Toto sú najzaujímavejšie čínske autá, ktoré by sme chceli aj u nás!

A nejde len o lacné kópie.
Vydané  Text: 

Čínske automobilky sa preslávili najmä odvážnym kopírovaním všetkého, čo fungovalo v Európe a za veľkou mlákou. Komunistických inžinierov sme stretávali aj na najvýznamnejších automobilových výstavách, kde vyhotovovali detailné fotografie noviniek od renomovaných výrobcov. Aj preto si dnes v Čine môžete kúpiť dokonalé repliky prémiových modelov, ako napríklad Range Rover Evoque (LandWind X7), Mercedes-Benz GL (JAC P241) či Rolls Royce Phantom (Geely GE). Vo svojich útrobách však ukrývali zastaranú licenčnú techniku a lacné materiály. Problémy boli aj s toxickými výparmi z plastových obkladov v interiéri či s pasívnou bezpečnosťou. V posledných rokoch však došlo k zmene taktiky. Bohaté čínske koncerny v súčasnosti skupujú problémové európske automobilky s cieľom získať potrebných ľudí a know-how. Dokonalým príkladom je automobilka Geely (Volvo), ktorá plánuje na švédskej technike vybudovať úplne novú značku Lynk & Co. Za zaujímavé môžeme označiť aj najnovšie domáce modely, ktoré by sa určite nestratili ani v Európe. **1. Geely Emgrand GT** Bývalý šéf dizajnér značky Volvo, Peter Horbury, dostal po prevzatí švédskej automobilky ponuku pracovať priamo pre materskú spoločnosť. Výsledkom jeho snahy je športový sedan Emgrand GT so štvorvalcovými motormi o objeme 2.4 (116 kW) a 3.5 litra (180 kW). Takmer päťmetrový sedan disponuje najmodernejšími asistenčnými systémami či bohatou komfortnou výbavou. Všetky brzdy sú kotúčové a zadná náprava má dokonca viacprvkové zavesenie kolies. Aj vďaka šesťstupňovej automatickej prevodovke dokáže športovo ladený sedan so silnejším motorom dosiahnuť rýchlosť 235 km/h. Zaujímavá je tiež cena, ktorá v prepočte začína pod 20 000 €.
Geely Emgrand GT
Geely Emgrand GT
Geely Emgrand GT
**2. Chery Tiggo 7** Originálny dizajn, ale aj moderný preplňovaný benzínový motor 1.5T (112 kW) či komponenty od renomovaných výrobcov môžu zaujať pri bližšom pohľade na nové kompaktné SUV značky Chery. Táto menej známa automobilka pritom vlastní nezanedbateľné podiely v Jaugar Land Rover či v izraelskom projekte Qoros. Model Tiggo 7 je postavený na modernej modulárnej platforme T1X, ktorú pôvodne vyvíjali európski špecialisti pre značku Qoros. Aj vďaka tomu dosahuje nový model vysokú úroveň bezpečnosti. Niektoré súčasti, vrátane dvojspojkovej automatickej prevodovky (Getrag), dokonca pochádzajú zo Slovenska. Za základnú verziu zaplatia miestni obyvatelia približne 12 tisíc eur.
Chery Tiggo 7
Chery Tiggo 7
Chery Tiggo 7
**3. JAC A60** Originálna päťmetrová limuzína z dielne JAC Motors je primárne určená pre tamojších patriotov, ktorí nemajú záujem o nemecké či japonské sedany. Nechýbajú ani luxusné prvky výbavy, ako napríklad vyhrievané a odvetrávané predné sedadlá, xenónové svetlomety či klimatizácia s čističkou vzduchu. Pohonný agregát však považujeme na danú triedu za nedostatočný. Preplňovaná jednotka o objeme 1.5 litra s výkonom 128 kW na 1 700 kg vážiace auto jednoducho nestačí. Základná cena v prepočte štartuje na 21 000 €.
JAC A60
JAC A60
JAC A60
**4. Chery Arrizo 5** Lacný sedan nižšej strednej triedy zaujme dizajnom či vybavením. Výrobca však vyzdvihuje aj jeho aerodynamické vlastnosti a šasi nemeckého pôvodu. Auto obstálo aj v nárazových testoch C-NCAP so ziskom piatich hviezdičiek. Auto je v ponuke len s jediným atmosférickým motorom 1.5 DVVT s výkonom 85 kW, ktorý na 1 229 kilogramov vážiace auto dostačuje. Na tamojšom trhu sa Arrizo 5 predáva za zhruba 8 000 eur.
Chery Arrizo 5
Chery Arrizo 5
**VIAC FOTOGRAFIÍ NÁJDETE V GALÉRII:**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.