Polícia má nové autá za viac ako 1,4 milióna eur. Vieme prečo majú ešte starý vzhľad.

Policajný zbor SR nedávno obdržal úplne nové autá. Celkovo ide o 60 kusov v starom dizajne za viac ako 1,4 milióna eur.
Vydané  Text: 
Už pred istým časom sme vás informovali o plánovanej obnove vozového parku Policajného zboru Slovenskej republiky. Príde k nej vo viacerých po sebe idúcich etapách, pričom štátne zložky plánujú nákup aj ekologických plug-in hybridných a elektrických vozidiel. Teraz sa Ministerstvo vnútra SR na svojom webe pochválilo úplne novými autami, ktoré sú ešte stále v pôvodných farbách. Prečo tomu tak je?

Ministerstvo vnútra plánuje modernizovať vozový park polície. Chce nakupovať ekologické autá

Ministerstvo vnútra ide nakupovať nové autá. Budú to elektromobily a plug-in hybridy!

### 60 kusov v starých farbách Nová autá **KIA Ceed SW 1.5T** sú súčasťou plánovanej obnovy vozového parku Policajného zboru SR. **Minimálna [cenníková cena](https://www.kia.com/sk/nove-auta/ceed-sw-pe/zistit-viac/) tohto auta je 20 590 eur vo výbave Silver s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou**. Ministerstvo Vnútra SR nakúpilo konkrétne 60 úplne nových vozidiel KIA s benzínovým motorom pod kapotou. **Z celkového množstva áut bude až 40 odetých do starého dizajnu polície**. Je to z toho dôvodu, že k samotnému obstaraniu vozidiel prišlo ešte pred zámerom vykonať [zmenu vzhľadu policajných áut](https://www.autoviny.sk/novinky/123746/policia-zmeni-vzhlad-vozidiel-o-ich-dizajne-mozete-rozhodnut-aj-vy).
V minulom a tomto roku bolo vyradených celkovo až 268 ojazdených áut. Nové vozidlá Ceed majú časť z nich nahradiť.
**Zvyšných 20 kusov je bez viditeľnej príslušnosti k Policajnému zboru**, avšak s dodatočnými úpravami pre uchytenie vysielačky či iných potrebných zariadení. [Ministerstvo vnútra SR na svojej stránke](https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=obnovujeme-vozovy-park-policajneho-zboru) uvádza slová ministra Romana Mikulca, podľa ktorého sú tieto nové autá určené pre krajské a okresné policajné riaditeľstvá, Kriminálnu políciu a Úrad ochrany ústavných činiteľov. ### Súčasť pripravovanej obnovy vozového parku Dodávateľom 60 nových vozidiel je spoločnosť KIA Bratislava s.r.o. **Ministerstvo vnútra za tento nákup zaplatilo dohromady 1,44 milióna eur**. Súčasťou kontraktu sú aj pravidelné servisné prehliadky v trvaní 5 rokov alebo 150-tisíc kilometrov.
V minulom a tomto roku bolo vyradených celkovo až 268 ojazdených áut. Nové vozidlá Ceed majú časť z nich nahradiť.
Štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty uviedol: „*Ministerstvo vnútra napĺňa záväzok znížiť priemerný vek vozidiel vo flotile rezortu na 6,5 roka v dôsledku čoho sa ušetria náklady na opravy.*“ **Celkovo bolo v tomto a minulom roku vyradených až 268 ojazdených vozidiel**, ktoré pred tým patrili polícii. Kroky rezortu sú podľa dostupných informácií v súlade s [koncepciou obnovy osobných vozidiel autoparku MV SR do roku 2031](https://www.minv.sk/?automobilova-a-clnova-technika-phm-a-material&subor=432512). ### Plug-in hybridy a elektromobily až v budúcom roku „*Znižovanie priemerného veku služobných vozidiel okrem úspor pri bežných výdavkoch prispeje k bezpečnosti posádok, pozitívne sa prejaví na úrovni emisií a predovšetkým v súčasnosti toľko zdôrazňovanej úspore extrémne drahých pohonných hmôt*,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec.
Odeté sú do starého dizajnu z dôvodu, že návrh zmeny prišiel až po ich obstaraní.
**V budúcom roku má do autoparku pribudnúť ďalších 705 nový áut**, ktoré budú rozdelené do rôznych kategórií. Nebudú medzi nimi chýbať ani zmienené elektrifikované či kompletne elektrické vozidlá. Všetky tieto autá budú financované a obstarané v rámci Plánu obnovy a odolnosti, uvádza ministerstvo na svojich stránkach.

Pripravte sa na viac policajných kontrol. Polícia posilňuje hliadky a kontrolovať nebude len vodičov

V prvých týždňoch nového školského roka sa pripravte na zvýšené množstvo policajných hliadok. Tie budú kontrolovať nielen vodičov, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.