POLÍCIA

Policajti prebrali ďalších 40 plug-in hybridných SUV. Vyše 67-tisíc za každé auto išlo Toyote

Ministerstvo vnútra v rámci Plánu obnovy a odolnosti plní záväzok znížiť priemerný vek vozidiel vo flotile rezortu na 6,5 roka.

Nové plug-in hybridné Toyoty RAV4 stáli po 67 546 € s DPH za kus.
Do konca novembra tohto roku by policajti mali mať k dispozícii 430 nabíjacích bodov.
Vydané  Text: 

V polovici júla policajti obdržali ďalšiu várku nových automobilov, ktoré budú slúžiť ako nové policajné autá. Ide o plug-in hybridné SUV Toyota RAV4, ktoré sú za ideálnych okolností schopné prejsť 75 kilometrov v elektrickom režime a priemerne produkujú 22 g CO2/km.

Nové policajné autá už majú modernizovaný dizajn polepov.

Nové hybridné vozidlá si prevzali policajti z útvarov v pôsobnosti krajských riaditeľstiev Policajného zboru Nitra, Trnava, Trenčín a Banská Bystrica. Na každý kraj pribudne 10 kusov špičkových vozidiel. Stroje Toyota RAV4 PHEV (plug-in hybrid) postupne distribuuje ministerstvo vnútra na policajné útvary od mája 2023. Na základe verejného obstarávania ich zakúpilo 400 kusov.

Ministerstvo vnútra tak v rámci Plánu obnovy a odolnosti po rokoch modernizuje dlhé roky zanedbávaný policajný autopark, čím zároveň skvalitňuje podmienky pre prácu polície a plní záväzok znížiť priemerný vek vozidiel vo flotile rezortu na 6,5 roka v  súlade s  koncepciou obnovy osobných vozidiel  MV SR do roku 2031, uvádza Ministerstvo vnútra SR vo svojej tlačovej správe.

Kúpna cena jedného vozidla je 67 546 € s DPH. Autá sú v policajnom prevedení v novom metalickom dizajne. Súčasťou dodávky je záruka na vozidlo 5 rokov alebo do najazdenia 150 000 km, set zimných pneumatík, predpríprava pre policajnú rádiostanicu a zvukovo-svetelné výstražné zariadenie. Rovnako kamera za čelným sklom a tmavé slnečné fólie. Okrem zosilnených poťahov sedadiel sú vybavené aj opačným zapínaním bezpečnostných pásov a hasiacim prístrojom.

Toyoty majú 225-kilowattový kombinovaný výkon, z toho benzínový motor predstavuje 135 kilowattov. V elektrickom režime zvládnu na jedno nabitie prejsť 75 kilometrov. Aj ostatné parametre sú prispôsobené policajnej službe – majú prevodovku e-CVT, pohon 4 x 4 a výbavu Dynamic.

Pre potreby nabíjania ekologických vozidiel už vybudovalo ministerstvo vnútra 182 bodov v 49 lokalitách na Slovensku. Do konca novembra tohto roku by však už policajti mali mať k dispozícii 430 nabíjacích bodov.

Ministerstvu vnútra sa v tomto volebnom období podarilo zaradiť do svojho autoparku 1269 nových vozidiel. Do konca roku 2023 bude mať vo flotile 760 nízkoemisných vozidiel obstaraných v rámci Plánu obnovy a odolnosti. Zároveň rezort plánuje v tomto roku vyhlásiť ďalšie obstarávanie na asi 200 kusov vozidiel.

 


Zdroje:  Ministerstvo vnútra SR








Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.