BMW sa lúči so svojím prelomovým modelom. Príde v exkluzívnej edícii HomeRun.

Všetko má svoj začiatok a koniec. Inak tomu nie je ani pri plne elektrickom BMW i3, ktoré od základov zmenilo smerovanie prémiovej mobility. Teraz sa s ním výrobca lúči v limitovanej exkluzívnej edícii HomeRun.
Vydané  Text: 
BMW sa v týchto dňoch oficiálne lúči s modelom, ktorý od základov zmenil vnímanie modernej mobility značky. BMW i3, ktoré prvýkrát debutovalo v roku 2013, prinieslo viacero prelomových riešení. Tie v konečnom dôsledku vidíme aj dnes na tých najprémiovejších modeloch značky. Pre samotnú automobilku bola i3 dôležitá aj preto, že **dokázala osloviť zákazníkov, ktorí o BMW dovtedy nejavili záujem**. Teraz sa však táto éra oficiálne končí. ### Pritiahla až 80 % nových zákazníkov BMW i3, ktoré schádzalo z výrobných liniek v továrni v Lipsku, len prednedávnom dosiahlo významný míľnik. **Podarilo sa ho za osem a pol roka vyrobiť úctyhodných 250-tisíc kusov**. Tým sa zároveň stáva najpredávanejším prémiovým kompaktom v elektrickom segmente. To však nie je všetko. Automobilka môže elektrickej i3 vďačiť aj za nových zákazníkov. **V počiatočných rokoch predaja siahlo po tomto modeli až 80 % zákazníkov, ktorí boli v BMW úplnými nováčikmi**.
V strede môžete vidieť jubilejný 250 000. kus BMW i3 obklopený modelmi i3s HomeRun.
Auto, ktoré bolo charakteristické predovšetkým svojimi veľkými a extrémne úzkymi kolesami umiestnenými v rohoch karosérie, tak dnes prichádza s finálnou edíciou. **Tú výrobca nazval celkom symbolicky HomeRun, čo predstavuje akýsi návrat domov**. Typickými črtami finálnej série sú napríklad **matný lak Frozen**, ktorý je pri i3 použitý vôbec po prvýkrát. Nebude chýbať ani pomyselný punc exkluzivity. **BMW i3s HomeRun bude totiž vyrobený len v počte desiatich kusov**. ### Na palube to najlepšie K dispozícii bude dvojica lakovaní. **Frozen Dark Gray a Frozen Dark Red II** budú posledným lakovaním, ktoré aktuálna i3 dostane. Okrem toho budú k dispozícii aj 20-palcové disky kolies s dvojlúčovým dizajnom, elektricky ovládateľné strešné okno s ochranou proti slnečnému žiareniu či adaptívne LED svetlomety. **Finálna edícia okrem toho prinesie interiér Suite odetý do tmavých odtieňov**. Ten zahŕňa napríklad kožené čalúnenie Vernasca Dark Truffle, kožený prístrojový panel, kožený volant s pozinkovaným obložením, čalúnenie strechy v sivej farbe Carum, ambientné osvetlenie a samozrejme nesmie chýbať ani uvítacie osvetlenie.
Frozen Dark Red II je jedným z lakovaní finálnej edície HomeRun.
Nechýba ani najlepšia ponuka asistenčných systémov a palubnej zábavy: **napríklad hi-fi audio systém Harman Kardon či neustále pripojenie k online hudobnej knižnici s paušálom**. ### Ovenčená oceneniami Továreň v Lipsku, kde elektrická i3 vznikala pre 74 krajín sveta, sa už dnes pripravuje na novú éru. Tá bude výrazným spôsobom prepojená s produkciou dielov pre elektromobily a neskôr sa sem dostane aj výroba MINI Countryman v plne elektrickej verzii. Každopádne, prípadný pokračovateľ tradície položenej modelom BMW i3 to bude mať poriadne ťažké. **Malý prémiový elektromobil sa totiž môže tešiť z viacerých prestížnych ocenení** medzi, ktoré patrí napríklad „UK Car of the Year“, „Green Car of the Year“, „Classic of the Future“ a „Swiss Car of the Year“. Nesmieme zabudnúť ani na „World Car Design Award“ či „iF gold product design award“ a francúzsku cenu „Trophée de l’argus“.
Každý z desiatich vyrobených kusov ponesie plaketu s označením.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.