Vodič zodpovedný za smrť piatich ľudí na Zochovej dostal trest 15 rokov a 5000 eur

Rozsudok je právoplatný, obžalovaný sa vzdal práva na podanie odvolania.

Vydané  Text: 

Dušan Děděček, vodič zapojený do tragického dopravného nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova v minulom roku, bol odsúdený na nepodmienečný 15-ročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia.

Rozhodnutie o tom učinil bratislavský krajský súd v pondelok. Okrem toho mu bol udelený sedemročný zákaz šoférovania a uložená povinnosť zaplatiť škody postihnutým.

„Ide o asi päťtisíc eur. Táto suma však nezodpovedá celej náhrade škody, keďže s tou odkázal krajský súd, rovnako ako okresný súd, poškodené rodiny na civilné konanie,“ uvádza SME.

Rozsudok je právoplatný, informuje TASR.

Obžalovaný počas pojednávania vyjadril ľútosť nad svojím činom a vyhlásil, že na mieste by mal stáť on sám, nie zosnulí. Dodal, že by v prípade možnosti siahol aj na eutanáziu.

Prokurátor žiadal prísnejší trest než 15-ročný, ktorý pôvodne uložil Děděčkovi aj bratislavský mestský súd. Rozhodnutie o dĺžke trestu zostalo na rozhodnutí senátu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal pokyn na podanie odvolania proti prvostupňovému rozsudku. Obžalovaný sa vzdal práva na podanie odvolania.

Nehoda na Zochovej – čo sa stalo?

2. októbra 2022 vodič Dušan Dědeček na zelenom vozidle Škoda Superb zrazil skupinu ľudí stojacich na autobusovej zastávke s názvom Zochova. Incident sa odohral v Bratislave po po 22:15 hodine s tragickou bilanciou: zraneniam podľahlo celkovo päť osôb a ďalší ľudia boli zranení. Vodič vozidla bol pod vplyvom alkoholu a podľa medializovaných informácií pri výjazde z podjazdu vo významnej miere prekročil maximálnu dovolenú rýchlosť, ktorá je v danom úseku 50 km/h. Vodič jazdil rýchlosťou 143 km/h a do prvej z osôb narazil v rýchlosti 107 km/h.

Na zastávke sa vtedy nachádzalo približne 40 ľudí.

Na mieste nehody zasahovalo 21 hasičov. Vodič mal sa priebehu posledných 11 rokov sa dopustil celkovo 16 dopravných priestupkov, z ktorých päť sa týkalo prekročenia povolenej rýchlosti, avšak za tieto priestupky nedostal pokuty vyššie ako 100 eur. Dôležité je však podotknúť, že predtým nebol nikdy trestaný ani pokutovaný za jazdu pod vplyvom alkoholu.

V čase nehody mal všakv krvi 1,69 promile alkoholu (zdroj: Pravda). Podľa televízie JOJ toxikologické vyšetrenie v tele obvineného okrem alkoholu odhalilo aj omamné látky.

Vyšetrovanie tragickej nehody na Zochovej v Bratislave ukončili v marci 2023.

Rok po nehode súd vymeral vinníkovi tragédie bezpodmienečný trest 15 rokov.









Pokračujte na ďalší príspevok »