Vodiči pozor! Diaľnica D1 pri Bratislave už nebude zadarmo. Dajte si pozor na pokutu

Diaľnica D1 medzi križovatkou Bratislava – Zlaté piesky až po odbočnu na Bernolákovo od pondelka už nebude zdarma.

Ruší sa výnimka, ktorá umožnila jej vyňatie zo spoplatenenia.
Prečo je tomu tak?
Vydané  Text: 

V posledných týždňoch si vodiči v okolí Bratislavy mohli všimnúť, že úsek medzi prípojkou na Bernolákovo a križovatkou Bratislava – Zlaté piesky je vyňatý zo spoplatnenia. Mnoho motoristov daný úsek preto využívalo na rýchlejšiu cestu do hlavného mesta aj vtedy, keď nemali zakúpenú diaľničnú známku. Diaľnica D1 od pondelka 11. septembra už nebude zdrama!

Neplaťte pokutu

Dôvodom dočasného odpustenia spoplatnenia zmieneného úseku boli stavebné práce na Seneckej ceste v okolí obce Ivanka pri Dunaji. Na tomto úseku došlo k výmene a spevneniu povrchovej časti vozovky, nakoľko tá bola pred údržbou už v katastrofálnom stave. A keďže túto cestu vo veľkou využívajú v časoch dopravnej špičky hlavne obyvatelia priľahlých obcí, padlo rozhodnutie zrušiť spoplatnenie časti D1. Doprava tak bol odklonená na diaľnicu.

11. septembra 2023 o 00:00 sa však táto výnimka končí. Minister dopravy Pavol Lančarič na margo veci uvádza: „Verím, že sme týmto krokom pomohli vodičom, aby nestáli v kolónach počas obmedzení, ktoré priniesla rekonštrukcia cesty. Radi takto pomôžeme aj počas ďalších opráv tých ciest I. triedy, kde sa budú dať blízke úseky diaľnic a rýchlostných ciest zadarmo využívať ako obchádzky. Chceme, aby obmedzenia a uzávierky pri opravách ciest ovplyvnili vodičov čo najmenej.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia


Diaľnice slúžia ako obchádzky

Vyňatie zo spoplatnenia je novinka. Aplikuje sa najmä na dopravné úseky, v ktorých okolí dochádza k prácam na cestách I. triedy. Krátkodobé odpustenie spoplatnenia sa pritom bude týkať len vozidiel do 3,5 tony.

Minister dopravy Pavol Lančarič pred časom na tému zrušenia spoplatnenia diaľnic a rýchlostných ciest dodal: „Naším cieľom je, aby sa opravy a rekonštrukcie dotkli občanov čo najmenej. Preto zavádzame toto nové pravidlo a nastavujeme interné procesy tak, aby bolo všetko administratívne dotiahnuté ešte pred začiatkom prác na ceste.

Susedná krajina zavádza novinky, medzi ktoré patrí aj 150 km/h limit na diaľnici či tzv. “vodičák na skúšku”.

Inzercia

Inzercia

Pilotným projektom bola práve diaľnica D1

Dané úseky budú z povinnosti platby za ich využívanie vyňaté len vtedy pokiaľ na nich nebude možné zmienený ústupok zneužívať. Rezort dopravy pritom už pred časom dočasne zrušil poplatky pre úsek rýchlostnej cesty R1. Po ňom vodiči obchádzajú aktuálne uzatvorený most ponad železnicu v Seredi. Podobne Ministerstvo dopravy postupovalo aj pri rozhodovaní o zrušení poplatkov za dotknutý úsek diaľnice D1 Triblavina – Zlaté Piesky. Teraz však opätovne dochádza k zavedeniu spoplatnenia.

V budúcnosti by sa podobné úľavy smerom k vodičom mali začať objavovať aj na iných dopravných úsekoch. Odpustenie spoplatnenia diaľnic a rýchlostných ciest sa tak dotkne viacerých miest na Slovensku. Hovoríme najmä o úsekoch, kde aktuálne prebieha alebo je plánovaná rekonštrukcia úsekov ciest I. triedy.

Ministerstvo dopravy plánuje zrušiť spoplatnenie niektorých úsekov diaľnic. Má na to dobrý dôvod.

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.