Akcie Tesly opät (a stále) klesajú. Kde sa zastaví tento pád?

Za pokles ceny akcií môže nielen medializovaná havária autonómneho Modelu X, ale aj ekonomické opatrenia USA uvalené proti Číne.
Vydané  Text: 
Tesla Model 3 (2018)
Americká automobilka Tesla na jednej strane vyrába luxusné a revolučné automobily, na strane druhej sa jej dlhodobo nedarí. Ani finančne, ani z hľadiska výroby a dodržiavania termínov. Najnovšie médiá mapujúce vývoj trhu upozorňujú na to, že sa spoločnosti nedarí udržiavať ani ceny vlastných akcií. Najväčší prepad cien akcií za posledný rok Tesla zaznamenala 3. apríla 2018, kedy hodnota každej z nich padla za 252,48 USD. V čase najväčšieho vzostupu za posledný rok pritom stúpali až k hodnote 385,00 USD (september 2017), dnes cena dosahuje 303,90 USD (plus mínus niekoľko centov počas dňa). Aj to je veľmi nízka úroveň, súdiac podľa toho, že pri otvorení mali akcie hodnotu 301,00 USD za jednu.
Tesla sa dlhodobo stretáva s problémami a zdá sa, že tak skoro neustanú. Elon Musk síce na sieti Twitter vyhlásil, že bude vo výrobe Tesly prespávať dovtedy, kým nebude výroba fungovať efektívne a rýchlo, nedávame však veľké nádeje tomu, že by sa značke podarilo dostať na avizovanú produkciu.
Za prvý kvartál tohto roka značka vyrobila 34 494 kusov automobilov, z toho 10-tisíc tvoril najlacnejší Model 3. Tesla dlhodobo stavia na svojej popularite a vízii. Charizmatický vizionár Elon Musk je pre verejnosť dostatočnou garanciou toho, že značka naplní svoje ciele bez ohľadu na to, že sa jej nedarí podľa vlastných očakávaní. Ako vždy, aj tentokrát držíme Tesle aj Elonovi palce.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »