Čo obsahuje Kia Venga v Zlatej edícii a prečo sa oplatí kúpiť?

Venga sa v Zlatej edícii predáva s pomerne pôsobivou technikou výbavou.
Vydané  Text: 
Kia Venga patrí medzi menej výrazné automobily v portfóliu populárnej juhokórejskej značky, napriek tomu by sme ju nemali prehliadať. Má veľmi kompaktné rozmery vhodné pre využitie v meste, ale vskutku priestranný kufor (až 440 litrov!) a veľmi slušnú technologickú výbavu. Nech si vyberiete akúkoľvek edíciu, vždy budete na výber iba jeden motor. Jedná sa o 1,6-litrový benzínový agregát CVVT ISG s max. výkonom veľmi solídnych 92 kW, teda až 125 koní. Vďaka nemu, max. krútiacemu momentu 156 Nm a hmotnosti vozidla iba okolo 1 280 kg (plus mínus v závislosti od výbavy a prevodovky) má Venga vskutku dobrú dynamiku, z 0 na 100 km/h zrýchli už za 10,8 sekundy a dosahuje kombinovanú spotrebu 7,6 až 8,3 l/100 km. Predajca aktuálne propaguje takzvanú Zlatú edíciu, ktorá ponúka snáď všetko, čo môže tento malý model mať. A v tejto plnej výbave stojí toľko, kde iné modely iba začínajú s najnižšou možnou výbavou. Pozrime sa Zlatú edícu Kie Venga podrobnejšie.
### Čo ponúka Kia Venga v základnej výbave? Venga v základnej výbave stojí 12 540 eur a táto úroveň výbavy sa volá Strieborná edícia. Znie to dobre, akoby sa jednalo o jednu z vyšších stupňov výbavy. A ani reálna technická vybavenosť nie je vôbec zlá: * **manuálna klimatizácia**; * zadné **parkovacie senzory**; * rádio s CD a MP3 s ovládaním na volante, 6 reproduktorov, USB a AUX vstup; * bluetooth handsfree a pripojenie mobilu k audiosystému cez bluetooth * benzínový 1,6-litrový motor CVVT so 6° manuálnou prevodovkou; * predné a zadné hmlovky; * pneu 195/65 R15, oceľové disky, sada na opravu defektu; * elektricky ovládané predné okná; * 7-ročná záruka (alebo 150 000 km, čo príde skôr); Nie je to vôbec zlé, ale napríklad denné LED svietenie „strieborná“ Venga neponúka (iba žiarovkové), takisto v tejto výbave nemôžete mať navigáciu alebo väčší centrálny displej. Ale za celkovú cenu 14 040 eur si môžete zadovážiť rovnaký motor s automatickou prevodovkou.
### Čo ponúka Kia Venga v Zlatej edícii? Zlatá edícia znie lepšie ako Strieborná a zodpovedá tomu aj technické vybavenie vozidla. V tejto úrovni výbavy si Vengu kúpite za minimálne 13 990 €, čo je stále menej ako Strieborná edícia s automatom. Ak by ste ale v Zlatej chceli mať automatiku, cena sa vyšplhá na 15 490 eur. Je potrebné uviesť, že všetky uvádzané ceny sú aktuálne práve teraz s ohľadom na súčasné zľavy, bez nich sú cenníkové sumy vyššie o 1 800 eur. Zlatá edícia ponúka už veľmi solídnu výbavu, v porovnaní so Striebornou edíciou sa jedná o nasledovnú techniku: * **automatická klimatizácia**; * zadné parkovacie senzory; * **zadná parkovacia kamera**; * elektrické ovládanie predných aj zadných okien; * **kožený volant** a polokožené čalúnenie sedadiel; * vyhrievané predné sedadlá a vyhrievaný volant; * **LED denné svietenie** so svetelným senzorom pre automatické prepínanie svetiel; * pneumatiky 205/55 R16 a zliatinové disky; * dojazdové rezervné koleso; * **navigačný systém**; * **centrálny farebný displej**; * 7-ročná záruka (alebo 150 000 km, čo príde skôr); Ak nechcete iba základný lak, ale metalízu, musíte si priplatiť 430 eur. Kia Venga v Zlatej edícii nie je technologický líder trhu, chýbajú napríklad technológie pre upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu či tempomat, ktorý nie je uvedený ani ako súčasť príplatkovej výbavy. Napriek tomu za svoju cenu ponúka solídnu techniku, obzvlášť pozitívne vnímame možnosť vybavenia automatickou prevodovkou, zadnou cúvacou kamerou. A že sú zadné parkovacie senzory už v základe, to je paráda.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »