Samosprávny kraj chce pred voľbami rozdávať vodičské preukazy zadarmo! V sprievodnom videoklipe propagujú agresívnu jazdu

Nevinná súťaž, alebo predvolebná kampaň? Posúďte sami.
Vydané  Text: 
Na profile Rastislava Trnku, predsedu KSK (Košický samosprávny kraj), došlo 7. septembra k zverejneniu propagačného videa, ktoré upozorňuje študentov na možnosť získania bezplatného kurzu v autoškole V a V. **Prevádzkovateľ autoškoly sa zaviazal poskytnúť kraju 10 bezplatných kurzov na získanie vodičského oprávnenia.** ### PODPORA MLADÝCH TALENTOV Košický samosprávny kraj má ambíciu voľné kurzy rozdať talentovaným študentom stredných škôl. *„Kraju záleží na tom, aby na školách, ktorých je zriaďovateľom, vychoval zodpovedných vodičov, ktorí nie sú ľahostajní voči dopravnej bezpečnosti vo svojej komunite. A práve preto, všetkým študentom nad 17 rokov, ktorí navštevujú stredné školy, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, dáme možnosť si zasúťažiť o možnosť získať 10 kurzov na získanie vodičského oprávnenia,“* uvádza župa na zriadenom internetovom sídle [kskvodicaky.sk.](http://www.kskvodicaky.sk/index.php) **Okrem toho musí študent splniť podmienku dosiahnutia výsledkov vo vedomostnej, športovej či umeleckej činnosti na národnej alebo medzinárodnej úrovni.** Akceptovaná je tiež dlhodobá dobrovoľnícka činnosť mimo školských zbierok. Povinnou prílohou je tiež krátke video, v ktorom má každý študent poukázať na dopravný problém v jeho okolí. O výhercoch nakoniec rozhodne verejnosť, ktorá bude môcť zverejneným videám prideliť hlasy. **Nárok na bezplatný kurz v autoškole tak budú mať autori 10 najpopulárnejších videí.**
Samosprávny kraj dáva v podmienkach dôraz na udelenie súhlasu so spracovaním zaslaných videí podľa vlastného uváženia, pričom upozorňuje, že *„môže dôjsť k ich zmene, spracovaniu, zverejneniu nad rámec tejto súťaže.“* Ak uchádzač o vodičský preukaz neudelí Košickému samosprávnemu kraju bezplatný a bezvýhradný súhlas na nakladanie s uvedeným videom, župa má právo takého účastníka zo súťaže vyradiť. **Je tak pravdepodobné, že košická župa plánuje tieto videá využívať na vlastné propagačné účely.** Samotné hlasovanie o najlepších videách pritom začne prebiehať už v predvolebnom období, čo vzhľadom na potenciálny dosah šírenia obsahu vyvoláva pred voľbami viaceré otázky. ### OSOBNÝ PROFIL DOSTAL PREDNOSŤ Propagačné video súťaže, ktorú organizuje samosprávny kraj, bolo spočiatku zverejnené na osobnom facebookovom profile Rastislava Trnku. **Oficiálny župný kanál na sociálnej sieti musel počkať, rovnaké video sa na ňom objavilo až 8. septembra.** Profily politikov vo verejných funkciách pred voľbami trápi predovšetkým schizofrénia. Rastislav Trnka návštevníkov profilu víta ako predseda Košického samosprávneho kraja s možnosťou kontaktu prostredníctvom župného mailu. Avšak zverejnená titulná fotografia a webové sídlo už neodkazujú na župu, ale predvolebnú stránku jeho osoby. **Hranice medzi politickou kampaňou kandidáta a oficiálnym informovaním o aktivitách predsedu kraja sa tak na sociálnej sieti stierajú,** čo znevýhodňuje protikandidátov v predvolebnom období.
### PROMO VIDEO Krajskú súťaž má spopularizovať video, v ktorom hlavnú úlohu inštruktora autoškoly stvárňuje lokálny komik Domi Haly. Pochopiteľne, celé video sa nesie v odľahčenom duchu. **Za nešťastnú však môžeme považovať pasáž, v ktorej inštruktor žiačke ukazuje správny spôsob vedenia motorového vozidla prostredníctvom agresívnej jazdy.** My len dúfame, že si tento príklad „správnej jazdy“ nezoberie žiaden záujemca o vodičský preukaz príliš k srdcu.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.