Spravodajstvo

Vodič vykázal matku s dieťaťom z autobusu, pretože plakalo. Je toto možné aj u nás?

Dieťa plakalo a kričalo. Ženu preto vodič vyzval, aby aj s dieťaťom vozidlo opustili. Niektorí ľudia stoja na strane vodiča, iní matky. Mohlo by sa toto stať aj na Slovensku?

Vydané  Text: 

Minulotýždňový prípad z Viedne vzbudil kontroverzie. Čo sa stalo? Na jednej zo zastávok nastúpila do mestského autobusu 13A spoločnosti Wiener Linien žena s dieťaťom. Sedela hneď za vodičom a v určitom okamihu dieťa začalo plakať a kričať a matka ho nevedela utíšiť. Ako uvádzajú aj rakúske médiá, autobusár následne matku aj s dieťaťom z autobusu vyhodil, čo je však nešťastne zjednodušený opis situácie.

Vodič v skutočnosti najprv požiadal ženu, aby dieťa upokojila. Poradil jej, aby zmenila situáciu, aby sa dieťaťom nadýchala čerstvého vzduchu. Žena však odmietla a podľa rakúskeho denníka Kronen Zeitung reakcia matky situácii nepomohla. O dve alebo tri zastávky ďalej ich oboch vykázal z autobusu.

Niektorí čitatelia vodiča slovne upálili na hranici. Dá sa povedať, že žena sa snažila dieťa utíšiť a jeho plač nebol jej vinou. Iní sa vodiča zasa zastali s tým, že má na takýto krok právo. Diskusia okolo prípadu sa zaradila k lokálne vychyteným témam a je zaujímavá aj pre Slovákov, keďže prostriedky verejnej prepravy využívajú tiež.

Vodiči vozidiel Wiener Linien majú právo vykázať cestujúcich z dvoch dôvodov: po prvé, ak porušia podmienky prepravy, a po druhé, ak by ich ďalšia preprava vytvorila nebezpečné situácie.

Vodič preberá zodpovednosť za bezpečnosť cestujúcich a cestnej premávky. Ak ho kričiace dieťa rozptyľovalo a bolo príčinou nepozornosti, mal právo spraviť aj takéto nepopulárne rozhodnutie. Na stranu vodiča sa postavila aj samotná spoločnosť, ktorá ho zamestnáva.

Dôležité je dodať, že incident sa odohral v mestskom autobuse. Žena teda mohla vystúpiť, upokojiť dieťa a nastúpiť do najbližšieho autobusu. To vo svojom vyhlásení zdôraznil zamestnávateľ vodiča, Wiener Linien.

Inzercia

Môže byť rodič s plačúcim dieťaťom vyzvaný, aby opustil autobus aj na Slovensku?

Predstavme si, že by podobný scenár nastal aj v našich podmienkach. Nie je to niečo nepredstaviteľné, pretože kto cestuje autobusmi, trolejbusmi, električkami či vlakmi, má s plačúcimi deťmi a konfliktnými osobami skúsenosti. Požiadal by vodič rodiča, aby vystúpil z vozidla mestskej hromadnej dopravy, pretože jeho dieťa neutíchajúco plače? V predpisoch väčšiny prevádzkovateľov je ustanovenie v rôznych formuláciách o tom, že cestujúci je povinný dodržiavať zásady spoločenského spolunažívania.

Patrí do tohto kontextu aj plačúce malé dieťa v kočíku? Len teoreticky, pretože záleží na okolnostiach.

Prepravný poriadok IDS BK napríklad v časti Článok A.7 Vylúčenie z prepravy uvádza nasledovné:

  • A.7.1 Do vozidla nemajú prístup alebo sa z prepravy môžu vylúčiť osoby, ktoré sú zjavne pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok a osoby, ktoré pre chorobu, mimoriadne znečistenie odevov alebo z iných dôvodov môžu byť cestujúcim na ťarchu.
  • A.7.2 Oprávnená osoba dopravcu môže z prepravy ďalej vylúčiť:
    • a) osoby bez platného cestovného lístka, ktoré nesplnia povinnosť zaplatiť cestovné a sankčnú úhradu,
    • b) osoby, ktoré ohrozujú bezpečnosť premávky, svoju vlastnú alebo ostatných cestujúcich a osoby, ktoré aj po upozornení pracovníka dopravcu nedodržiavajú ustanovenia prepravného poriadku,
    • c) osoby, ktoré obťažujú iných cestujúcich alebo oprávnenú osobu dopravcu,
    • d) batožiny nevyhovujúce ustanoveniam tohto prepravného poriadku.
  • A.7.3 Vylúčenie z prepravy po začatí cesty sa uskutočňuje s ohľadom na zdravie alebo bezpečnosť vylučovanej osoby pri vystupovaní. Osobu mladšiu ako 15 (pätnásť) rokov možno vylúčiť z prepravy len na zastávke.
  • A.7.4 Cestujúci, ktorý bol z prepravy vylúčený neprávom, má právo na vrátenie cestovného, prípadne dovozného.

Za zmienku stojí aj Článok A.10 Preprava detských kočíkov a invalidných vozíkov:

  • A.10.1 Cestujúci s detským kočíkom a/alebo invalidným vozíkom môže nastúpiť a prepravovať sa len s vedomím vodiča. Požiadavku na nástup dáva cestujúci zdvihnutím ruky alebo ústne. Súhlas s nástupom prejaví vodič posunkom alebo ústne, pričom vodič má možnosť odmietnuť prepravu detského kočíka alebo invalidného vozíka v prípade, ak prevádzkové podmienky vo vozidle túto prepravu neumožňujú. Pred vystúpením je povinný upozorniť vodiča na výstup stlačením príslušného signalizačného tlačidla, ak je ním vozidlo vybavené.

Vodič autobusu rodiča s dieťaťom teda zrejme nevyhodí. Výnimkou by mohla byť situácia, keď by sa rodič správal agresívne alebo inak nevhodne.

Niekoho iného však vodič „vyhodiť“ môže, a to aj bez prejavov agresivity či inak nevhodného správania. Ide o cyklistov.

Prepravné poriadky dopravcov spravidla umožňujú prevoz bicyklov aj v autobusoch a vôbec prostriedkoch verejnej prepravy, avšak po upovedomení vodiča. Preto môže niekedy dochádzať k tomu, že vodič počas jazdy zastaví a vykáže cyklistu z vozidla, pretože ten mu o preprave bicykla nedal vedieť vopred.

Súhlas s nástupom prejaví vodič posunkom alebo ústne, pričom vodič má možnosť odmietnuť prepravu bicykla v prípade, ak prevádzkové podmienky vo vozidle túto prepravu neumožňujú, uvádza prepravný poriadok IDS BK. Pri nástupe má prednostné právo pred cestujúcim s bicyklom cestujúci na invalidnom vozíku alebo cestujúci s detským kočíkom bez ohľadu na to, v akom poradí sa na zastávku dostavili.

Dopravný podnik spustil prevádzku najväčších trolejbusov v histórii. Kde sa nimi môžete odviezť?





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk


ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement