Nový model

Crossover alebo krásny malý sedan? Nové AUDI A3 dáva na výber z troch karosérií: allstreet, sedan a Sportback

Modelový ročník 2025 prináša do platformy Audi A3 inovácie, ktoré všetky tri modely zviditeľnia.

V čase odhaľovania futuristických áut dokáže nové Audi A3 obstáť práve vďaka svojej „klasickej moderne“.
Vydané  Text: 

Nemecká automobilka Audi odhalila novú verziu svojej modelovej rodiny A3. Tri karosárske varianty zahŕňajú východiskový hatchback Sportback, sedan a tiež crossover, ktorý je v nomenklatúre značky označený ako Allstreet. Svojsky tak vyvoláva asociáciu s modelmi Allroad, avšak s jednoznačnou orientáciou na použitie v urbanizovanom prostredí.

Podľa výrobcu je exteriérový dizajn noviniek športovejší ako kedykoľvek predtým, pritom si zachováva pre Audi typické estetické princípy. Už na prvý pohľad je celkom zrejmé, že sa pozeráme na automobil z Ingolstadtu, ktorý je častou voľbou prvého jazdeného automobilu u mladých ľudí so zvýšeným záujmom o autá.

Audi A3 bolo totiž vždy fenomén, napriek dobrej cene sa mohlo pochváliť prémiovým charakterom výrobcu a prevádzkovými nákladmi zodpovedajúcimi vlastníctvu Volkswagenu Golf. Aj pätnásť rokov staré kúsky dodnes vyzerajú pekne a nezainteresovaní by mohli pokojne tipovať, že ide o súčasné vozidlá.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Najnovšia verzia Audi A3 prichádza so šesťhranným bezrámovým modulom Singleframe na prednej maske, ktorý má novú štruktúru – po novom je táto maska chladiča výrazne plochejšia a širšia. Dominuje prednej časti viac ako v minulosti a vďaka veľkým hranatým bočným prívodom vzduchu avizuje športový charakter týchto kompaktných modelov.

Audi A3 Allstreet (2025)

Výrazný predný spojler ich spája a robí tak nové Audi A3 vizuálne nižším – to neplatí iba pre verziu Allstreet, ktorej zámerom je upútať pozornosť zákazníka priznane imitovaným off-road charakterom.

To isté platí aj o zadnej časti, ktorá s novým nárazníkom a výrazným difúzorom nadväzuje na doterajšie verzie, avšak vhodne ich doľaďuje. Aj hatchback Audi A3 tak odzadu pripomína malé športové SUV, čo sa ešte viac zdôrazňuje s výbavou S line.

Typický slogan značky Audi „náskok vďaka technike“ platí aj dodnes, hoci také Matrix LED svetlomety už nemôžeme považovať za významnejší náskok. Dnes ich nájdete aj v takom Volkswagene Polo ako IQ.Light. Matrixová technológia osvetlenia v Audi A3 využíva maticu LED svetelných bodov, ktoré sú schopné samočinne vyrezávať svetelný tok tak, aby neoslňovali ostatných účastníkov cestnej premávky, prípadne nasvietili potrebné miesta popri ceste.

Inzercia

Inzercia

Denné LED svetlá sú tvorené na každej strane z 24 svetelných bodov, pričom prvýkrát v histórii modelu je k dispozícii aj funkcia známa z drahších automobilov značky – výber svetelného podpisu. Na výber je zo štyroch motívov, zmena sa realizuje v reálnom čase prostredníctvom nastavení v infotainmente MMI.

Audi A3 Sportback (2025)

Početnejšie zmeny nachádzame tiež v interiéri. Významnú pozornosť výrobca venoval vnútornému osvetleniu: Vnútorné osvetlenie, ktoré je súčasťou štandardnej výbavy, zvýrazňuje dvere a priestory na nohy. Na želanie sú k dispozícii doplnkové svetelné prvky a obrysové osvetlenie na spínacom paneli a prahoch dverí.

S modernizáciou pre A3 prechádza okolo stredovej konzoly obrysové osvetlenie a sú osvetlené štandardné držiaky nápojov. Ambientné osvetlenie ponúka na výber z 30 farebných odtieňov.

Vôbec je tu pomerne veľa zmien – od dizajnu radiacej páky a vetracích otvorov až po ozdobné látkové prvky. Sériová výbava bola výrazne rozšírená, a tak spolu s trojramenným koženým volantom s multifunkčným ovládacím panelom je sériová výbava vybavená klimatizáciou, balíkom ambientného osvetlenia a stredovou lakťovou opierkou vpredu.

Zaujímavosťou je, že v štandardnej výbave je stredová dotyková 10,1-palcová obrazovka, ale aj Audi virtual cockpit a indukčná nabíjačka smartfónov. Okrem dvoch predných nabíjacích portov USB C v stredovej konzole sú štandardne dva ďalšie porty v zadnej časti.

Kuriozitou sú doplnkové platené služby, ktoré si môže zákazník vybrať práve cez infotainment. Okrem navigácie MMI plus vrátane služieb Audi connect môže byť A3 vylepšená o rozhranie pre smartfóny, ktoré integruje smartfóny iOS a Android do systému MMI cez Apple CarPlay alebo Android Auto.

K dispozícii je aj adaptívny tempomat, asistent diaľkových svetiel a možnosť rozšírenia štandardnej klimatizácie o dvojzónovú komfortnú klimatizáciu. Všetky funkcie je možné rezervovať na jeden mesiac, šesť mesiacov, jeden rok, tri roky alebo natrvalo, podľa individuálnych potrieb zákazníka.

Jednou z príplatkových možností je aj head-up displej.

AUDI A3 Sportback (2025)

Ceny a dostupnosť

V Európe bude Audi A3 spočiatku uvedené na trh v dvoch verziách motora a prevodoviek.

35 TFSI s 1,5-litrovým motorom má max. výkon 110 kW (150 k) a je k dispozícii  so sedemstupňovou prevodovkou S tronic a mild hybridnou technológiou.

Vznetový motor je 35 TDI s max. výkonom 110 kW (150 k) a sedemstupňovou prevodovkou S tronic.

Audi A3 sedan (2025)

V druhom štvrťroku 2024 budú nasledovať ďalšie benzínové a naftové motory.

A3 Sportback a A3 Sedan, ktoré schádzajú z linky v závode Audi v Ingolstadte, sa budú dať objednávať od marca. V Nemecku je Sportback s 35 TFSI S tronic dostupný od 35 650 eur. Príplatok za Sedan je 800 eur.

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.