Takto to dopadne, keď sa nerešpektuje zákon. Ľad z kamiónu zranil 12-ročného chlapca.

Nerešpektovanie základných povinností môže viesť k omnoho väčšiemu nešťastiu, ako sa odohralo na ceste medzi Sliačom a Banskou Bystricou.

Vydané  Text: 

Pred pár dňami sme vám priniesli materiál, v ktorom sme sa bližšie pozreli na neochotu ľudí očistiť počas zimných mesiacov svoje auto od snehu a ľadu. Ide o pomerne bežný jav objavujúci sa na našich cestách, pritom povinnosť riadne očistiť svoje vozidlo ukladá vodičom aj zákon. Ak si motorista svoju povinnosť nesplní, musí počítať s pokutou. Týka sa to aj vodičov nákladnej dopravy, ktorí často ohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky odlietajúcimi kusmi ľadu z ich prívesov a návesov.

Podobná situácia sa stala **6.2.2023 na ceste I/69 medzi Sliačom a Banskou Bystricou**. **Na vodiča Volkswagenu Tiguan na danom úseku dopadla odtrhnutá ľadová kryha z protiidúceho kamiónu**. Kus ľadu kompletne rozbil čelné sklo a zranil aj 12-ročného chlapca sediaceho v SUV na mieste spolujazdca. [Polícia o udalosti informuje na svojom profile na sociálnej sieti Facebook](https://www.facebook.com/KRPZBB/posts/pfbid0iJ5FvNdsDVhZLywmo3BRKoVdNfotSc9TVtfPVJk68y8Ry79GQXeA9tdBaVNzXeE1l). Podľa zverejnených informácií ľad a rozbité čelné sklo spôsobili chlapcovi poranenia v tvárovej oblasti.

**Polícia Slovenskej republiky zároveň vyzýva každého vodiča, že je jeho povinnosťou očistiť svoje vozidlo od snehu a ľadu pred tým, ako vyrazí na cestu**. Týka sa to dokonca aj vodičov nákladnej dopravy, ktorí sú povinní odstrániť ľad a sneh z ťahaného prívesu alebo návesu. Ak tak neurobia, môže to dopadnúť ako tento prípad. Alebo aj horšie.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia



### Povinnosť očistiť svoje vozidlo ešte pred jazdou

Aj keď už sa to nestáva tak často ako v minulosti, v zimných mesiacoch mnohých vodičov nepríjemne prekvapí sneh. O ten na ceste sa väčšinou postarajú cestári, avšak o ten na aute sa musíte postarať vy. Aktuálne máme na Slovensku pomerne nepriaznivé počasie sprevádzané hustým snežením a silným vetrom. V takýchto podmienkach nie je problém naraziť na vodičov, ktorí majú očistené len čelné sklo a na zvyšok auta si buď nenašli čas alebo s tým jednoducho nič neurobili. **Ide pritom o činnosť, ktorú nám ukladá zákon**. Jej nesplnenie je navyše potrestané pokutou.

V Česku začali používať revolučné železničné priecestia. Dokážu automaticky posielať pokuty

Česi sa rozhodli vyriešiť problém porušovania zákona na železničných priecestiach revolučnou technológiou. Pokute za nerešpektovanie signalizácie sa tak už nikto nevyhne.

### Pozor na sneh na aute

Inzercia

Inzercia

Podľa [§ 38 odst. 4 Zákona o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov](https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/8/20230102.html) je vodič vozidla pred jazdou povinný odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť.

**V reči bežného človeka to znamená, že auto, ktoré má na streche, kapote, veku batožinového priestora, oknách, dverách či na akejkoľvek inej časti sneh, by nemalo byť prevádzkované na verejnej komunikácii**. Samozrejme, na takéto správanie sa myslí aj zákon, ktorý nerešpektovanie tohto paragrafu [trestá pokutou v blokovom konaní vo výške 30 až 50 eur](https://www.autoviny.sk/reportaze/122251/na-stiahnutie-aktualny-sadzobnik-pokut-ukladanych-policiou-v-blokovom-konani-2021).

Za snehom znečistené svetlomety sa udeľuje pokuta do výšky 50 eur, za nečitateľné EVČ takisto.

### Nejde len o peniaze

Nejde však len o finančnú ujmu, ktorú vám sneh na aute môže spôsobiť. Zasnežené auto je vo všeobecnosti nebezpečné na používanie. Ide o to, že pokiaľ je na aute súvislá vrstva snehu, môže sa stať, že vám všetok sneh zo strechy pri brzdení zosunie na čelné okno. Takáto situácia je pomerne bežná a môže viesť k vážnym problémom. V lepšom prípade tento sneh odstránite stieračmi a v horšom vás to môže prekvapiť natoľko, že spôsobíte dopravnú nehodu.

Pri zasneženom aute si ale treba dávať pozor aj na iné veci. **Na jednej strane je odstránenie snehu zo strechy. Na druhej je nečitateľná TEČ alebo znečistené svetlomety**. Na svetlomety dozerá § 32 odst. 5 vyššie uvedeného zákona. Konkrétne sa v ňom hovorí: “Činná plocha svetlometov a svietidiel nesmie byť zakrytá alebo nadmerne znečistená s výnimkou svetlometov a svietidiel, ktoré nie sú predpísané.”

Ďalším problémom zasneženého, respektíve znečisteného auta je čitateľnosť jeho tabuľky s prideleným evidenčným číslom. **Auto, ktoré ju má nečitateľnú** (§ 72 odst. 1, písm f) Zákona o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov) **nesmie byť prevádzkované na verejných komunikáciách a môže mu byť zadržané osvedčenie o evidencii**. Myslím si, že to je dosť dobrý dôvod, aby ste si auto vždy pred jazdou poriadne očistili. Ďalej je dôležité mať dostatočný rozhľad naokolo, aby ste vedeli reagovať na všetky situácie, ktoré môžu vzniknúť.

Škrabka na ľad nestačí! Takto jednoducho si vyrobíte domáci rozmrazovač čelného skla z dvoch prísad

Zopár tipov pre motoristov, ktorých už nebaví každé ráno čistiť sklá od námrazy.





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »