Koniec platnosti starých vodičských preukazov sa blíži. Nenechávajte si to na poslednú chvíľu!

Dávame do pozornosti, že za približne rok končí platnosť starým vodičským preukazom. Aj napriek tomu, že boli časovo neobmedzené, ich musíte vymeniť.
Vydané  Text: 
* **Pozor! Už čoskoro končí platnosť neobmedzených vodičských preukazov.** * **Zmena sa môže dotknúť viac ako 650-tisíc vodičov, ktorí ešte stále majú starý ružový vodičák.** * **Okrem pôvodných typov dokladov končia aj tie modernejšie.** * **Na výmenu najstarších máte už len rok a pár dní** Pokiaľ vlastníte ešte starú verziu vodičského preukazu, ktorá má podobu ružovej papierovej karty zaliatej v plastovom obale, mali by ste spozornieť. **Tento typ vodičského preukazu napriek tomu, že na sebe nemá uvedenú platnosť, čoskoro skončí**. Okrem toho **končí aj novší typ vodičského preukazu**, ktorý tiež mal neobmedzenú dobu platnosti. Aj tento doklad bude potreba vymeniť, máte na to však viac času. ### Ružové vodičáky za rok končia! Pôvodným starým vodičským preukazom sa taktiež hovorilo aj neobmedzené vodičské preukazy z toho dôvodu, že na rozdiel od aktuálne vydávaných dokladov na sebe nemali uvedenú časovú platnosť. Napriek tomu si ich už [čoskoro budete musieť vymeniť za nové](https://www.slovensko.sk/sk/agendy/agenda/_vydanie-vymena-obnovenie-a-n). Tento krok je v súlade so zjednotením dokladov na základe európskeho štandardu. **[Staré vodičské preukazy](https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/8/20210501.html), ktoré boli vydané v období medzi 1. januárom 1993 a 30. aprílom 2004 budú v platnosti do 31. decembra 2023**. Na ich zmenu máte teda približne rok.
Typy vodičských preukazov
**[Výmena najstaršieho typu vodičského preukazu sa môže týkať približne 650-tisíc vodičov](https://www.minv.sk/?statisticke-prehlady-agendy-vodicov-a-vodicskych-preukazov), ktorý vo vyššie uvedenom období získali tento typ dokladu**. Niektorí z nich majú už dnes nové typy vodičských preukazov, no niektorí sa stále spoliehajú na ich neobmedzenú platnosť. Je preto potreba brať do úvahy, že ku koncu ich platnosti môžu klientské centrá zažívať zvýšený nápor žiadateľov. Odporúčaním je preto výmena za novší typ dokladu skôr, než sa bude blížiť koniec roka 2023. ### Bude už len jeden vzor **Okrem ružových vodičských preukazov však končia aj tie, ktoré boli vydané medzi 1. májom 2004 a 18. januárom 2013**. Tieto doklady budú platiť do 31. decembra 2032. **Na ich výmenu tak máte ešte približne 10 rokov**. Konkrétne [vzory aktuálne platných dokladov](https://www.minv.sk/?vzory-dokladov-vodicske-preukazy) s podrobným [popisom jednotlivých políčok](https://www.autoviny.sk/novinky/123803/co-znamenaju-ciselne-kody-na-vodicskom-preukaze-prekvapivo-aj-upravy-na-vozidle-dava-to-zmysel) nájdete na webe Ministerstva vnútra SR. Je tu zobrazených všetkých 5 druhov kartových vodičských preukazov, ktoré sú aktuálne v platnosti.

Máte riadne vyplnený riadok 12 na svojom vodičskom preukaze? Čo znamenajú číselné kódy?

Neznalosť zákona neospravedlňuje. Ak nemáte riadok 12 riadne vyplnený, mali by ste vec riešiť.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.