Spomienky na socializmus: televízia radila vodičom, ako sa majú dorozumievať. Niektoré tipy nie sú na škodu ani dnes

Československá televízia pred 48 rokmi radila vodičom, aby z idúcich áut vystrkovali ruky a dorozumievali sa gestami. Gestá mali upozorniť ostatných vodičov na poruchu, problém alebo prekážku na vozovke.
Vydané  Text: 
Televízna relácia Motoristi na minútku bola pred takmer 50 rokmi formátom, v ktorom sa diváci Československej televízie mohli dozvedieť viac o aktuálnom dianí v oblasti dopravy. Bez internetu, bez dopravného servisu v rádiu a denného spravodajstva sa novinky k motoristom dostávali ťažšie, ale dochované archívy nám umožňujú nahliadnuť do tejto doby pomerne dobre. ### Posunková šoférska abeceda Už v roku 1970 jazdilo na slovenských cestách dostatok vozidiel na to, aby sa ich vodiči museli vzájomne rešpektovať a dodržiavať dopravné predpisy. V relácii Motoristi na minútku sa preto odvysielala reportáž, ktorá mala za úlohu upozorniť vodičov na niektoré pravidlá, ktorými by sa mali riadiť a ktorými môžu vyjadriť ohľaduplnosť iným účastníkom premávky. Jednalo sa o takzvanú posunkovú šoférsku abecedu, ktorá sa dnes, v čase nikdy nekončiacich dopravných kolón a stúpacej davovej nervozity, zredukovala na vztýčené prostredníky a výraznú gestikuláciu za volantom.
V relácii odzneli napríklad nasledovné tipy z časopisu auto-moto, ktoré by v určitých situáciách mohli byť užitočné aj dnes: * ak vodič pri odstavenom vozidle kýve rukou zdola nahor a v ruke drží napríklad francúzsky kľúč, upozorňuje tým na potrebu pomoci s odstraňovaním technickej poruchy; * ak vodič pri odstavenom vozidle máva lanom, dáva tým znamenie, že potrebuje odtiahnuť; * ak vodič pri odstavenom vozidle máva nádobou alebo fľašou, chce tým upozorniť, že sa minulo palivo v nádrži a potrebuje odviezť k čerpacej stanici; * ak vodič veľkého nákladného auta vidí, že je cesta pred ním v protismere voľná, má zapnúť smerovku doprava a dať tak signál pre za ním idúce vozidlo, že ho môže predbehnúť (toto si motoristi osvojili a dnes pravidelne používajú); * rozsvietené reflektory a mávanie kusom bielej látky rukou vystrčenou z okna znamená, že toto vozidlo vezie zraneného človeka do nemocnice a mali by sme mu uvoľniť cestu pre bezpečný prejazd; * mávanie rukou vystrčenou z okna znamená, že vodič iného auta má spomaliť, pretože je na ceste prekážka alebo napríklad veľká diera alebo havarované auto; * vztýčený palec na ruke vystrčenej z auta je upozornenie iného vodiča, že je cesta voľná. Význam tohto posunku tkvie v prípade, že vodič druhého auta nevidí na výjazd pre iné autá na parkovisku alebo akúkoľvek inú prekážku.
### Niektoré gestá sme si napokon osvojili Je celkom pochopiteľné, že využívať tieto odporúčania v praxi je dnes prakticky nereálne. Na jednej strane si nemôžeme dovoliť spomaľovať premávku iba preto, lebo niekomu chceme dať odporúčanie alebo ho na niečo upozorniť, na strane druhej si vodiči medzičasom osvojili niekoľko drobných šikovných spôsobov, ako na určité situácie na cestách zareagovať aj bez vystrkovania rúk z auta. Ide napríklad o tieto gestá: * keď je na diaľnici zápcha, dôsledkom ktorej sme výrazne spomalili alebo zastavili, mali by sme zapnúť výstražné svetlá (teda všetky smerovky); * keď nás niekto pustí z vedľajšej cesty na hlavnú, je na mieste sa mu poďakovať bliknutím výstražnými svetlami; * keď na diaľnici v ľavom jazdnom pruhu výraznejšie prekračujeme rýchlosť a vidíme v rovnakom pruhu iné vozidlo, včasne na neho blikáme diaľkovými svetlami, aby nás videl a stihol sa zaradiť vpravo; * keď si nie sme istí, či chce chodec prejsť cez prechod, blikneme na neho diaľkovými svetlami ešte v dostatočnej vzdialenosti pred prechodom, čím mu dáme najavo, že môže prejsť. Poznáte nejaké ďalšie tipy, ktoré by ste odporúčali ďalším vodičom používať ako nástroj k ohľaduplnejšej jazde?

Prečo som musel skončiť so zipsovaním (blog)

V praxi je jedno, že jazdíte v súlade so zákonom. Zákony na ceste určuje dav.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »