TRH S JAZDENÝMI AUTAMI

Predávajú sa na Slovensku jazdené elektromobily? Najväčší bazár s jazdenkami zverejnil konkrétne čísla o stave ich batérií

Slováci sa postupne učia nakupovať aj jazdené elektromobily, môžu tak ušetriť obrovské peniaze.

Priemerná cena 3,5-ročného elektromobilu ľahko presahuje 23-tisíc eur.
Vydané  Text: 

Predaj jazdených elektromobilov obnáša špecifiká

Jedným z hlavných dôvodov, pre ktoré nielen slovenskí motoristi majú nedôveru k elektromobilom, je ich údajná náchylnosť na veľmi drahé servisné problémy. Obyčajne sa spájajú s postupným, ale pomerne rýchlym znehodnocovaním kapacity akumulátora, bez ktorého je elektromobil fakticky nepoužiteľný. A cena nového môže v niektorých prípadoch dosahovať až polovicu celkovej hodnoty automobilu.

Tento všeobecný názor o skorej degenerácii batérií elektromobilov sa má následne premietať do formovania trhu s ojazdenými elektromobilmi, ktoré majú prichádzať o neproporčne veľké časti svojej pôvodnej hodnoty.

Ukazuje sa však, že Slováci nutne nemajú tieto názory za stereotypné a tí, ktorí venujú pozornosť štúdiu problematiky u nás a vo svete, sú napokon kúpe elektrického automobilu z druhej ruky naklonení.

Podiel alternatívnych pohonov LPG a CNG je prakticky zanedbateľný, ale holding spravujúci známu značku autobazárov v Európe avizuje nárast záujmu o elektrické automobily.

Tento rok sme predali už takmer 300, čo je viac ako za celý minulý rok,“ povedal na tlačovej konferencii prevádzkový riaditeľ Aures Holding Petr Vaněček.

Tlačová konferencia v Bratislave. Zľava: Juraj Hrivnák (ombudsman AAA Auto), Petr Vaněček (COO AURES Holding), Karolína Topolová (CEO AURES Holding), Róbert Zrubák (IRIS IDENT), Aleš Rouček (Insight Sofa)

Inzercia

Priemerná cena jazdeného elektromobilu presahuje 23-tisíc eur

Z predaných elektromobilov sa v skupine najviac predá v Českej republike, a to až 84 percent všetkých predajov. Priemerná cena automobilu s batériovým pohonom je 23 340 eur, pričom sú primerne staré iba 3,5 roka. Zaujímavosťou je, že takmer polovica výkupu je z Nemecka.

Na Slovensku však predaje zo štatistického hľadiska rastú najrýchlejšie v skupine.

Inzercia

Zatiaľ čo pomer elektromobilov v celkových predajoch skupiny je jedno percento, zatiaľ čo hybridné automobily využívajúce sekundárny elektrický pohon už vzrástli na 3 percentá.

Najpredávanejšie elektromobily v sieti AAA Auto na Slovensku za rok 2023 podľa počtu predaných kusov sú:

  • Nissan Leaf
  • Škoda Enyaq
  • Škoda Citigo-e
  • VW e-Up!
  • BMW i30

Batérie to napokon zvládajú lepšie, ako sa čakalo

Aby sa sieť autobazárov vyhol možným odklonom zákazníkom z dôvody obavy o stav batérie, prevádzkuje diagnostiku stavu akumulátora, ktorý má odhaliť reálnu technickú kondíciu tohto kľúčového komponentu automobilu. Skupina takto dopĺňa svoje služby overovania jazdených áut, pri ktorých spolupracuje s českou organizáciou Cebia. Táto služba funguje od začiatku mája 2023.

Aká je napokon realita s degeneráciou batérií elektromobilov? Priemerný stav batérie pritom z dostupných údajov dosahuje 93 percent z pôvodnej kapacity, čo je podstatne viac ako tvrdia zanietení odporcovia elektromobily. Tí častokrát avizovali nepoužiteľnosť batérie už po piatich rokoch používania, pričom vychádzali zo skúseností s malými lítium-iónovými batériami používanými v elektronike, najmä v mobilných telefónoch.

Petr Vaněček avizuje, že trh s jazdenými elektromobilmi bude v nasledujúcich rokoch prirodzene rásť v celej skupine, teda aj na Slovensku.

 




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk


ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement