Ako výrobcovia áut maskujú prototypy? Toto ste netušili!

Nová Toyota Supra sa na ceste prvýkrát objavila na kultovom Goodwood Festival of Speed. Samozrejme, športové kupé sme nemohli obdivovať v celej jeho kráse, pretože karoséria bola zakrytá dôkladnou kamuflážou. Ako sa výrobcom automobilov darí ukryť pred svetom skutočný vzhľad nových modelov?
Vydané  Text: 
Každý nadšenec motorových vozidiel pozná fotografie zamaskovaných prototypov alebo modelov, ktoré sa majú dostať do výroby až po čase. V dobe smarfónov a sociálnych sietí je čoraz ťažšie testovať nové modely áut v prirodzených podmienkach, a pritom ich ukryť pred očami zvedavcov. **Aby vzhľad nového auta a jeho detaily zostali až do premiéry utajené, musia dizajnéri oklamať ľudský zrak aj šošovku fotoaparátu.** Veľmi často – ako aj v prípade novej Toyoty Supra – na to používajú vojenskú technológiu kamufláže.

Umelé časti karosérie

**Práca na kamufláži sa veľmi často začína už vo chvíli, keď je hotová silueta nového modelu z hliny.** V tom okamihu sa pripravuje špeciálna ,,kombinéza” vybavená umelými časťami, ktoré zmenia tvar vozidla. ** Celok je navyše vyplnený penou a celý povrch auta pokrytý čiernym náterom, ktorý absorbuje infračervené svetlo.** Funkčnosť novej kamufláže otestovali najskôr na prototype Supra – modeli FT-1 a neskôr na športovej Toyote GT86. V záverečnej etape vznikli matné a lesklé vinylové panely, ktoré použili na fotografické testy v rôznych svetelných podmienkach. **Vysvitlo, že lesklý náter je pri prirodzenom osvetlení efektívnejší, preto výber padol na tento typ panelov.**
To však nestačilo. Dizajnéri sa museli uistiť, že farby auto ochránia z akejkoľvek vzdialenosti. **Takto získaný účinok sa nazýva princíp mikro a makro rozsahu.** Jednotlivé bunky maľby sú účinné, keď sa pozeráme zblízka, pri pohľade z diaľky vytvárajú vzor, ktorý vozidlo dokonale maskuje. Kamufláž novej Toyoty Supra si získala množstvo fanúšikov. Ozvali sa dokonca hlasy, že nezvyčajné farby by sa mali stať jednou z možností voľby farieb pri kúpe vozidla.
**Nová Toyota Supra sa dostane do predaja v prvej polovici roku 2019. Podľa neoficiálnych informácií bude cena kupé začínať od 63 500 dolárov.** Pod kapotou bude pracovať preplňovaný šesťvalec s výkonom až 335 koní. Ponuka bude zahŕňať aj štvorvalcový 2-litrový motor s výkonom 262 koní, tiež vybavený turbodúchadlom. Všetky jednotky budú spolupracovať s osemstupňovou automatickou prevodovkou ZF.








Pokračujte na ďalší príspevok »