Nárast predaja áut počas koronakrízy? Jednej automobilke sa to darí

Prvý kvartál tohto roka bol pre väčšinu automobiliek poznačený koronavírusom a ich predaj rapídne klesol. Talianske Ferrari však hlási nárast.
Vydané  Text: 
Kríza, ktorej v dnešnej dobe čelíme, zasiahla takmer všetky odvetvia priemyslu. Automobilové závody museli prerušiť alebo obmedziť výrobu, niektoré závody sa úplne uzavreli a klesol aj dopyt po autách. Aby sa ekonomika krajín ako tak udržala, vlády musia podporiť firmy, ktoré zamestnávajú tisíce ľudí finančnými stimulmi alebo odpustením niektorých finančných záväzkov voči štátu. ### Dopyt po luxusných autách neklesá Stále sa však nájdu spoločnosti, ktoré aj v týchto ťažkých časoch dokážu profitovať. Prekvapivo je medzi nimi aj tradičná talianska automobilka Ferrari. Ferrari muselo rovnako ako iné automobilky kvôli bezpečnostným opatreniam uzavrieť svoje výrobné závody v Modene a Maranelle na dlhých 7 týždňov. Aj napriek tomu vyhodnotenie prvého kvartálu tohto roka prinieslo priaznivé výsledky. Predaj áut luxusnej značky stúpol podľa finančného portálu Bloomberg o 5 %. Taliansko je jednou z najviac zasiahnutých krajín koronavírusom. Ferrari patrí k najdrahším automobilom na svete a uzatvorením svojich závodov sa znížil počet vyrobených áut o 2000 vozidiel. Objednávky však aj tak stále prichádzajú. Ako je to vôbec možné? **Finančný analytik spoločnosti Bloomberg Intelligence Michael Dean predpovedá Ferrari rast aj v druhej polovici roka**. Usúdil tak na základe skúseností počas predchádzajúcich finančných kríz, kedy zostal dopyt po luxusných autách stále pomerne vysoký. Pozitívne čísla ukazuje aj nárast akcii Ferrari o 1,5 percenta. Jedinou prekážkou, ktorá by mohla predaj značky znížiť, je druhá vlna pandémie v Taliansku, v dôsledku ktorej by museli byť opäť zatvorené výrobné závody. ### Snaha dobehnúť zameškané obdobie Po 7 týždňoch sa výrobné závody v Maranelle a Modene opäť otvorili a obnovili svoju výrobu. Predpokladá sa, že už budúci týždeň by mohli fungovať v plnej prevádzke. Aby dobehli zameškané, uvažuje sa aj nad predĺžením pracovného týždňa až do soboty a skrátením letnej dovolenky. ### K stratám aj tak príde Aj napriek tomu, že dopyt po autách Ferrari neklesol, predsa je jedna oblasť, v ktorej dôjde určite k stratám a tou je prerušená sezóna Formule 1. Ferrari má v tejto súťaži veľké zastúpenie, preto je logické, že príde aj o slušný balík peňazí. Masívny výpredaj a akciové ceny sa u Ferrari zatiaľ veľmi neočakávajú, keďže dopyt po ich autách neklesá.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!