ŠKODA VISION 7S: Koncept odhaľuje dizajnové smerovanie značky v najbližších rokoch. Prináša viaceré nové riešenia

ŠKODA VISION 7S je predzvesťou nového dizajnového smeru českej automobilky. Prináša viacero unikátnych riešení a aerodynamických prvkov na zlepšenie dojazdu.
Vydané  Text: 
Škoda pred pár mesiacmi avizovala [príchod úplne nového dizajnového jazyku](https://www.autoviny.sk/novinky/123517/skoda-vstupuje-do-novej-ery-uz-coskoro-predstavi-uplne-novy-dizajnovy-jazyk-a-prebera-coraz-vacsiu-zodpovednost-v-koncerne). Ten je postavený na čistých líniách a ostrých hranách. Zároveň je akousi prirodzenou evolúciou toho, čo poznáme dnes. Jeho prvým fyzickým obrazom je koncept ŠKODA VISION 7S, ktorý automobilka poodhalila prostredníctvom dizajnových skíc. Po ukážke nového interiéru tu teda máme aj novú podobu zovňajšku vozidiel Škoda. ## Mohutný vzhľad s čistými líniami Výrazným dizajnovým prvkom nového konceptu je masívna predná časť. Oproti aktuálne dostupným modelom Škoda ide o radikálnu zmenu, ktorá sa podpísala hneď na niekoľkých dizajnových prvkoch. Do oka ihneď udrie predovšetkým nové tvarovanie hlavných svetlometov. Tie sú posunuté do rohov karosérie a spoločne s linkou denného svietenia vytvárajú písmeno „T“. Zároveň si však ponechávajú charakteristický „štvoroký“ nádych. Svetlomety sú opticky prepojené tmavou linkou, ktorá plynule nadväzuje na úplne nový vzhľad nárazníku.
Dizajn nového konceptu ŠKODA VISION 7S je radikálnou zmenou. Auto vyzerá robustnejšie a sebavedomejšie.
Sedem vertikálnych otvorov odkazuje na tradičný „gril“ prednej masky. Prostredný z nich nesie kontrastné oranžové lakovanie. Zároveň je novinkou aj hliníkový kryt na spodnej hrane nárazníku. Ten má za úlohu charakterizovať zameranie vozidla na outdoorový životný štýl. Podstatné zmeny nastali aj v samotnej prednej maske. Nakoľko sa zmienený gril presunul do nárazníku, maska dostala prevedenie bez akýchkoľvek dizajnových prvkov. Ide už len o čierny kryt, ktorý z vrchu zdobí vystupujúci „zub“ kapoty. Aj tu nastala jedna zmena. Pozorné oko si isto všimne, že z neho zmizol legendárny okrídlený šíp a jeho miesto prebral nápis ŠKODA. ### Žraločia plutva či obrovské kolesá Bočnú siluetu zdobia obrovské disky kolies s aerodynamickým dizajnom. Tento prvok zníženia odporu vzduchu je pre auto kľúčový. ŠKODA VISION 7S je totiž kompletne elektrický prototyp. Zaujme aj zvyšujúca sa línia prahu dverí smerom k zadným partiám či C-stĺpik v tvare žraločej plutvy orientovaný proti smeru jazdy. V zadnej časti je taktiež vidieť dizajnovú modernu. Podobne ako vpredu, aj tu môžeme naraziť na skupinové svetlomety tvarované do písmena „T“ opticky prepojené s lemovaním nárazníku. Čistejšie tvary dostalo veko batožinového priestoru a nový dizajn sa do výraznej miery podpísal aj na zadnom aerodynamickom lemovaní okna.
Zadne partie sú čistejšie a nesú rovnaký dizajnový prvok nárazníku, ako je tomu vpredu.
Nesmieme samozrejme zabudnúť ani na zadný nárazník, ktorý nesie výrazné vertikálne otvory, ktoré sú odvodené od toho predného. Nechýba ani robustný difúzor v hliníkovom prevedení. Nový dizajnový jazyk nadväzuje na hodnoty značky Škoda, ako sú robustný vzhľad, funkčnosť a autentickosť. Jeho neodmysliteľnou súčasťou je bohatá ponuka priestoru pre posádku, využitie udržateľných materiálov a aerodynamicky efektívne tvary.

Škoda odhaľuje nové 7-miestne SUV, vracia sa k funkčnosti a detskú sedačku má netradične v strede

Pozorné oko si všimne hneď niekoľko dôležitých detailov, ktoré sú celkom slušným prekvapením.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »