SERVIS

Poznáte tento trik s uzáverom nádrže? Zárezy alebo polkruh má aj vaše auto, zmenia spôsob tankovania

Uzáver a kryt nádrže zabraňujú padaniu nečistôt do nádrže a vytekaniu paliva. Niektorí výrobcovia áut zapracovali detail, ktorý sa hodí najmä pri tankovaní.

Je možné, že je ním vybavené aj vaše auto a nikdy ste si ho nevšimli.
Vydané  Text: 

Je skoro neuveriteľné, že sme si to doteraz nevšimli, no trúfame si konštatovať, že rovnakú skúsenosť má väčšina motoristov.

Otvoríte kryt nádrže, odskrutkujete plastový uzáver a vložíte vyústenie tankovacej pištole do hrdla nádrže. Je to rutina a pri tankovaní iba sotva vodič vedome premýšľa nad jednotlivými krokmi.

Stojí za to sa aspoň bližšie pozrieť na uzáver nádrže alebo jej kryt. Práve vtedy si na ich okraji všimnete buď dva zárezy, alebo dokonca polkruhový útvar na vnútornej strane dvierok.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Na čo sú tieto veci dobré, už zrejme tušíte.

Voľne zavesený uzáver nádrže nemusí byť problém, avšak môže znečisťovať lak. Ak je lak matný, ako na BMW X5 na fotografii, riziko povrchových poškodení nie je zanedbateľné.

Šikovný detail priamo od výrobcu

Niektorí ľudia si počas tankovania kladú otázku: Kam mám dať uzáver nádrže? Ak je k automobilu pripevnený pomocou plastového prúžku, motoristi ho nechávajú len tak visieť a opierať sa o auto. Nie je ojedinelé, že práve v mieste kontaktu uzáveru nádrže s lakom dochádza k zanechávaniu stôp po benzíne či nafte, na ktoré sa potom lepia nečistoty.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Spravidla to nemusí byť problém, pretože automobily nemávajú na danom mieste poškodený lak, je to ale prinajmenšom nepraktickériziko poškodenia laku nie je nulové.

Neraz sa stáva, že sa uzáver nádrže odtrhne a pri tankovaní ho potom motorista musí držať v ruke alebo položiť na strechu. V druhom prípade môže tento motorista na uzáver zabudnúť a jednoducho z čerpacej stanice odísť bez neho – zo strechy spadne buď hneď, alebo po niekoľkých metroch jazdy.

Zdá sa teda, že všetky uvedené riešenia odkladania uzáveru sú nepraktické alebo rizikové.

Aby sa takýmto rizikám predišlo, uzáver nádrže obsahuje malý doplnok, ktorý je viditeľný len pri bližšom pohľade: dva zárezy na okraji. Majú užitočnú hodnotu, pretože slúžia na to, aby sa dal ľahko pripevniť na kryt nádrže.

Niektoré značky áut, napríklad Hyundai či Honda, majú priamo na vnútornej strane krytu nádrže polkruhový držiak na uzáver. Počas tankovania do neho uzáver vložíte a ten nemusí voľne visieť.

Niekedy môže byť namiesto polkruhového útvaru akýsi háčik priamo na pánte dvierok, na ktorý možno uzáver zavesiť:

Pri najbližšom tankovaní si všimnite, či jednou z podobných funkcií nie je vybavené aj vaše vozidlo, možno aj vy začnete tankovať po novom.

Dodajme, že niektoré automobilky používajú koncepciu bez použitia otočného uzáveru, ale hrdlo nádrže sa sprístupňuje samotným otvorením krytu nádrže. Iné značky, napríklad Škoda, zašla ešte ďalej a priamo do vnútornej strane dvierok má držiak na malú, ale naozaj funkčnú škrabku na ľad.

Tankujete nádrž až po hrdlo? Môžete si tým poškodiť auto

Tankovanie plnej nádrže je síce pohodlné, no nadmerné množstvo paliva môže na aute spôsobiť hneď niekoľko problémov.

Zahadzujete účtenky po tankovaní? Nerobte to, poučte sa na chybách iných

Odkladanie bločkov po tankovaní palivá má zmysel nielen pre firmy, ktoré si tieto položky dávajú do nákladov.

Musím dávať smerovky aj keď som na hlavnej? Mnoho vodičov robí zásadnú chybu!

Za akých podmienok môžete beztrestne opustiť miesto nehody? Zákon pripúšťa výnimky / Dopravná poradňa









Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.