Fotogaléria:Fiat 500: História sa (ne)opakuje

Mazda rozširuje svoju ponuku SUV. Od začiatku leta roku 2015 začne CX-3 útočiť na Škodu Yeti, Opel Mokka a Mini Countryman.


Hlad klientov po SUV je veľký, hlavne v segmente pod kompaktnými SUV. Mazda preto prichádza s obohatením ponuky modelom, ktorý jej doteraz v palete chýbal. Stáva sa ním nová Mazda CX-3, ktorá mieri do stále obľúbenejšieho segmentu malých crossoverov. Po štylistickej stránke nejde o žiadne prekvapenie, auto pokračuje vo firemnom štýle Kodo. CX-3 na prvý pohľad pripomína najviac model Mazda2, ktorého predaje majú štartovať v nadchádzajúcich týždňoch.

Prednej časti dominuje robustná päťuholníková maska chladiča, ktorej spodná časť je orámovaná masívnou chrómovanou lištou, prestupujúcou až do združených svetiel. Nezvyčajne sú riešené stĺpiky C, ktorých oblúk sa ostro kríži s prestupujúcou hranou spojlera nad zadným oknom.

Úplne nová Mazda CX-3 má rovnaký rázvor naprav ako Mazda2 (2,57 m), je však 4,27 m dlhá, 1,77 m široká a 1,55 m vysoká. Pohon zaistia známe štvorvalce SKYACTIV, základný benzínový dvojliter bude poháňať iba predné kolesá, silnejšia verzia so 110 kW bude výhradne 4×4. Motory sa budú kombinovať so 6-stupňovou manuálnou alebo automatickou prevodovkou.

Jediným nafotvým motorom je vznetový štvorvalec SKYACTIV-D s objemom 1,5 litra, ktorý slávil premiéru v kompakte Mazda2. Štandardom má byť pohon predných kolies, priplácať sa bude dať aj za pohon všetkých kolies. V európskych dealerstvách sa novinka začne objavovať v priebehu nadchádzajúcej jari.

Pokračujte na ďalší príspevok »