Predstavenie novej značky Ioniq: Čo si Hyundai od nej sľubuje?

Privítajte IONIQ! Originálny názov, ktorý spojením slov „ion“ a „uniqe“ označoval najprogresívnejší model Hyundaiu, sa mení na samostatnú značku Ioniq, ktorej zameraním nebudú iba autá, ale aj celkový životný štýl spojený s elektromobilitou. Čo si Hyundai od vytvorenia novej značky sľubuje a aká bude jej stratégia?
Vydané  Text: 

Ak ho viete nabíjať doma, život s elektromobilom môže byť až na návštevy čerpacej stanice veľmi podobný životu s bežným automobilom. Ale nemusí. Elektromobil so sebou prináša mnoho nových prvkov a príležitostí, ktoré sa dajú využiť aj v ďalších oblastiach vášho života. Hyundai sa rozhodol založiť novú špecializovanú značku Ioniq, ktorá má zákazníkom popri samostatnej flotile progresívnych elektromobilov ponúknuť aj riešenia prepojené s ekologickým životným štýlom. ### Nositeľ zmeny Model Ioniq, ktorý ako prvý na svete priniesol tri alternatívne pohony v jednej karosérii (hybridný, plug-in hybridný a elektrický), bol jedinečný a prelomový. Demonštroval vizionárske myslenie značky Hyundai. Nová značka Ioniq chce byť stelesnením vizionárskeho a ekologického prístupu. Bude sa sústrediť na vývoj elektromobilov, ale aj na rôzne služby v danej oblasti. Všetky budú pritom v prvom rade zamerané na človeka – zákazníka. Do svojich modelov pretaví svoje špičkové know-how v oblasti elektromobility: ultra rýchle nabíjanie, priestranný interiér a pokročilé batérie. To všetko skombinuje so strhujúcim dizajnom, technológiami a službami, ktoré prepoja zákazníkov život s autom so životom mimo neho.
### Tri modely za štyri roky Za prvé štyri roky existencie značky si dal Hyundai za úlohu priniesť tri nové elektromobily Ioniq. Prezradil nám čosi aj o ich názvosloví. Modely bude označovať číselne. Párne čísla sú vyhradené pre sedany a nepárne pre SUV. Ako prvý uzrie v roku 2021 svetlo sveta model Ioniq 5, stredne veľké „CUV“ (teda crossover). Ioniq 5 je založený na koncepte „45“, ktorý Hyundai predstavil na frankfurtskom autosalóne v roku 2019.
Koncepčný automobil Ioniq 45 sa bude napokon volať Ioniq 5
Prevezme z neho aj pixelovú grafiku prednej masky, ktorú si osvoja aj ďalšie modely Ioniq. V roku 2022 sa svetu predstaví model Ioniq 6 sedan, ktorý bude založený na nádhernom koncepte Prophecy, o ktorom sme už písali.

Hyundai Prophecy – budúcnosť plná emócií

Hyundai mal pre Ženevu pripravený koncept elektromobilu Prophecy (Proroctvo). Takmer sériová karoséria ukrýva futuristický interiér.

V roku 2024 príde Ioniq 7, teda veľké SUV. Spoločným menovateľom dizajnu elektromobilov Ioniq má byť „nadčasová hodnota“. To znamená, že budú inšpirované modelmi z minulosti, ale zároveň budú premostením do budúcnosti. Všetky modely budú založené platforme E-GMP (Electric Global Modular Platform), ktorá autám zabezpečí schopnosť rýchleho nabíjania a dostatočného dojazdu ### Očakávania sú vysoké Hyundai Motor Group má dosť odvážnu stratégiu. Do roku 2025 chce predať 1 milión batériových elektromobilov a zabezpečiť si 10-percentný podiel na trhu, čím by sa stal lídrom na poli elektromobility. Chce sa stať tretím najväčším výrobcom ekologických vozidiel, do čoho sa ráta aj postupný nárast predaja automobilov na vodíkové palivové články. Značka Ioniq má k dosiahnutiu tohto cieľa výrazne dopomôcť. Sme na ňu veľmi zvedaví, lebo ak bude koncept, akým je Prophecy, naozaj inšpiráciou pre sériové modely, tak sa veru máme na čo tešiť.

TEST: Hyundai Ioniq Plug-in – Možnosť voľby

Či chceme, alebo nie s plug-in hybridmi sa budeme stretávať čoraz častejšie. Elektrický Ioniq nás veľmi príjemne prekvapil, teraz sme preverili verziu Ioniq Plug-in.

Inzercia

Inzercia

Advertisement




Vždy som túžil pracovať s autami a tento sen sa mi splnil v tej najdokonalejšej podobe. A nevyužil som ho len na to, aby som sa mohol voziť po meste. Chcel som autám rozumieť a vedieť ich čo najlepšie ovládať. Tak som si ako prvé auto kúpil staré BMW 328i. Po rokoch úprav (auta aj šoféra 🙂 ) som s ním na Slovakia Ringu už naháňal oveľa novšie a silnejšie autá. Vždy ma fascinovala jazda na hrane a tak na okruhu trávim čo najviac času. Či už pre zábavu, alebo občas ako inštruktor. Autá nehodnotím len podľa infotainmentu a objemu kufra, ale najmä podľa charakteru, techniky a jazdných vlastností. Obľúbené autá? Toyota GT86, Mazda MX-5, BMW M3 a Porsche 911 GT3.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.