Práca z domu nefunguje a každý desiaty zamestnanec dostane výpoveď. Tesla sa púšťa do radikálnych krokov

Americká Tesla na čele s Elonom Muskom sa snaží predchádzať dôsledkom zlej ekonomickej perspektívy vo svete.
Vydané  Text: 
„**Zastavte všetok nábor na celom svete**,“ znela štvrtková správa generálneho riaditeľa spoločnosti Tesla, Inc., Elona Muska, ktorú adresoval svojim manažérom. Americká automobilka, ktorý dnes vyrába **výhradne elektrické vozidlá** a vo veľkej miere **ťaží z popularity jej zakladateľa**, sa momentálne dostáva do nepriazne verejnosti preto, že v nasledujúcom období nebude priestorom pre uplatnenie nových špecialistov z oblasti IT, bezpečnosti a výroby, ale aj preto, že pravdepodobne na celom svete **prepustí až 10-tisíc zamestnancov**. ### Muskov e-mail pre zamestnancov Správy o tom, že Elon Musk z pozície generálneho riaditeľa **mieni prepustiť až 10 percent všetkých zamestnancov**, ktorých bolo v roku 2021 na celom svete 100-tisíc, pritom prichádzajú iba krátko po tom, čo **na verejnosť prenikol e-mail adresovaný pracovníkom automobilky**. Musk v e-maili napísal, že **každý musí byť v kancelárii minimálne 40 hodín týždenne** a kto s tým má problém, ten dostane výpoveď. E-mail s predmetom „**Aby to bolo super jasné**“ obsahoval aj nasledovné texty: * Navyše, kancelária musí byť tam, kde sa nachádzajú vaši skutoční kolegovia, nie nejaká vzdialená pseudokancelária. Ak sa nedostavíte, budeme predpokladať, že ste rezignovali. * Čím ste starší, tým viditeľnejšia musí byť vaša prítomnosť. Preto som toľko žil v továrni – aby ma tí na linke videli pracovať vedľa nich. Keby som to neurobil, Tesla by už dávno skrachovala. Musk sa pre tieto vyjadrenia stretáva s kritikou, pretože má ísť o pokračovanie v jeho agresívnom štýle komunikácie s podriadenými, ktorý je pre neho údajne príznačný. Sám **Musk v posledných týždňoch varoval pred rizikom recesie**, ale jeho e-mail s príkazom na zmrazenie náboru a zníženie počtu zamestnancov bol najpriamejším a najviditeľnejším odkazom svojho druhu od šéfa automobilky. Podľa niektorých je tento krok od Muska, ktorý je považovaný za vizionára, správny, pretože poukazuje na fakt, že práca z domu ani hybridné pracoviská nefungujú. Podľa iných ide zasa o premyslený krok, ktorým mieni Musk ušetriť peniaze na odstupnom. Ak by niektorí zamestnanci skutočne do práce neprišli a podali by výpoveď iniciatívne, podľa pracovnej zmluvy by nemali nárok na odstupné. Títo ľudia by vraj aj tak odišli skôr či neskôr, teraz by to však bolo pre automobilku „bezbolestné“.
V e-maile s názvom „pozastavte všetky nábory na celom svete“ Musk uviedol, že má „super zlý pocit“ z ekonomiky..
### Je potrebné, aby prišlo k bankrotom, tvrdí Musk Dopyt po automobiloch Tesla a iných elektrických vozidlách je zatiaľ silný a mnohé z tradičných indikátorov poklesu sa nenapĺňajú. Automobilka má však problémy s obnovením výroby vo svojej továrni v Šanghaji po tom, čo si zablokovanie COVID-19 vynútilo nákladné výpadky v závode. Podľa zverejnených informácií spoločnosti a zverejnených údajov o predaji v roku 2021 Čína predstavovala niečo viac ako tretinu globálnych dodávok Tesly. V nedávnych komentároch opakovane poukázal na riziko recesie, na konferencii v polovici mája v Miami Beach prostredníctvom živého prenosu povedal: „Myslím si, že sme pravdepodobne v recesii a táto recesia sa ešte zhorší (…) Pravdepodobne to bude ťažké, neviem, rok, možno 12 až 18 mesiacov, je zvyčajne množstvo času, ktorý trvá, kým dôjde k náprave.“ Koncom mája, keď sa ho používateľ Twitteru spýtal, či sa ekonomika blíži k recesii, Musk povedal: „**Áno, ale je to vlastne dobrá vec. Príliš dlho pršali peniaze na hlupákov. Je potrebné, aby došlo k nejakým bankrotom**.“








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.