Prémiové autá s nízkymi cenami. Čínska značka BYD v Európe spúšťa predaj 3 nových áut, chce konkurovať VW, Kii a Hyundaiu

BYD pôvodne vyrábal batérie a pred 20 rokmi začal aj s autami. Dnes to má byť jeho konkurenčná výhoda.
Vydané  Text: 
### BYD v Európe a vo svete Čínska automobilka BYD, jeden z najväčších svetových predajcov elektromobilov, v tomto roku expanduje na európskych trhoch s tromi plne elektrickými modelmi: * kompaktným crossoverom Atto 3, * veľkým 7-miestnym SUV Tang * a veľkým sedanom Han. Nejde pritom o úplné novinky. BYD začal predávať Tang v Nórsku už v auguste 2021 v rámci pilotného projektu, počas ktorého si chcel overiť reakcie trhu. Teraz sa automobilka dostala k ďalšej kapitole, budúci mesiac spustí predaje aj v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Švédsku a tiež v Izraeli. Druhá fáza spustenia predajov, ktorá sa začne ešte pred koncom roka, bude zahŕňať najväčšie európske trhy: Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo. Spoločnosť túto stratégiu oznámila minulý týždeň na podujatí v holandskom Haagu, kde novinárom ponúkla testovacie jazdy a možnosť porozprávať sa vedúcimi osobnosťami značky. BYD zatiaľ nezverejnil ceny pre Atto 3 ani Han a dokonca ani predajné ciele. Tieto dôležité podrobnosti vraj budú zverejnené v októbri na autosalóne v Paríži, kde budú vystavené všetky tri modely.
BYD HAN (elektrický sedan, 2022)
### BYD na Slovensku **Brian Yang, zástupca generálneho riaditeľa BYD Europe**, uviedol, že v súčasnosti nie je stanovený žiadny dátum pre tretiu fázu predaja, ktorá by zahŕňala krajiny ako Taliansko a Španielsko, kde už BYD začal budovať siete predajcov. Medzinárodná expanzia BYD zahŕňa aj Austráliu a Japonsko so spustením predaja ešte v tomto roku. Či budeme mať importéra aj na Slovensku, zatiaľ nevieme, isté však je, že akonáhle sa tieto vozidlá objavia v ktorejkoľvek európskej krajine, čochvíľa ich občas uvidíme aj na našich cestách. Prostredníctvom e-mailu sme sa pýtali zástupcov automobilky, či a kedy je plánované spustenie predaja oficiálnou cestou aj na Slovensku. Do uzávierky tohto príspevku nám však z BYD odpovede neprišli.
BYD ATTO 3 (elektrický crossover, 2022)
### Dostupná prémia Manažment BYD opísal pozíciu značky ako „dostupnú prémiu“. 7-miestne SUV Tang s pohonom všetkých kolies a výkonom pohonu max. 380 kW má v Nórsku cenu približne 64 000 eur; plne elektrické SUV BMW iX s výkonom 240 kW začína v Nórsku na sume 86 500 eur. Atto 3, od ktorého sa očakáva, že bude **najpredávanejším BYD v Európe**, stojí na podvozkovej platforme **e-platform 3.0**, ktorá už v sérii obsahuje tepelné čerpadlo a kompletnú elektrickú hnaciu sústavu. Cena čínskej verzie Atto 3 s názvom **Yuan Plus** začína od ekvivalentu 22 500 eur pred dotáciami, avšak európske ceny očakávame podstatne vyššie. Yang z BYD ďalej [podľa Automotive News Europe](https://europe.autonews.com/cars-concepts/chinese-automaker-byd-aims-vw-hyundai-europe) povedal, že benchmarkom pre BYD v Európe sú značky ako Volkswagen a Hyundai/Kia, ktoré v minulom roku uviedli na trh nové modely elektromobilov so špecializovanou architektúrou a mimoriadnou technologickou vyspelosťou. Ďalej povedal, že hlavnou konkurenčnou výhodou BYD v porovnaní s európskymi výrobcami (počítajme k nim aj Hyundai a Kia) môže byť **technológia batérií**. Spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1995 ako výrobca batérií a začala vyrábať autá až v roku 2003, je totiž tretím najväčším výrobcom batérií pre elektromobily po CATL a LG. BYD mala v roku 2021 tržby 31,4 miliardy eur; je kótovaná na hongkonskej burze a má trhovú hodnotu približne 120 miliárd eur, čo je tretia najvyššia po Tesle a Toyote. Významným investorom v spoločnosti je Warren Buffett z Berkshire Hathaway s podielom v odhadovanej hodnote 8 miliárd dolárov. V Európe bude BYD tiež konkurovať nárastu čínskych značiek, z ktorých mnohí sú výhradne elektrickými automobilkami. Zahŕňajú MG od SAIC, Nio, Aiways, XPeng, Hongqi a Great Wall. O tom, že [Great Wall prichádza na európske trhy so značkami WEY a ORA](https://www.autoviny.sk/novinky/123951/je-to-oficialne-prichadzaju-nove-cinske-automobilky-ora-a-wey-prinesu-zvlast-zaujimave-modely), sme informovali len pred niekoľkými dňami:

Je to oficiálne! Prichádzajú nové čínske automobilky ORA a WEY, prinesú zvlášť zaujímavé modely

Plug-in hybridné SUV s elektrickým dojazdom až 150 km či retro hatchback s nápadným dizajnom. Značky Wey a Ora prinesú vskutku atraktívne modely áut.

BYD TANG (elektrické SUV, 2022)
### Tradičný maloobchodný model Na rozdiel od niektorých výrobcov automobilov, ako sú VW, Mercedes a Stellantis, ktoré prechádzajú smerom k modelu priameho predaja pri predaji elektrických vozidiel, **BYD bude používať tradičný maloobchodný model, ktorý nazýva „dealer+“**. BYD bude pôsobiť ako dovozca pre každú krajinu a spolupracovať s jednou alebo viacerými veľkými skupinami predajcov na vytvorení predajnej siete. Európsky obchodný riaditeľ **Pere Brugal** uviedol, že napríklad v Holandsku je tento proces pomerne pokročilý, kde si BYD vybrala jedinú skupinu (Louwman) pre predaj a popredajný/servisný servis. Brugal ďalej uviedol, že vo vybraných mestách sa čoskoro otvoria vyhradené predajné miesta určené len pre BYD. V súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne informácie o tom, že by sa showroomy značky BYD plánovali otvoriť aj na Slovensku.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!