Digitálne doklady by mohli byť realitou už čoskoro. Vodičský preukaz by sme tak mohli mať v telefóne

Digitálne doklady by mohli byť súčasťou európskej legislatívy už do dvoch rokov.

Na projekty zaoberajúce sa touto témou je vyčlenených viac kao 90 miliónov eur.
Niektoré krajiny už takéto riešenia poskytujú.
Vydané  Text: 

Digitalizácia v automobilovom priemysle nemusí nutne zasiahnuť len vnútrajšok moderných vozidiel. Do istej miery sa môže dotknúť aj každodenného života bežných ľudí. Podobným krokom by mala byť aj očakávaná zmena v používaní osobných dokladov, ktoré dnes poznáme vo forme klasických plastových kartičiek.

Projekt na čele s Francúzskom a Nemeckom

Na začiatku leta tohto roku sa totiž vo Francúzsku konalo konzorcium s názvom POTENTIAL, ktorého cieľom je vytvorenie jednotnej európskej digitálnej peňaženky a vytvoriť tak digitálne doklady. V čele konzorcia aktuálne stoja Francúzsko s Nemeckom. Obe krajiny chcú presadiť moderný spôsob používania osobných dokladov. Už skôr v tomto roku sme vám priniesli článok pojednávajúci o snahe Európskej komisie zjednotiť používanie dokladov do unifikovanej digitálnej podoby.

Aktuálna podoba dokladov je európskej legislatíve v platnosti už od roku 2006, pričom od zmieneného roku bola modernizovaná len minimálne. Časy sa však menia a moderné technológie sú dnes dostupnejšie a bezpečnejšie, ako kedykoľvek pred tým. Práve v tomto duchu sa nesie celá myšlienka vytvorenia digitálnych dokladov, ktoré by ľudia mali uložené vo svojom telefóne. Na informáciu upozornil portál euractiv.com s tým, že spustenie pilotnej prevádzky by mohlo nastať už v roku 2025.

Platnosť tohto vodičského preukazu sa čoskoro skončí. Jeho výmenu si nenechávajte na poslednú chvíľu

Pilotná prevádzka už o dva roky

Celkovo je na projekty tohto typu vyčlenených viac než 90 miliónov eur, pričom polovicu financuje rozpočet EÚ. Nejedná sa však len o projekt Európskej únie. Aktuálne sú v konzorciu okrem členských štátov EÚ aj zástupcovia Nórska, Islandu a Ukrajiny. Potenciál na využitie v občianskom sektore konzorcium vidí najmä v digitálnej forme osobných dokladov, v digitálnom prístupe k verejným službám, digitálnej komunikácii s bankou či v ďalších oblastiach.

Z pohľadu motoristov je však kľúčové práve vytvorenie digitálnej verzie občianskeho a vodičského preukazu. Vodič by tak mohol uložiť oba uvedené doklady do svojho telefónu a v prípade potreby by ich mohol použiť na identifikáciu pomocou zabezpečovacích prostriedkov konkrétneho zariadenia. Takéto riešenie pritom kľúčoví výrobcovia mobilných zariadení poskytujú už roky.

V Európe pritom nejde o žiadnu novinku. V susednom Rakúsku je digitálna verzia vodičského preukazu dostupná už viac ako rok.. Okrem toho sa digitálne doklady môžu vydávať aj vo Francúzsku či Nemecku. Ide o krajiny, ktoré sú do projektu priamo zapojené.

Inzercia

Inzercia

S týmto trikom vám už TK a EK už neprepadnú. Je jednoduchý, stačí vám technický preukaz





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.