Susedia svojpomocne upravili križovatku, aby bola bezpečnejšia: nepotrebovali k tomu ani cent

Zopár susedov si vyhrnulo rukávy a spravili to, čo mala byť práca vedenia mesta. Ukázalo sa, že riešenie problémov je niekedy skutočne jednoduché.
Vydané  Text: 

Keď sa do svojej práce nehrnie samotné mesto alebo správca cestnej komunikácie, je na obyvateľoch, aby proaktívne vyriešili problémy. Jedným takým problémom, ktorý sa podujali vyriešiť, bola križovatka typu T bez vodorovného značenia. Vodiči síce vedeli, ako je križovatka organizovaná, avšak bez vodorovného značenia sa vodiči dostávali do menších incidentov. Problém tkvel najmä v tom, že nebolo zrejmé, kde sa má vozidlo zastaviť, aby dalo prednosť v jazde autu jazdiacom po hlavnej ceste. Navyše dve vozidlá na vedľajších cestách mohli pôsobiť, že jazdia proti sebe, hoci v skutočnosti jedno z nich prichádzalo z pravej strany.
Križovatka predtým (foto: Dave Meslin - facebook.com/meslin)
Partia susedov na čele s istým Daveom Meslinom, ktorý na Facebooku zverejnil fotografie, si vyhrnula rukávy a spravila naozaj málo: na cestu kriedami nakreslili čiary a na zbytočnú časť cesty umiestnili lístie. Obyčajné lístie, ktoré popadalo zo stromov. Čo sa stalo potom? Vodiči v autách sa na tejto križovatke začali lepšie orientovať, presne vedeli, kde majú stáť a stratili dôvod na neistotu.
Križovatka s provizórnou úpravou (foto: Dave Meslin - facebook.com/meslin)
Rozdiel medzi pôvodným stavom a stavom po provizórnej oprave je mimoriadne významný. Tretia fotografia bola počítačom vytvorenou vizualizáciou toho, ako by mohla križovatka vyzerať po tom, čo sa zbytočná časť cesty zatrávni a ohradí chodíkom a obrubníkom. Vznikne tak nielen ďalšia zelená plocha, ale aj chodci v parku budú v bezpečnejšej vzdialenosti od cesty.
Križovatka, ako ju susedia plánujú upraviť (foto: Dave Meslin - facebook.com/meslin)
Či napokon tento susedský počin z roku 2017 dostal aj úradné schválenie a vyhotovenie križovatky v súlade so zákonom, sme sa už nedopatráli. Takéto susedské iniciatívy by sa určite zišli aj na Slovensku, pretože veľké zmeny sa začínajú tými malými. Nie je však pravda, že by sa Slováci vôbec nestarali o svoje najbližšie prostredie, chvíľami sa z médií dozvedáme o ľuďoch, ktorí z vlastnej iniciatívy upratujú a opravujú svoje okolie. Posledné slovo má však vždy lokálna autorita, či už obec, mesto alebo správca komunikácie, ktorí musia dielo zastrešiť aj formálne.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.