Naživo z Paríža: Vietnamský Vinfast sa snaží ohúriť Európu futuristickým dizajnom

Mediálny deň na parížskom autosalóne pozýva motoristických novinárov z celého sveta pozrieť sa na horúce novinky, ale aj staršie modely, ktoré svoj debut na európskej zemi zažívajú práve teraz. Prinášame vám pohľad do zákulisia tohto legendárneho autosalóna, ktorý sa vracia po niekoľkoročnej prestávke, no vraj už bez niekdajšieho lesku. Naživo je však obyčajne všetko inak, ako sa… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Mediálny deň na parížskom autosalóne pozýva motoristických novinárov z celého sveta pozrieť sa na horúce novinky, ale aj staršie modely, ktoré svoj debut na európskej zemi zažívajú práve teraz. Prinášame vám pohľad do zákulisia tohto legendárneho autosalóna, ktorý sa vracia po niekoľkoročnej prestávke, no vraj už bez niekdajšieho lesku. Naživo je však obyčajne všetko inak, ako sa píše na internete, takže priamo na mieste podujatia náš externý spolupracovník Rudo Banecký vyhotovuje fotografie zaujímavých modelov a expozícií, ktoré vám postupne sprostredkujeme. **Nech sa páči, parížsky autosalón 2022.** Tohtoročný autosalón v Paríži bude vyzerať úplne inak ako ten, ktorý sa naposledy konal v roku 2018. Po prvé, je kombinovaný s výstavou doplnkov pre trh s náhradnými dielmi Equip’Auto v snahe ponúknuť návštevníkom z odvetvia širší zážitok. Navyše, tento rok bude len veľmi málo výrobcov automobilov, ktorí budú predvádzať svoje najnovšie a najlepšie sériové a koncepčné vozidlá. Napriek tomu zostáva Paríž dôležitým miestom pre množstvo automobilových značiek, z ktorých niektoré sú etablované a ďalšie dúfajú, že preniknú na európsky trh. Príde Renault, Dacia, DS a Peugeot, dokonca aj Jeep. Vystavovateľmi budú aj viaceré ambiciózne ázijské spoločnosti, ako čínsky BYD a Great Wall a vietnamský Vinfast. O všetkých sme už medzičasom písali v samostatných článkoch, ktoré vám odporúčame prečítať, odkazy nájdete nižšie. Startup s elektromobilmi Fisker ukáže svoje SUV Ocean. A Mercedes-Benz odhalí nový model v Paríži tiež, prekvapivo ale nie ako oficiálny vystavovateľ. Výstava na parížskom Expo centre sa začína mediálnym dňom 17. októbra 2022, pre verejnosť sa otvorí nasledujúci deň a potrvá do 23. októbra 2022. ### Značka VinFast je súčasť predvoja nových automobiliek Jediná vietnamská automobilka má veľké ambície v Európe – s plánovanou sieťou maloobchodných miest, ktoré budú predávať niekoľko plne elektrických modelov, VinFast plánuje začať dodávať elektromobily zákazníkom v Európe a USA pred koncom roka 2022. Cieľom je dosiahnuť zisk v priebehu nasledujúcich troch rokov. Modely, ktoré majú doraziť do USA a Európy pred koncom roka, sú stredne veľké SUV VF8 a veľké SUV VF9, ale aj crossovery VF7 a VF6, ktorých predstavenie sa práve odohráva v Paríži.
Vinfast VF7 sa zaraďuje medzi kompaktné SUV, veľkostne sa teda môže postaviť do skupiny vozidiel ako Hyundai Tucson, Škoda Karoq či Kia Sportage. Vyniká moderným dizajnom, ktorý ako ústredný prvok využíva úzke LED svetelné pásy.
Vinfast VF7, zadný pohľad: Tak trocha ako Jaguar F-Pace skrížený s BMW iX, nemyslíte? Výrazné tvary spodných partií vzadu a nápadné logo so štylizovaným písmenom V napokon VF7 od iných áut napokon odlíši dostatočne.
Interiér Vinfast VF7: Výrobca avizuje, že má ísť o interiér s vysokou hodnotou. Je pravda, že naživo vyzerá interiér pôsobivo. Automobilka využíva minimalistický prístup k ovládaniu, takže na stredovej konzole je iba veľká dotyková obrazovka a veľkorysé odkladacie priestory.
Zvlášť zaujímavá je technologická vyspelosť asistenčných systémov týchto automobilov. Kamery by mali byť schopné detekovať objekty na vzdialenosť až 687 metrov. Spracovanie dát vykonáva čip série Orin X vyvinutý spoločnosťou Nvidia pre potreby autonómneho riadenia. Ten by mal byť schopný spracovať až 200 GB dát za sekundu, a teda byť osemkrát rýchlejší ako súčasné systémy. Okrem elektromobilov sa VinFast zameriava na výrobu a export automobilov so spaľovacími motormi a premenu Vietnamu na regionálneho výrobcu automobilov. Jej materská spoločnosť, Vingroup, pôsobí v širokom spektre sektorov, vrátane nehnuteľností, cestovného ruchu a zdravotníctva, ale v posledných rokoch sústredila aj na automobily a smartfóny.
Vinfast VF6 je menšie SUV so širokým postojom a nápadným futuristickým dizajnom. Využíva veľmi podobné dizajnové prvky ako väčší VF7 a aj interiér má podobný, hoci viditeľne kompaktnejší. Zaujímavosťou je odomykanie automobilu pomocou mobilu.
Vinfast VF6
Interiér Vinfast VF6








Pokračujte na ďalší príspevok »