Pri výbere sa zamerajte na maximálnu nosnosť ťažného lana, pevnejšie odporúčame najmä majiteľom väčších SUV automobilov.
### 7. Skladacia lopatka Skladná, avšak veľmi užitočná. Využijete ju nielen v extrémnych podmienkach, ale aj pri odpratávaní záveja na sídliskovom parkovisku. Vďaka nej bude odstraňovanie snehu rýchlejšie a menej namáhavé. ### 8. Teplé deky Predstavte si, že sa vám cestou pokazí auto alebo dostanete defekt a vy ostanete s nepojazdným autom na krajnici v mrazivom počasí. **Presne vtedy je dobré mať so sebou teplú deku,** ktorá vám počas čakania na odťahovú službu pomôže zahriať seba alebo cestujúcich.
### 9. Nabíjačka na telefón Asi nikto nechce zažiť pohľad na vybitý telefón vo chvíli, keď potrebujete privolať pomoc. **Zima neprospieva ani mobilným telefónom,** ktorých batéria môže v chladnom počasí vypovedať službu oveľa skôr. Odporúčame preto nosiť so sebou praktickú nabíjačku do 12 V zásuvky alebo powerbanku, aby ste udržali váš mobilný telefón v použiteľnom stave. ### 10. Občerstvenie Môže sa stať, že na niektorom úseku bude potrebné dlho čakať, napríklad na odhrnutie nánosov snehu z cesty. Vtedy je dobré mať v aute pohodené aspoň niečo pod zub, **napríklad VIVA ovocné tyčinky bez pridaného cukru** a umelých prísad. Tie vám nielenže v chladnom počasí dodajú energiu, ale zabezpečia tiež vyvážený príjem kalórií. Smäd uhasia vitamínové vody VIVA, ktoré sú bohaté na dôležité živiny a poskytnú telu potrebnú dennú dávku vitamínov C a vitamínov B.
### Počas zimy odporúčame: **Tankovať prémiové palivo** Kvalitné prémiové palivo ocení predovšetkým motor vášho auta. Za viaceré problémy a predčasné poruchy motora môže skutočnosť, že majitelia vozidiel častokrát siahajú po menej kvalitných palivách. Obzvlášť v zimných mesiacoch by ste na palive šetriť nemali, inak vám hrozia problémy napríklad s ranným štartovaním. **Palivá MaxxMotion od OMV sú navrhnuté tak, aby predĺžili životnosť vášho motora a prispeli k efektívnejšiemu spaľovaniu.**
**Pravidelné umývanie** Cestárska soľ má korozívne účinky a negatívne vplýva na kritické časti podvozku. Pravidelné umývanie vozidla a jeho podvozku je dôležité pre odstránenie posypovej soli, kvalitné nanesenie vosku navyše ochráni karosériu počas zimného obdobia. **Autoumyvárky Top Wash na čerpacích staniciach OMV sú vybavené kefami, ktoré sú mimoriadne šetrné k laku vozidla** a zároveň dokážu dôkladne vyčistiť aj rôzne tvarované plochy.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »