Polícia zastavila kolobežkára, ktorý v obci prekročil rýchlosť o takmer 70 km/h! Aký postih dostal?

Vodič jazdil v meste rýchlosťou 118 km/h, nebolo to však autom ani na motocykli.

Kolobežkár v Liprovskom Mikuláši poriadne hazardoval so svojím zdravím.
Ako polícia riešila takýto zdanlivo kuriózny prípad?
Vydané  Text: 

V poslednej dobe sa začína čoraz častejšie hovoriť o rôznych reguláciách či obmedzeniach pre elektrické kolobežky.

Tento relatívne lacný dopravný prostriedok si získal najmä v posledných rokoch mnoho fanúšikov.

Spolu s rastúcou popularitou elektrických kolobežiek sa do všeobecnej pozornosti dostal nový problém, že veľké množstvo používateľov elektrických kolobežiek jednoducho ignoruje viaceré dopravné predpisy. Častejšie sa pritom stáva, že polícia musí riešiť dopravné nehody, kedy hlavným aktérom je práve vodič elektrickej kolobežky.

Riskantná jazda na kolobežke

Prípad, ktorý sa stal na Slovensku v uplynulých dňoch (8.7.2023) však pravdepodobne patrí medzi unikátne. Polícia v Mestskej časti Liptovského Mikuláša – Demänovej, zastavila používateľa elektrickej kolobežky za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti v obci. Nešlo však len o drobný priestupok.

Tomuto kolobežkárovi bola totiž v danom úseku nameraná rýchlosť až 118 kilometrov za hodinu.

Navyše počas prekročenia rýchlosti nemal na hlave ochrannú prilbu. Aj keď je veľmi pravdepodobné, že v prípade pádu by mu bežná prilba, ktorá sa predáva ako príslušenstvo k tomuto typu dopravného prostriedku, príliš nepomohla.


Polícia vodiča zastavila

43-točný vodič sa teda dopustil hneď niekoľkých porušení zákona. Policajti vodiča zastavili a skontrolovali, prebehla u neho negatívna dychová skúška a následne polícia vyhodnotila jeho konanie ako protiprávne a bude ďalej prejedané v správnom konaní. P

olícia v súvislosti s týmto prípadom na svojom profile na sociálnej sieti Facebook vyzýva k zodpovednosti na cestách.

Majitelia elektrických kolobežiek pozor! Už čoskoro budete aj vy potrebovať povinné zmluvné poistenie

Vodič elektrickej kolobežky totiž mohol svojim nezodpovedným konaním spôsobiť problémy sebe aj ostatným účastníkom cestnej premávky. Aj z toho dôvodu sa čoraz intenzívne diskutovalo o zavedení povinného zmluvného poistenia pre určité typy elektrických kolobežiek, čo napokon dostalo legislatívny rámec – od 1. januára 2024 budú musieť silnejšie elektrické kolobežky disponovať poistením PZP.

Bezohľadnosť a arogancia niektorých používateľov kolobežiek niekedy skutočne prekvapuje a ako svedkovia sa môže iba domnievať, či ide o zámerné konanie alebo jednoduchú nevedomosť. Či už ide o podobne riskantnú jazdu alebo o jazdu vo dvojici, prípadne väčšom množstve, na jednej kolobežke. Dávajte si preto pozor a na jazdu na elektrickej kolobežke sa vopred dostatočne vybavte.


 




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »