Nissan sa púšťa do agresívnej ofenzívy: Niet cesty späť, tvrdí šéf značky, ktorá čoskoro predstaví 19 nových áut

Nissan definitívne skončil s benzínom aj naftou. Každý nový model bude jazdiť na elektrinu a do roku 2030 má predstaviť až 19 noviniek.

Nissan sa dostáva do súladu s aliančným partnerom Renault, keď avizuje čisto elektrický sortiment už v roku 2030.
Vydané  Text: 

Nissan sa pripravuje na modelovú ofenzívu

Nissan oznámil, že všetky nové modely, ktoré odteraz uvedie v Európe, budú plne elektrické a do roku 2030 plánuje v regióne predávať iba elektrické automobily.

Do roku 2030 uvedie na trh 19 nových modelov elektromobilov (EV).

Z Leafu bude SUV, Micra má pred sebou poslednú generáciu

Nissan pritom potvrdil dva nové batériovo-elektrické autá pre Európu. Značka uviedla, že jeden z nich sa bude vyrábať v závode v Sunderlande v severnom Anglicku, kde vyrába elektromobil Leaf.

Nissan neuviedol podrobnosti o novom modeli, ale automobilka už skôr uviedla, že v strednodobom horizonte pridá elektrické SUV, ktoré nahradí Leaf.

Druhým modelom je úplne nový elektromobil, ktorý nahradí Micru ako vozidlo základnej úrovne v zostave Nissanu. Elektromobil bude vyrábať Renault vo francúzskom Douai spolu s plne elektrickým Renaultom 5. Vozidlá budú zdieľať rovnakú podvozkovú platformu, dostanú však značne odlišné dizajny.

Nissan v pondelok predstavil Concept 20-23. Ide o  malý športový elektrický hatchback, ktorý môže byť považovaný za obraz budúceho nástupcu modelu Micra.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Generálny riaditeľ: Niet cesty späť

Sme na prahu prijatia elektromobilov. Niet cesty späť k ICE,“ povedal generálny riaditeľ Nissanu Makoto Uchida pri predstavení konceptu v európskom dizajnérskom štúdiu automobilky v Paddingtone v Londýne. ICE je skratka pre internal combustion engine, teda motor s vnútorným spaľovaním – takže benzínový či naftový motor.

Nissan prejde v Európe na plne elektrický pohon do roku 2030; veríme, že je to správna vec pre našu firmu, našich zákazníkov a pre planétu,“ povedal Uchida.

Nissan tiež predtým uviedol, že do jeho fiškálneho roku 2026, ktorý sa skončí 31. marca 2027, bude 98 percent jeho predaja v Európe elektrifikovaných – to znamená buď plne elektrické autá alebo hybridy, ktoré majú veľkú batériu aj spaľovací motor.

Nový cieľ, že do roku 2030 bude v Európe plne elektrický, privádza Nissan do súladu s aliančným partnerom, ktorý plánuje, že dovtedy bude značka Renault plne elektrická.

Ford a Stellantis tiež plánujú byť v Európe plne elektrické do roku 2030, podobne ako iné značky áut a napríklad Volvo plánuje do roku 2030 predávať výhradne elektrické automobily celosvetovo.









Pokračujte na ďalší príspevok »