Spravodajstvo

AAA Auto dostalo v Poľsku astronomické pokuty. Dôvodom sú ceny, zmluvy aj údajné kontroly áut

Jeden z najväčších predajcov ojazdených áut v Poľsku, Autocentrum AAA Auto, dostal pokutu 72 miliónov PLN.

Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa obviňuje spoločnosť, že okrem iného používa nezákonné ustanovenia v zmluvách a účtuje skryté poplatky pri predaji áut.
Vlastník autobazárov sa proti konštatovaniu úradu vyhradzuje a podáva odvolanie.
Vydané  Text: 

Rekordné predaje v roku 2023

Český gigant v súčasnosti pôsobí v Českej republike, Poľsku, na Slovensku, v Maďarsku a Nemecku, pričom na Slovensku aj v Poľsku má významné trhové postavenie. Zrejme nie je nikoho, kto by túto sieť autobazárov nepoznal alebo s ňou nebol v priamom kontakte. O obchodnom úspechu spoločnosti svedčí neslabnúci záujem o vozidlá, ktoré má v predaji.

Spoločnosť AURES Holdings, ktorá prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO, Mototechna, Auto Diskont a Driverama, vlani dosiahla najlepší predajný výsledok vo svojej histórii a celkovo predala 98 134 vozidiel. Skupina mala mesačné predaje najvyššie v histórii v desiatich mesiacoch minulého roka, vôbec najviac áut si zákazníci odviezli v auguste, a to takmer deväťtisíc. Za svojím úspechom vidí najmä využitie moderných technológií, digitalizáciu spoločnosti a upevnenie svojho postavenia na trhu ako najväčšieho predajcu v strednej a východnej Európe.

Naša priemerná marža na jednom vozidle je iba 248 €. Je to preto, že sa nesnažíme zarobiť maximum na každom jednotlivom aute, ale zameriavame sa skôr na veľký objem predajov. Špecializujeme sa na autá s malým počtom najazdených kilometrov, nebúrané, kúpené v tuzemsku a po jednom až dvoch majiteľoch. Je omnoho jednoduchšie kúpiť, či predať auto u nás, než to skúšať na vlastnú päsť. Pokiaľ sa rozhodnete obchodovať s nami, vyvarujete sa tak mnohých bezpečnostných rizík, ktoré sú spojené s jednaním s predajcami na ulici, či s individuálnymi dovozcami. Je lepšie mať záruky od AAA AUTO, než riskovať mnoho problémov, ktoré sa bežne vyskytujú pri individuálnom nákupe na inzerát,“ uvádza autobazár na svojich stránkach ako súčasť textu v liste pre zákazníkov od Anthonyho Jamesa Dennyho, zakladateľa spoločnosti.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Zisky predajnej siete však môžu v Poľsku klesnúť, pretože tamojší Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa zistil viacero nezrovnalostí v fungovaní poľskej spoločnosti a uložil spoločnosti celkovú pokutu vo výške 72 miliónov PLN, v prepočte takmer 16,5 milióna eur.

Poľský Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa obviňuje spoločnosť z toho, že zákazníkom účtuje skryté poplatky a z toho, že zákaznícke zmluvy nie sú v súlade s miestnou legislatívou.

AAA Auto a skryté poplatky

Poľský Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa oznámil, že spoločnosť predávajúca ojazdené autá bola obvinená z dvoch dôvodov, informuje poľský denník Moto.pl. Úrad skontroloval päť obchodných zastúpení, do ktorých poslal takzvaného mystery shoppera. Ide o poverenú osobu, ktorý sa vydáva za zákazníka, jej cieľom je však odhaliť prípadné porušovanie zákonov.

Pri návštevách sa ukázalo, že v čase finalizácie zmlúv boli pripočítané ďalšie poplatky, ktoré predtým v inzerátoch neboli oznámené.

V ponukách zverejnených na stránkach www.aaauto.pl a www.otomoto.pl spoločnosť neuvádzala informáciu o povinnom poplatku za „dodatočný zákaznícky servis“ vo výške 1 398 PLN (~320 €), ktorý bol pripočítaný k cene vozidla.

Inzercia

Inzercia

Navyše, záujemcovia o kúpu vozidla a prezeranie ponúk na stránkach Autocentra alebo Otomoto sa presvedčili, že daná suma sa týka len ceny samotného vozidla.

Spoločnosť neinformovala, že uvedená cena zahŕňala náklady na auto a doplnkový produkt – poistenie „Carlife Guarantee“.

Zákazníci sa o tom dozvedeli až pri návšteve showroomu, v štádiu finalizácie zmluvy, kedy im predajca automaticky poskytol „zľavu“ vo výške zodpovedajúcej poistnému, ktoré boli povinní zaplatiť. Ako vysvetľuje Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa, v praxi spotrebitelia nedostali zľavu, ale zaplatili za poistný produkt.

Ak sa totiž zákazník rozhodol zmluvu zrušiť, poistné nebolo vrátené jemu, ale autobazáru. Predajca zároveň nadhodnotil cenu auta na faktúre, čo malo následky pri reklamáciách na firmu.

Za takéto porušovanie záujmov spotrebiteľov uložil predseda Úradu pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa spoločnosti pokutu vyše 67 miliónov PLN (~15,33 mil. eur).

Nezákonné praktiky týkajúce sa stavu predávaných áut

Druhé ustanovenie sa týka ustanovení v zmluvách so spotrebiteľmi platnými do 6. apríla 2023. Kupujúci boli povinní predložiť v správe o predaji vyhlásenia potvrdzujúce, že dôkladne posúdili technický stav vozidla.

Ako vysvetlil Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa, tieto ustanovenia naznačovali, že kupujúci vykonali úspešnú testovaciu jazdu auta, ktorá postačovala na overenie všetkých parametrov auta. Zákazníci nemali možnosť vyjadriť iný názor, aj keď sa neuskutočnila testovacia jazda alebo im chýbali príslušné znalosti na posúdenie stavu vozidla. Firma sa tak vyhla zodpovednosti za prípadné vady.

Za použitie zneužívajúcich doložiek vydal predseda Úradu pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa rozhodnutie, v ktorom uložil Autocentru AAA Auto pokutu vo výške vyše 5 miliónov PLN (~1,14 mil. eur).

Predajca sa nevzdáva – dôjde k odvolaniu

Rozhodnutia Úradu pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa ešte nie sú právoplatné, čo znamená, že spoločnosť sa proti nim môže odvolať, čo deklarovala aj vo svojom stanovisku pre poľské médiá (uvádzame preklad):

AURES Holdings zásadne nesúhlasí so závermi úradu. S našimi klientmi sme vždy jednali plne v súlade s platnými predpismi. Výsledky prieskumov NPS, ako aj vysoké hodnotenia v recenziách vo vyhľadávači Google jasne ukazujú, že naši zákazníci sú s nami veľmi spokojní. Za takmer desať rokov našej činnosti v Poľsku sme sa ani raz nestretli so sankciami či varovaním zo strany úradov. Počas vyšetrovania sme s úradom plne spolupracovali a včas poskytli všetky požadované vysvetlenia. Pokutu a jej výšku preto považujeme za úplne neoprávnenú a v zákonnej lehote proti nej podávame odvolanie. Sme si úplne istí, že budeme na súde obhájení.









Pokračujte na ďalší príspevok »